Бенатова в един пост обяви, че напуска Нова и честити рожден ден на Борисов

OFFNews Последна промяна на 13 юни 2019 в 09:39 16423 1

Разследващият журналист Миролюба Бенатова използва един и същи пост във фейсбук, за да обяви, че напуска работа в Нова телевизия и да честити рождения ден на премиера Бойко Борисов.

Днес министър-председателят на България е юбиляр. Навършва 60 години.

Дали има и каква е връзката между двата повода само може да се гадае. 

Нова телевизия прекрати договорите на Миролюба Бенатова и Генка Шикерова, а третият разследващ журналист на медията Марин Николов е в отпуск. 

Причината са новите договори, предложени от ръководството на телевизията.

В края на май тримата са били извикани на разговор, на който са им предложили смяна на трудовите взаимоотношения. Ръководството на медията тогава им предложи да работят без трудови договори, а като свободни автори, сътрудници на телевизията. Аргументът, ползван от медията е, че по този начин се оптимизират разходи, а и така разследващите журналисти „ще имат повече свобода да работят“.

По същество обаче новите условия на т.нар. граждански договори не просто не дават свобода на журналистите, а въвеждат санкции за тях, ако например откажат да направят „тема, поръчана им от медията“.

Отстраняването на знаковите лица на Нова телевизия става факт, след като тя стана собственост на бизнесмените братя Домусчиеви през април. Журналисти твърдят, че след приключването на сделката в медиите от групата е започнал сериозен натиск върху работата им. След скандални разкрития за отровната атмосфера бе освободен изпълнителният директор на Нетинфо и създател на сайтовете Гонг и Вести Христо Христов. Тези медии също бяха част от сделката с Домусчиеви.

Същата честитка за рожденика Борисов публикува и Генка Шикерова.

България е на 111-о място по свобода на словото в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови