Съдебен спор може да принуди Банкси да разкрие самоличността си

OFFNews 10 март 2024 в 10:42 3626 0

Банкси

Снимка PA Images/Alamy

Самоличността му отдавна е обект на спекулации и разследвания, но Банкси може да бъде принуден да разкрие истинското си име, ако спорът за рисунката на покойната кралица Елизабет, изобразена като примат с бижута, стигне до съда, съобщава "Гардиън".

Двама колекционери на произведения на изкуството предприемат съдебни действия срещу компанията на графити артиста - Pest Control, след нейния очевиден отказ да потвърди автентичността на Monkey Queen. След тригодишни опити да получат отговор Ники Кац и Рей Хауз са загубили търпение и завеждат дело срещу Pest Control за нарушаване на договора.

Те посочват сайта на Pest Control, в който се казва, че компанията издава сертификат за автентичност на "картини, отпечатъци, скулптури и други опити за творчество". Той оприличава сертификата на "MOT за света на изкуството": "Това означава, че можете да купите, продадете или застраховате произведение на изкуството, знаейки, че то е легитимно и колелата му няма да се откачат".

Банкси описва себе си като "качествен вандал", който осмива авторитети чрез произведения на изкуството на обществени места. Неговата частично разкъсана картина "Любовта е в кофата за боклук" е продадена за над 18,5 млн. паунда на търг през 2021 г., а подписаните му принтове се продават за пет- и шестцифрени суми.

Компанията Pest Control е създадена от художника през 2008 г., след като в интернет се продават фалшиви принтове, и играе ключова роля на пазара. Твърди се, че сертификатът за автентичност е от съществено значение за постигане на максимална цена при продажбата на творбите му.

Истинската самоличност на Банкси е загадка за медиите и обществеността от десетилетия. Робърт Дел Наха от Massive Attack, Джейми Хюлет от Gorillaz и Нийл Бюканън, бивш водещ на телевизионното предаване Art Attack, са сред заподозрените.

През 2008 г. Daily Mail го "разобличава" като Робин Гънингам, 34-годишен тогава бивш ученик в държавно училище, въпреки че художникът отрича това. Никой не е успял да установи категорична връзка между Гунингам и Банкси. Това би сложило край на мистиката около него и евентуално цената, която творбите му достигат.

Интервю от 2003 г. с репортер на Би Би Си съдържа единствения известен случай, в който той разкрива първото си име. В записа, който се появи наскоро, Банкси е попитан дали истинското му име е "Робърт Банкс", на което той отговаря: "Роби".

Кац и Хауз казват, че напразно са се опитвали да получат становище от Pest Control дали Monkey Queen е една от истинските гравюри на Банкси от лимитирания тираж от 150 екземпляра.

Те изпращат творбата на Pest Control, като обясняват, че са я придобили за 30 000 паунда през 2020 г. от наследството на наскоро починал утвърден колекционер на Банкси, но изглежда няма никакви придружаващи документи, които да описват историята ѝ.

65-годишният Кац, лондончанин, който притежава колекция от произведения на изкуството, включваща голям брой творби на Банкси, заяви, че "Маймунската кралица" струва между 55 000 и 70 000 паунда и е възмутен от забавянето на Pest Control.

"Намираме се в ничия земя, а това са много пари. Те твърдят, че са официалните валидатори на творчеството на този художник. Но това продължава вече три години. Те просто се крият зад "оградата" - не искат да кажат дали е правилно или не. През всичките три години ни дърпаха за опашката".

Сега единствената възможност е да се предприемат правни действия, добавя той: "Съдим Pest Control за нарушаване на договора. Те имаха три години, за да направят това, за което им платих (50 паунда), което по всички стандарти е достатъчно време, за да се справят със ситуацията."

"Много съм разочарован от Банкси. Той направи така, че никой да не може да валидира негова творба без неговия сертификат. Това се отразява драстично на стойността на творбите му. Ако имам картина на Леонардо да Винчи, няма "Leonardo Control", който да я потвърди. Просто щях да я отнеса на експертите, които да ми кажат дали това е произведение на Леонардо да Винчи или не. В случая с Банкси, дори и да имате експертно мнение, което да казва, че произведението е негово, ако то няма сертификат Pest Control, не можете да разчитате на този експерт", добавя Кац.

Джон Брандлър, водещ специалист в областта на графитите, заяви: "Вярвам, че това е истинският Банкси, но на тези колекционери им отне три години, за да не се допитат до Pest Control. Това е чиста манипулация на пазара, защото Банкси ще сертифицира само произведения, които иска да притежават определени лица.

"Това не е удостоверяване на автентичността. Ако някой открие Тициан на тавана, никой не казва: "Кой си ти и защо го имаш?". Или е Тициан, или не е. При Банкси въпросът е: "Кой си ти и защо трябва да ти го казвам?".

Но Брандлър отбелязва, че цените на Банкси са "доста по-ниски от тези преди три години". Той открои "Полицейска кола", която изобразява автомобил, вдигнат на трупчета: "Преди две-три години тя щеше да струва между 1,5 и 2 млн. паунда. Преди около месец тя беше продадена в Париж за 300 000 евро."

Pest Control каза: "Нашият процес на удостоверяване на автентичността е строг и задълбочен, а понякога и продължителен. Издали сме много хиляди сертификати за автентичност."

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!