АЕЖ поиска МС да уволни служителя, ударил репортерка

OFFNews Последна промяна на 21 август 2018 в 10:40 3826 1

Снимка Личен фейсбук профил

Любомир Методиев

Асоциацията на европейските журналисти - България настоя за дисциплинарното уволнение на експерта от правителствената пресслужба Любомир Методиев, позволил си да удари кореспондента на вестниците "Монитор" и "Телеграф" в Пловдив Ели Крумова, докато тя е изпълнявала служебните си задължения.

Това стана по време на посещението на премиера на археологическите разкопки на могилата „Мал тепе“ край пловдивското село Маноле. Методиев искал репортерите да се отдръпнат от могилата, където Крумова в това време снимала. Той замахнал и я ударил през ръката със служебния микрофон. Жената се разплакала от обида и си тръгнала от събитието. Когато разбрал за случилото се, Борисов направил забележка на служителя и го накарал да се извини на кореспондентката. Той го направил и казал, че в случилото се нямало умисъл. По-късно тя получило и извинение с есемес, в който се казвало, че и пресаташето, и журналистката не са реагирали професионално.

Във фейсбук профила си Методиев написа: „Още веднъж подчертавам, че в постъпката ми нямаше грам умисъл. Колега, приемете моето искрено извинение“, написа Методиев.

Намираме за недостатъчно извинението, поднесено от Методиев чрез профила му в социална мрежа, в което той твърди, че действието е било неволно и “микрофонът отхвръкнал от ръката му”. Тази версия противоречи на свидетелствата на множество журналисти от други медии. Колегите на Крумова, присъствали на място, са били толкова възмутени от случилото се, че са се обърнали към министър-председателя. Това едва ли щеше да се случи при неволно деяние. Извинението на Методиев е дошло едва след забележката, отправена му от премиера, пишат АЕЖ в позицията си.

Служител, който си позволява да удря репортер, категорично няма място в държавната администрация, посочват от асоциацията. 

Асоциацията на европейските журналисти - България добавя, че има сведения, че това не е първият път, когато Методиев си позволява да се държи арогантно с журналисти. През март по време на срещата ЕС–Турция във Варна, с АЕЖ се свързали представители на немски медии, за да се оплачат от грубо отношение от същия чиновник. Сега от асоциацията разказват и за този случай:

Германските журналисти и българските колеги, работещи за немски медии, бяха подкрепили акцията на АЕЖ-България за солидарност с турските журналисти в затвора. Представителите на немски медии сложили от символичните акредитационни карти с имената и снимките на задържаните турски колеги и се снимали с баджовете в резиденция Евксиноград, където се провеждаше срещата. Това предизвикало гнева на Методиев, който вдигнал скандал и заплашил журналистите, че повече няма да получат акредитация за нито едно събитие на Министерски съвет. Тогава представител на АЕЖ се свърза незабавно по телефона с Методиев и той не отрече инцидента, но каза, че не е заплашвал немски журналисти. Въпреки това германските колеги, пристигнали в България специално за тази среща, си тръгнаха от страната възмутени от поведението на държавен служител. АЕЖ не направи публичен този инцидент тогава, тъй като не искаше да отклонява вниманието от основната цел на акцията – солидарност със задържаните турски колеги, и да предизвика вътрешен скандал вместо общи европейски действия за натиск върху режима в Турция.

Този предходен случай обаче показва, че Методиев е склонен да изпуска нервите си срещу журналисти, въпреки че получава заплатата си точно за да помага на представителите на медиите да информират обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови