Спортни звезди и любители се пускат на щафетен маратон

OFFNews Последна промяна на 24 август 2017 в 09:15 2098 0

По традиция щафетният маратон ще се проведе на 6 септември и е посветен на 132-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, както и 100 години от провеждането на първия щафетен маратон в света – в страната на изгряващото слънце –Япония.

Олимпийската шампионка Тереза Маринова, Евгения Раданова - българката с най-много медали от Зимни олимпийски игри, Павлина Филипова - една от най-добрите ни биатлониски с две четвърти места от олимпийски игри ,както и рекордьорката по трасето от връх Ком до нос Емине Антония Григорова ще са част от отборите, които ще стартират в 3-ти Щафетен Маратон на София, който е единствен по рода си в България.

Традиционното вече спортно събитие се организира всяка година в деня на Съединението, в което символично отбори от по 6 бегачи в 6 категории ще пробягат на 6 септември разстоянието от 42.195 км, за да даде възможност на всички любители на бягането да премерят своите сили в класическата дисциплина и да споделят емоциите от любимия спорт.

Дисциплината Щафетен Маратон е официално призната от международната федерация по лека атлетика (IAAF). Състезателното трасе ще премине по булевардите „Евлоги и Христо Георгиеви“ и „Черни връх“. Отборит ще пробягат под формата на щафета класическата маратонска дистанция от 42,195 км., като всеки участник ще пробяга на своя пост дистанции разпределени в 5 км, 10 км, 5 км, 10 км, 5 км и 7.195 километра. За класиралите се до трето място във всички категории са предвидени купи, медали и материални награди. Като всеки завършил ще получи специален медал.

Очаква се тази година на старт да застанат между 60 и 70 отбора. Всяка година броя на участниците расте. В първата година стартираха 44 отбора, във втората -56 а сега се очаква те да достигнат 70 отбора.

В състезанието ще участват както едни от най-успешните спортисти на България, така и най-добрите бегачи в момента в страната. На старт ще застанат и много любителски отбори, а по традиция ще има и отбори на различни фирми както и представители на държавните институции. Само Българска Армия има готовност да стартира с 3 представителни отбора от различни родове войски.

Всички желаещи да станат част от събитието и да споделят емоциите от любимия спорт и да премерят своите сили в маратона могат да заявят своето участие на http://sofiaekidenmarathon.com/ до 5 септември 2017 г.

Надпреварата ще стартира точно в 9:00 часа на 6 септември от старт-финалната зона пред Националния стадион „Васил Левски“ и се очаква да прикючи малко след 13:00 часа на същото място.

Организатор на събитието е Младежки спортен клуб „София Европа“ с подкрепата на Столична община, Асоциация „Спорт за всички“, клуб “5kmrun” и под патронажа на Посолството на Япония в България.

Още за София Екиден Маратон
Първият „Екиден маратон“ се провежда през далечната 1917 г. в Япония и от тогава набира световна популярност като достъпено и атрактивно масово спортно събитие по целия свят. Наименованието на състезанието не е случайно - думата „екиден“ се формира от две японски думи- „еки“-пост и „ден“- предаване. Регламентът предвижда отборите да се състоят от по шест души, които общо изминават класическата дистанция от 42.195 км.

Виж още за: