Батерия провали рекорд по изкачване на Витоша

OFFNews 26 август 2017 в 17:57 7080 0

Шабан Мустафа и Милка Михайлова триумфираха в 11-ото издание на планинското бягане „Витоша Рън“ от центъра на София до Черни връх. Състезанието бе организирано от Фондация София – Европейска столица на спорта, Столична община и Сдружение Маратон.

Стартът бе даден от общинските съветници Анатоли Илиев и Николай Николов, след което над 250 участници поеха по 17.5-километровия маршрут. Той се виеше по пo централната алея на Южнен парк, по ул. Никола Крушкин, през Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и по Платотo до финала.

Най-бързо на върха се изкачи Шабан Мустафа от ОСКЛА Шампион Сунгурларе, финиширал за 1.37:39 часа, съобщава www.sofia2018.bg. Това е само с минута по-слабо от неговия рекорд на състезанието, а върховото постижение оцеля поради… слаба батерия. Цифрите на ръчния хронометър на Шабан изчезнали по средата на трасето, малко преди Голи връх и това попречи на шампиона да контролира темпото си до края.

„Рекордът не бе самоцел. За мен по-важно бе да финиширам без да съм ходил, само с бягане по целия маршрут и успях. За рекорда ще мислим следващото лято,“ каза на финала 38-годишният Мустафа. Втори остана миналогодишният първенец Димитър Михайлов, представителят на „Янтра-Исполин“ финишира за 1.48:56 ч., с 19 секунди по-бързо от шампионския му резултат преди 12 месеца. Трети е Александър Василев от Юниверсал с 1.50:27 ч.

При жените Милка Михайлова от Дунав Русе взе победата с убедителна преднина. Тя финишира за 2.07:35, близо 10 минути пред Елена Димитрова от 5kmRun, бронзът бе за Снежана Стефанова с 2.20:08 ч. Така рекордът на трасето 1.54:30 ч. на Милка Михайлова от 2011 г. остана непокътнат и при жените.

„Искам да благодаря на участниците за смелостта и ентусиазма, и да ги поздравя, защото с изкачването на върха, всеки днес има своята победа. София2018 и Столична община ще продължат да подпомагат подобни събития, защото те предоставят възможност да бъдем повече сред въздуха и природата на прекрасната планина Витоша, богатството на българската столица,“ заяви в приветствието си към участниците организационния секретар на София – Европейска столица на спорта Анатоли Илиев, който награди най-добрите при мъжете на импровизираната сцена пред х. Алеко.

Освен медали за първите трима във всяка категория бяха осигурени и материални награди при мъже и жени; до 20 г.; над 40 г.

Всички резултати и призьорите в отоделните възрастови групи могат да се видят на http://marathon.bg/bg/vitosha-run-2017/

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови