АЕЖ към ПП-ДБ: Журналистите не са стойки на микрофони

Същият подход предприе и ГЕРБ, но накрая Борисов все пак отговори на въпроси

OFFNews 11 април 2023 в 12:04 4677 10

Атанас Атанасов, Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов (отляво надясно)

Снимка Екранна снимка

Атанас Атанасов, Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов (отляво надясно)

Асоциацията на европейските журналисти − България (АЕЖ) призовава политическите партии да преразгледат стратегиите си за публична комуникация и да се уверят, че те отговарят на изискванията за прозрачност и отчетност пред избирателите.

Повод за това е фактът, че дни след изборите лидерите запазиха мълчание, а на първата си пресконференция след вота коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" не дадоха възможност за журналистически въпроси.

Демокрация без медии е невъзможна и партиите, които изповядват демократични ценности, трябва да демонстрират с поведението си, че осъзнават този факт, пишат от асоциацията.

"В петък лидерите на коалицията “Продължаваме промяната − Демократична България” обявиха пресконференция, но след това се оказа, че присъстващите журналисти не могат да задават въпроси, а са били извикани само, за да отразят изявление. Това е проява на неуважение към журналистите, които не представляват стойки за микрофони и камери, а са професионалисти и вероятно имат по-важни занимания от това просто да записват изявления или да съдействат за предаване “на живо” в обедните новини", се казва в позицията.

От АЕЖ припомнят, че същата тактика има и ГЕРБ. Миналата сряда на пресконференция на политическа партия ГЕРБ бе обявено, че лидерът на партията Бойко Борисов няма да отговаря на въпроси, макар че впоследствие той все пак направи изключение за някои по-напористи репортери.

"Политиците не би трябвало да ограничават достъпа на медии и журналисти до свои публични събития и пресконференции. Напоследък забелязваме тревожна тенденция в това отношение. Неколкократно видяхме подобни недопустими действия за изгонване на журналисти от страна на лидера на политическа партия “Възраждане”. На последното си публично събитие преди изборите лидерът на “Възраждане” изгони и журналистка от БНТ, а в следизборната вечер си позволяваше квалификации кой е и кой не е журналист", пише още в позицията.

АЕЖ предлага на партийните централи решение как да действат с журналисти, които нарушават етиката на професията, без това да отнема възможност на останалите медии да зададат въпроси: "Вместо да преценяват по свое усмотрение кой е журналист и кой не, е по-добре в началото на публично събитие да обявят накратко правила и само ако някой не се съобрази с тези правила, да бъде молен да напусне. Например, в началото на пресконференцията може да се посочи кога ще е времето за въпроси, по колко въпроса може да зададе всеки и каква ще е поредността. Насърчаваме политиците да използват опита на специалисти по комуникация, а не да оставят у аудиторията усещане за аматьорщина при организирането на събития с присъствието на медии." 

Асоциацията напомня и на медиите, че журналистите също имат свои отговорности и са длъжни да съблюдават етичните стандарти в професията. Онези, които го правят, трябва да се ползват от солидарността на своите колеги, независимо от конкурентната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

10

Stoyancho

12.04 2023 в 14:06

Нямат уважение никакво към никого

645

9

wakeup

11.04 2023 в 18:28

Смешен плач Когато наричаха журналистите мисирки не се обидиха Тичаха след Меси и с възторг слушаха изблиците му на логорея Заядоха ПП и ДБ веднага след изборите Толкова не разбраха че им е нужно време да подготвят данните за изборните нарушения Но не - те искат непрекъснато да задават едни и същи безмислени въпроси - кой ще е министър председател с кой ще се коалират Никаква журналистическа находчивост Има победител на изборите - да приложи неотразимия си чар и да състави правителство - нали е голям държавник Част от българските журналисти защитават непонятни за мен интереси Същото беше и с Иван Костов - те и шофьорите на таксита в София бяха най яростни срещу него

1042

8

danvan

11.04 2023 в 16:25

Ако искат да получат по - широка подкрепа, ПП-ДБ трябва да се научат да говорят и комуникират.

За момента се държат като разсърдени деца и това няма да им донесе успех сред хора извън твърдия им електорат.

2550

7

alfakentavur

11.04 2023 в 15:11

Е айде сега, голямата врява.
На 1-2, айде 3 да са пресконференции отказали да отговарят на въпроси и чудо голямо.
Ако стане тенденция - тогава врякайте.

10298

6

AntiZ

11.04 2023 в 15:06

Мога да изредя десетина сайта от всичките няколко хиляди, където има истински журналисти. Останалото е плява. Комунистическа, националистическа, откровено фашистка, украсена в жълто.

10298

5

AntiZ

11.04 2023 в 15:04

Огромната част от журналистите не са стойки за микрофони. Стойките са важно нещо, ако са маркови са и скъпи. Огромната част от журналистите не стават за чеп за зеле!

4638

4

Того

11.04 2023 в 14:59

ПП-ДБ трябва да се научат да говорят и да не се държат като разсърдени деца.

14469

3

случайно прочетох

11.04 2023 в 13:38

И аз мисля, че беше грешка да не отговорят на въпроси на журналисти (без Ива Николова и подобия).

-7195

2

vovchik

11.04 2023 в 13:02

Той последно "журналист" ли е, или не? Че според активистите на ПеПе, не е.

605

1

Wenc

11.04 2023 в 12:51

Бойко поне отговори на оня тюфлек от "неудобните", а ППДБ+ направо го изхвърлиха.. доста жалка реакция.
 
X

Да помогнем на украинските деца!