АЕЖ към медиите: Не превръщайте насилниците в герои

OFFNews 03 юли 2017 в 12:57 6886 1

Асоциацията на европейските журналисти-България разпространи декларация, в която остро осъжда агресията спрямо оператор на телевизия bTV от страна на Петър Низамов, известен като Перата.

Низамов удари колегата Петър Джанаваров, докато последният снимаше протеста от неделя вечер в Асеновград.

"Нападението над журналисти е особено сериозно, тъй като освен посегателство срещу личността е и накърняване на интересите на обществото да бъде информирано", посочват от АЕЖ.

От организацията призовават институциите да приложат цялата строгост на закона и посочват, че в една правова държава лице като Низамов не може безнаказано да упражнява тормоз върху различни групи от обществото.

АЕЖ-България наскоро излезе с позиция по повод делата, заведени от Петър Низамов срещу бургаски медии. Недопустимо е журналистите да плащат цената за липсата на адекватно правораздаване, заяви асоциацията по този повод.

"Казусът с Низамов насочва вниманието към отговорността на медиите. Въпросният индивид получи немалка медийна слава заради агресивното си поведение спрямо бежанци. Еволюцията на Низамов е категорично доказателство защо журналистите не трябва да дават безкритична трибуна, а още по-малко да превръщат в герои насилници, проповядващи омраза. Да сееш ветрове може да изглежда атрактивно от телевизионния екран и да привлича аудитория, но това е за кратко, а след това бурите няма да закъснеят и ще бъдат жънати дълго от много повече хора", пише в декларацията на АЕЖ-България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови