Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Четири язовира в Мизия пред преливане

OFFNews 06 август 2014 в 07:35 4165 0

Четири язовира в близост до град Мизия са застрашени от преливане. Междувременно тази сутрин там отново заваля дъжд. 

Кризисният щаб в Мизия е в готовност да реагира моментално при евентуално ново повишение на водите в района на наводнения град.

Все още водата не се отдръпнала от залетите квартали. Продължава събирането на дарения за хората, останали без дом след потопа. В различни части на страната работят дарителски пунктове, които предават ежедневно помощи към нуждаещите се. Създадена е организация за по-ранното изплащане на пенсиите в града. То ще започне от днес, съобщават от Български пощи и Националния осигурителен институт. При необходимост МВР ще помогне на пенсионерите да се придвижат с високопроходима техника.

Две училища в град Мизия са сериозно засегнати от наводнението, съобщи БНР.

"От бюджета на МОН можем да отделим, говорих с финансистите, около 300 хиляди лева. То, едното, е държавно училище, професионалната гимназия; другото обаче е основно училище. Него трябва да го прехвърлим към бюджета на общината. Не можем да кажем даже още колко са щетите, защото вчера дотам се стигаше с лодка", обяви досегашният министър на образованието Анелия Клисарова.

Вчера беше открито тялото на 55-годишен мъж. Така жертвите на стихията станаха две, а издирвателните операции продължават. В деня след наводнението беше открит първият загинал от придошлите води на р.Скът - баща на полицай, който отказал да се евакуира.

След потопа вече има образувани три досъдебни производства. Две от тях са свързани със смъртта на двамата мъже.

Третото разследване е за установяване на причините за наводнението и то беше образувано след като Районната прокуратура в Оряхово се самосезира и назначи предварителна проверка. Все още обаче не са направени необходимите огледи на коритото на река Скът и язовирите около Мизия. Това разследване е възложено на Окръжен следствен отдел във Враца като предстои да бъдат изготвени нужните експертизи. По него предстои да бъдат проведени и разпити от длъжностни лица, а от Напоителни системи, Басейнова дирекция по управление на водите в Плевен и филиала на НИМХ ще бъде изискана информация, нужна за разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews