Татко, направи така, че други деца да не умират

Нели Чолашка 06 август 2012 в 15:59 9339 6

Портретът на Лиа. Снимка: Никола Ончев
Портретът на Лиа. Снимка: Никола Ончев

Във фоайето на детската онкохематология до ИСУЛ стои портретът на Лиа. Тя е момичето, казало на баща си "Тате, направи така, че други деца да не умират" преди да почине на 15-годишна възраст от рак. 

Бащата на Лиа, който иска да остане анонимен, дари 5 млн. лв. за построяването на нова болница за лечение на онкоболни деца. На заседанието миналата сряда кабинетът прие дарението, което отива в болница "Лозенец", по-известна като Правителствена болница.

"Ако построяването на нова детска клиника към Правителствена болница се случи, ние ще се преместим там", обясни за OFFNews.bg проф. Драган Бобев, директор на детската онкохематология. 

Друга причина е, че в Правителствена болница има място за построяването на такава болница, а могат и да се използват оборудването и лабораториите на болница "Лозенец". Освен това Лиа е прекрала последните си дни именно в Правителствена болница. 

По думите на проф. Бобев вече има проект за новата клиника. Той напомня, че клиниката по детска онкохематология до ИСУЛ е ремонтирана основно преди 5 години с дарение от бащата на Лиа. Преди това условията при нас бяха под всякаква критика, разказва професорът.

На входа на клиниката има и надпис, който информира за това дарение. Под портрета на Лиа във фоайето пък пише: "Нищо не може да ме спре да следвам мечтите си, дори болестта".

Лиа е била балерина, докато на 10 години не е разбрала, че е болна от рак. Тогава семейството ú започва да пътува с идеята да бъде осигурено най-доброто лечение на момичето и с надеждата, че тя ще оздравее. Лекувала се е в Гърция и в САЩ.

Когато са разбрали, че болестта ú е нелечима, семейството се е прибрало в България, където 15-годишното момиче е починало. Това се е случило преди 5 години.

Тогава бащата на Лиа се свързал с проф. Драган Бобев и заедно ремонтирали детската онкохематология.

Още тогава бащата на момичето имал намерение да построи една нова онкохематологична болница, с което да помогне на други деца, болни от рак, и така да изпълни заръката на дъщеря си.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!