ПП-ДБ потвърдиха, че няма да подкрепят кабинет с ГЕРБ

Обединението не можа да постигне своя пълен потенциал на тези избори, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов

Ружа Райчева 07 април 2023 в 11:42 11757 17

Атанас Атанасов, Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов (отляво надясно)

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Атанас Атанасов, Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов (отляво надясно)

Всички формации в обединението "Продължаваме промяната-Демократична България" са взели решение, че няма да подкрепят правителство с мандат или участие на ГЕРБ, обяви днес на брифинг на коалицията Асен Василев. "Нашето решение е на база на ценности", добави Кирил Петков.

Това бе първата пресконференция на обединението след изборите.

На финала на брифинга четиримата лидери станаха и не дадоха възможност за въпроси на медиите.

„Ясно е, че не успяхме да убедим достатъчно български граждани да гласуват", заяви съпредседателят на ПП Асен Василев и каза, че в следващата кампания ще отидат в още 3000 населени места.

Василев отбеляза, че било видно, че проблем с изборите има – изчисленията в много протоколи не излизат, има ръст на невалидните бюлетини и разминаване при броенето, където не съвпада отчетеното от машините и вписаното в протоколите. "В 31 избирателни районни комисии 1+1 не е равно на 2", каза той. На много места, според него, контролите са били изключени, защото няма как компютър да сумира две числа и да сгреши.

Коалицията е подала сигнали до Централната избирателна комисия (ЦИК) за тези разминавания. "Тези нарушения най-вероятно няма да променят изборния резултат, но е много важно да се каже, че първата стъпка към това България да е нормална европейска държава, е да не се правят такива нарушения. Трябва да се научим да провеждаме честни и свободни избори", каза Василев.

„Ние трябва да прием бюджета максимално бързо. Нито болниците, нито пенсионерите, нито бизнесите могат да чакат“, каза на свой ред съпредседателят на ПП Кирил Петков. За овладяване на цените на храните той добави, че ще работят за нова стратегия за българското земеделие.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов заяви, че коалицията оценява, че гражданите искат да се прекрати политическата криза. „Но не можем да подкрепим правителство, кадрувано от Бойко Борисов. Аргументите са много – като се почне от Мишо Бирата и се стигне до българо-турската граница“, каза той.

Обединението не можа да постигне своя пълен потенциал на тези избори

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов потвърди общата позиция на коалицията по отношение на първия мандат. „Благодаря на всички колеги за усилието да има това обединение. То има потенциал , видимо е от резултатите, ние ще работим за това да го развиваме и надграждаме. Нашата оценка е, че обединението не можа на тези избори да постигне своя пълен потенциал“, каза Иванов.

По думите му оттук нататък следва да бъде изпълнено най-важното обещание, което ПП-ДБ са дали – да бъде възстановена парламентарната република и управление в България.

„Големият въпрос е да има управление, но такова, което да реализира нашите приоритети на практика, не просто на думи. Ще продължим да смятаме очевидното - без дълбока реформа в правосъдието нито една от тези цели не може и няма да бъде постигната“, заяви Христо Иванов.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

18

ob1

08.04 2023 в 20:39

121 проZти сашки, правите ли разлика между подкрепа и изпълнение? Тогава от макаците се искаше да подкрепят политики и действия, които нормалните щяха да изпълнят.
Сега доказаният лъжец, клеветник, мафиот, страхливец и руZка подлога боко тиквата иска подкрепа и уж ще прави нещо си. Само дето това нещо го гледахме 12 години и вече и слепите и тъпите са наясно, че е едно голямо л@йно.
В единия случай на изпълнителите може да се вярва, в другия - не. Ето ти правилния ъгъл, веселяко. И иди нах*й!

-1650

16

ob1

07.04 2023 в 22:05

Ми питай мутрафонова, бе, вовачка... само гледай да не те пратят да наторяваш полето край Бахмут.

-7195

15

vovchik

07.04 2023 в 17:42

Ама как стана така, че откакто П.Киро се появи на сцената, бай Радев си ги реди нещата, служебен кабинет след кабинет.
СлОчаеност?

12078

14

edin slep

07.04 2023 в 16:51

Само преди месеци водачите на трите партии в ДБ подадоха оставки заради слабите резултати, а след това партийците си ги избраха единодушно. Други достойни в ДБ - няма. На мен ми направиха много, ама много лошо впечатление с това.

Дано да греша, защото гласувам за различни варианти на тези партии от 20 години, но влязат ли във властта може да започнат да се държат като ГЕРБ.

2550

13

alfakentavur

07.04 2023 в 14:58

Прави са. Откраднаха им изборите, после ги канят да правят кабинет.
Ако бяха по-разумни, щяха да оставят изборите без фалшификации. Така или иначе никой нямаше да има мнозинство за правителство. И тогава ако кажат - ето оставихме ви да спечелите, айде сега да направим заедно правителство - можеше и да мине :)

2099

12

Mateevk

07.04 2023 в 14:32

Ако Борисов искаше действително да се направи коалиция с ПП-ДБ, трябваше да почне с оставката си и да отпуши процеса. Но не смее да га направи. Цялата ни държава стана заложник на няколко души, които смятат подаването на оставка, равнозначно на признаване на вина и съответно на присъда. Докато това не се изживее, няма да се оправим.

585

11

Stoyancho

07.04 2023 в 14:04

Шампанско и сълзи, но май повече сълзи ги очакват тези зелените демократи, натам вървят нещата

14469

10

случайно прочетох

07.04 2023 в 13:19

Браво! Казаха кратко и ясно: Няма амнистия за чемеджета, декоративен асфалт, слатния гьол, турски поток и ОПГ ГЕРБ!

1935

9

Муню

07.04 2023 в 13:17

Най-бързият начин да изчезнеш от политиката е да си с ГЕРБ. Факт!
И с негативната им кампания и последвалото искане за съвместно управление = интелектуално увреждане!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!