Новите жени

Тенденции в любовните отношения, кариерата и начина на живот 2017

Янка Петкова 12 март 2017 в 16:19 9113 2

Снимка sxc.hu

Която от нас да попитате ще ви каже, че е време жените най-сетне да бъдат оставени на мира. За да могат сами да решат как да живеят, в какви рамки да се впишат и какви тенденции да следват. Разбира се, всичко е индивидуално, това едва ли някой ще оспори. Но все пак е полезно да знаем накъде духа вятърът. Още повече, че експертите в едни глас твърдят – промените, които се случват на жените днес вървят към по-добро. Това е мнението на Олга Сипливая, наречена златното перо на руската лайфстайл журналистика.

Младите мъже

Французите го казаха първи (естествено след специално проучване) от средата на миналия век почти два пъти е нараснал броят на жените, които предпочитат връзка с по-млад партньор. Днес, в почти всяка 5-та двойка, мъжът е по-млад с 4 и повече години и статистиката продължава да расте. Профилът на модерната жена изглежда многообещаващо: тя е 30-40-годишна, живее в голям град, има висше образование и успешна кариера. Защо изведнъж този интерес към по-младите мъже? Къде остана чувството на сигурност, стабилност, които уж гарантира възрастта?

По въпросите за тези тенденции можем да се доверим на французите.

Техният бивш министър на финансите и вероятно бъдещ президент Емануел Макрон е женен за учителката си по литература. Когато тя е навършвала 20 години, бъдещият й съпруг е гукал безметежно в креватчето си. Мадона, Дженифър Лопес, Шакира са жени, които никога не са крили възрастта си и с удоволствие позират до по-младите мъже, с които живеят.

Ето какво споделя четиридесетгодишна дама, чийто партньор е с 11 години по-млад от нея:

„За свое оправдание ще кажа само, че изглежда по-възрастен… но всъщност не желая да се оправдавам. В началото се притеснявах. Всички тези разговори за културния контекст, в който живее едно или друго поколение, ме потискаха и ме караха да се чувствам неспокойна. Но в отношенията способността да цитираш отминали факти не е най-важното. Може в детството си да сте чели едни и същи книги и пак да не намерите общ език. Работата не е дори в това. Аз не съм дамата в „специална“ възраст, която е решила да се „подмладява“ за чужда сметка. По-скоро младият мъж има нужда от опитна спътница, която знае какво иска.“

В САЩ жените, които предпочитат по-младите мъже си имат име cougar – пума. На екрана техният образ е ярко пресъздаден от Кортни Кокс в комедийния сериал „Агнешко“. Но това, което в кадрите изглежда като пародия или гротеска, в реалността приема жизнеспособна форма и става норма.

Според психолози, това възрастово съотношение е в полза преди всичко на мъжа. Ежедневието ни е тревожно, ние сме в непрекъснат информационен стрес, несигурността и умората са символ на цели поколения. Не е чудно, че мъжете са привлечени от силни и уверени жени. Те излъчват покой, те са като генератори, които могат да те заредят за дни наред, помагат ти да се възстановиш и те вдъхновяват. Те са приятно предсказуеми, не е необходимо непрекъснато да гадаеш каква ще е следващата им реакция. Такива жени не изпадат в истерия, защото смятат подобно поведение за инфантилно. А ако нещо не им харесва говорят открито. Това мъжете ценят и уважават.

Някои изследвания сочат, че колкото по-малко са социалните и полови различия в едно общество, толкова по-рядко мъжът и жената встъпват в „стоково-парични отношения“: „аз ще ти осигуря статус, ти на мен – младост и красота“. Някога точно такъв подход бил естествено проявление на еволюцията, но както по-късно стана ясно - еволюцията може да бъде гъвкава. Успялата жена не търси защита и поддръжка на статуса си. Тя има нужда от друго – близост, нежност, романтика. Тези качества не зависят от датата на раждане.

Още един важен момент – проучвания сочат, че сред жените на възраст „30 плюс“ няма нито една, която да смята себе си за по-слаба любовница сега, отколкото в младостта си. Напротив с възрастта дамите започват да ценят и обичат секса повече, отколкото, когато са били на 20 години. В крайна сметка годините не са само бръчки, но и еротичен опит. Интимната близост се превръща в осъзнато удоволствие, което зрялата жена рядко си отказва. А най-важното е, че знае как да го получи.

Малко статистика

1/5 от всички бракове се сключват между двойки, в които мъжът е по-млад от жената

10 % е средният прираст на привържениците на здравословния начин на живот

37% от американките смятат, че да бъдеш жена днес е лесно. Останалите са на мнение, че половите различия все още са твърде много.

Работата

С новата феминистична вълна и у нас се появиха думи като стилистка, експертка, директорка, докато в англоезичния свят още се опитват да подминат женските форми на някои професии. Да признаем, че това звучи нелепо. Истинската женска революция не се води на лингвистичното поле, а на изконно мъжки терени като…програмирането например. В професия, която е 80% доминирана от мъже, започват да се появяват все повече програмистКи. Мнението, че кодирането е чисто техническо, мъжко занимание, само цифри и пълна липса на творчество е погрешно. В крайна сметка се оказва, че това е креативен процес, в който жената е съвсем на мястото си. Капсулирането на женските общности в типично мъжките сфери обаче не е добра тенденция. Да, дамите с професии присъщи на силния пол, имат нужда да се подкрепят и да се вдъхновяват помежду си, но това ги дистанцира от мъжете, с които делят територия в един и същ бранш. Това отлага пълното им интегриране.

И все пак възможностите съществуват. Можем да се възползваме от тях дори по време на майчинство. Онлайн курсовете са добра идея – независимо дали са езикови, компютърни или други, те създават умения, без да се налага отделяне от детето. Можеш да планираш уроците си в удобно за теб време, можеш да осъществиш директен контакт с обучаващия, да обменяш информация с колеги, които се учат като теб. Така отпускът по майчинство може да се превърне в добре употребено време за придобиване на нови професионални умения.

Начинът на живот

Що се отнася до начина на живот тук маркетолозите и трендмейкърите винаги се развихрят. Съвременникът не се лишава от хляб, вече не е модно да изчисляваме калории, да спазваме диети и да се потим в групови тренировки. В израз на почитта си към тялото сме склонни да посещаваме кулинарен мастър-клас, индивидуални тренировки и да изповядваме slow life – тоест да живеем бавно и да получаваме удоволствие от това. „Осъзнатост“ спокойно може да бъде Дума на годината. Не е важно дали започваме деня със зелено смути, дали предпочитаме бекон или вярваме в органичните продукти, важно е да не сме направили избора си на принципа „всички тичат и аз тичам“, а отчитайки потребностите на своя организъм и собственото си здраве.
С други думи, мрачните времена си отиват и започва епохата на знанията и осъзнатото отношение към тялото. Сега всяка тренировка, система на хранене или релакс-практика се опитват да намерят опорна точка в науката - във физиологията и биохимията, не в езотеричната сфера.

Ако преди 10 години в САЩ всеки първи беше веган или вегетарианец, то днес всички говорят за диетата на древния човек (палео хранене), която отдава заслуженото на месото или за кетонната диета основана на белтъчините, мазнините и нисковъглехидратните храни като най-здравословни. Ким Кардашиян (колкото и да е банална) отдавна е преминала на тази диета, отслабна и се чувства прекрасно, а ние все още обвиняваме месото в 10-те божи гряха.

Огромното постижение на последните години е достъпността на възможностите за спортуване. Сега можеш да правиш каквото искаш – да тичаш, да танцуваш, да скачаш с мобилното приложение Daily Burn, имаш достъп до видеоканалите на стотици фитнес и други гурута, най-добрите експерти в цял свят.

Основният тренд на годината обаче е свързан с технологиите. Сега много от тях ни се струват непрактични и нелепи: smart стелки, възглавници, бутилки, дори бикини. Тези изобретения към момента носят малко полза. Но ще мине време и ще са просто част от бита, тъй както смартфоните станаха продължение на ръцете ни.

Повече подобни материали може да четете в сайта "Мама Нинджа"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови