Легендата Мо Фара обеща ново злато след победата на 10 000 метра

OFFNews 05 август 2017 в 09:45 1474 0

Снимка Ройтерс

Любимецът на публиката Мо Фара обеща втора титла, след като стана първият шампион на Световното първенство по лека атлетика в Лондон. 33-годишният сомалиец с британски паспорт  триумфира в бягането на 10 000 метра пред препълнените трибуни на Олимпийския стадион в Лондон.

Фара стигна до златния медал с време 26:49.51 минути, което е и най-добър резултат в света за сезона. Той се качи веднага при съпругата и децата, после направи с тях обиколка за кеф на зрителите. тте бяха изкупили местата само заради него и серията на Юсейн Болт, който стигна полуфинала с разходка.

Сребърния медал на 10 000 м заслужи угандиецът Джошуа Джептегей с личен рекорд от 26:49.94 мин, а с бронза се окичи кениецът Пол Тануи с 26:50.60 мин. Те изпотиха здраво Мо, който на два пъти в последната обиколка залитна, но се изправи.

"Беше невероятна вечер. Какъв път до края на кариерата ми в Лондон! Това беше специално. Знаех, че 12-те обиколки ще бъдат трудни, но вярвах в моя финален спринт. Помогна ми много богатият ми опит. Всичко е възможно, когато тренираш усилено.

Кенйиците, угандийците и етиопците направиха бягането ми. Честна игра, те се трудят много. Сега съм уморен, имам няколко охлузвания от бягането, но трябва да бъда силен. Ще ме прегледа доктор и ще бъда готов за 5000 м. Имам няколко дни да се възстановя”, каза Фара след успеха си.

Мо ще участва и в бягането на 5000 м в Лондон, като това ще е и последното му състезание на писта. От следващия сезон Фара ще се преориентира само към шосейните бягания.

Етническият сомалиец е най-успешният британски олимпиец в леката атлетика с 4 златни медала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!