Социалистът, преобразил Португалия. Кой е Антонио Коща, фаворитът за председател на Европейския съвет

OFFNews 02 юли 2024 в 18:01 1356 0

Бившият португалски премиер Антонио Коща

Снимка Getty Images

Антонио Коща

На своята редовна среща на върха в Брюксел Европейският съвет избра Антонио Коща за свой председател за следващите две години и половина. В средата на юли в Страсбург номинацията на Коща трябва да бъде одобрена и от Европарламента с абсолютно мнозинство. Това е трудна, но не невъзможна задача. 

След срещата в Брюксел италианският премиер Джорджа Мелони съобщи, че на Европейския съвет е гласувала с „въздържал се“ по предложението Урсула фон дер Лайен да бъде преизбрана за втори мандат като председател на Европейската комисия и е гласувала „против“ по предложението Антонио Коща и Кая Калас да са председател на Европейския съвет и дипломат номер едно на ЕС.

От своя страна унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на ЕС, нарече споразумението за трите водещи поста в ЕС „срамно“, но по информация на "Политико" Орбан е гласувал в подкрепа на социалиста Коща. 

Фон дер Лайен е от десноцентристката Европейска народна партия, Антонио Коща е от левоцентриската еврогрупа „Социалисти и демократи“, а Кая Калас е от либералите и центристи от „Обнови Европа“. Трите политически семейства, които ги номинираха, имат в ЕП 399 места. За избор са нужни 361 места. Позициите на триото може да изглеждат и циментирани, но никой не гарантира, че 399-те евродепутати от така нареченото „Мнозинство Урсула“ ще гласуват по един и същи начин.

Кой е Антонио Коща?

Преди седем месеца социалистът Коща подаде оставка от премиерския пост в Португалия, след което на предсрочните избори на власт дойде десницата, а крайнодесните също белязаха значителен успех. 

Коща е обрисуван като прагматик и като ловък тактик, способен да води трудни преговори или да превръща негативните обрати във възможности. Той е юрист, на 62 години, с нюх за постигане на компромиси, което би било предимство по време на преговорите в рамките на Европейския съвет. Коща обещава, че основен приоритет за него сега ще бъде да изгради единство между страните членки и припомня, че пред предизвикателствата Европа е съумявала в миналото да покаже сила чрез единството.

Mного по-ляв, отколкото в България можем да си представим

В Портуалия Коща дойде на власт през 2015 г., като тогава той не спечели изборите, но сключи невиждан пакт с радикалната левица, за да сложи край на мерките за строги икономии на десницата. Коща се възползва от благоприятната ситуация, дължаща се на мерките за икономии, приети в замяна на международна помощ за Португалия, и продължи да оздравява финансите на страната. За 2 години икономиката изригва. Открити са 240 000 нови работни места. За пръв път от години дефицитът намалява и доскоро закъсалата Португалия изпълнява и надминава бюджетните изисквания на ЕС. За пръв път от 1994 г. насам разликата между най-бедните и най-богатите намалява. 

Коща не е от политиците, които избират да се брандират като леви или десни, в зависимост кое им е по-изгодно в момента. Той е откровено ляв, много по-ляв, отколкото в България можем да си представим. Коща твърди, че затягането на коланите разбива устоите на обществото, защото унищожава солидарността между хората. Твърди, че за да се задвижи икономиката, трябва богатството да се разпределя по-справедливо. И само за 2 години преобразява страната.

Корупционният скандал

На парламентарните избори в Португалия през 2019 г. той победи, но без абсолютно мнозинство и се отказа от договорката с радикалната левица, която обаче продължи да го подкрепя още няколко години, преди да го изостави и да се стигне до нови избори през 2022 г. Тогава Коща ги спечели с абсолютно мнозинство, но така и не стига до края на мандата си и подаде оставка, защото името му беше упоменато в разследване за корупция и търговия с влияние.

Коща беше изслушан по негово искане в края на май от разследващите и не му бяха повдигнати обвинения. Стана ясно, че в документите на прокуратурата, които бяха в основата на разследването, е допусната груба грешка: под името "Коща" в тях не бил посочен министър-председателят, а неговият подчинен и съименник, министърът на икономиката Антонио Коща Силва.

"Аз съм първият премиер в Европа, който има индийски произход"

Коща е роден в Лисабон, израснал е в интелектуални среди, майка му е журналистка и социалистка, баща му е писател комунист, потомък на семейство от Гоа, бивша португалска колония в Индия.

След кариера на адвокат, на 34 години Коща става държавен секретар по парламентарните въпроси в правителството на Антонио Гутериш, който сега е начело на ООН. После става и негов правосъден министър. Бил е евродепутат, вътрешен министър при Жозе Сократиш, става и кмет на Лисабон. Оглавява португалските социалисти.

Фен е на футбола и на отбора „Бенфика“, женен е за учителка и има две деца. Хобито му са пъзелите, фадото, киното и кулинарията.

През 2017 г. казва за бежанците: Аз съм първият премиер в Европа, който има индийски произход. След мен ще има и втори. Когато 2 континента са толкова близо, а имат толкова небалансирани общества и толкова небалансирани икономики, естествено е да има бежанци. И отговорът на проблемът е в подпомагането и умиротворяването на районите, от които идват бежанците.

В португалската политика Коща демонстрира прагматизъм. През 2020 г. той използва това си качество и на европейско ниво. Тогава отиде в Унгария и успя да убеди Орбан да не блокира европейския план за постковиден подем за Европа. Явно Орбан е оценил този прагматизъм на Коща и това може и да обясни защо той сега е подкрепил кандидатурата му начело на Европейския съвет.

Коща получи подкрепата за висшия европейски пост дори от новия десен португалски премиер Луиш Монтенегро.

    Най-важното
    Всички новини
    X

    Европейското първенство