Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Електрическото наргиле – новият летен хит

OFFNews 26 юли 2021 в 14:40 3328 0

Едва ли не сте попадали на реклама, или на известна личност със странно, наподобяващо електронна цигара устройство в ръката. Това не е електронна цигара. Не е и обикновена цигара. Това е новият летен хит, който буквално превзе пазара, летните барове и плажовете по морето. Това е електрическо наргиле и според неговите създатели, то носи едновременно страхотна наслада и почти нулев негативен ефект върху здравето ви. Дали това обаче изцяло е така?

Какво представлява електрическото наргиле?

Електрическото наргиле може да го срещнете в търговската мрежа и като електронно наргиле. И в двата случая говорим за едно и също устройство, което на практика имитира усещането и преживяването по време на пушене на наргиле, но и което ви спестява куп дейности и задачи за неговото приготовление за експлоатация. Не е нужно да сте страстни почитатели или собственици на класическото наргиле, за да сте наясно, че то изисква „оборудване“, но и значително време за разпалване. Всичко това, освен усилия, ви струва и време, а и средства. Обратно, при електрическото наргиле нещата сякаш са не просто лесни, а подготвени предварително за потребителя, на когото му остава само задачата да се наслади на преживяването. Ето защо можем спокойно да наречем електрическото наргиле и джобно наргиле. Точно с приблизително такива размери – побиращи се в джоба или поне в мини размер дамска чанта – са и повечето съвременни електрически наргилета. За да си дръпнете от него, трябва само да натиснете един бутон. Някои модели дори се задействат само чрез всмукване от страна на потребителя. И за следващото дърпане няма нужда да палите или правите каквото и да е било. Електрическото наргиле е създадено така че да не свършва до определен брой дърпания. Различните модели се изчерпват до достигане на различни бройки дръпвания – обикновено около 400. За съжаление, устройството не може да се презареди, но пък е на достатъчно достъпна цена, за да го замените с ново такова, когато приключи действието си.

Кое е най-малко вредното – цигарите, наргилето, електронната цигара или електрическото наргиле?

Всяко медицинско лице ще ви каже, че на този въпрос не е коректно да се отговаря, посочвайки конкретен продукт. Здравият разум говори, че всички те са вредни. Ако трябва да ги сравняваме и то на базата на информацията (техническа, медицинска и научна изобщо), предоставена им от официалните им производители, можем да твърдим, че електрическото наргиле е най-малко вредно. Според създателите на това устройство, то нанася минимални щети за здравето, защото в своя „вкус“ не включва нито табако, нито тютюн. В течността, от която произлиза този вкус и възможността за предлагане на богата гама от аромати, има различни масла и есенции. Те не преминават през процес на горене, поради което и изпаренията им не влияят сериозно на дихателната система. Едновременно с това, създателите на електрическите наргилета добавят и факта, че устройствата не водят до интоксикация. Във въпросната течност няма нито катрани, нито каквито и да е химикали. Усещането, от друга страна, е повече от близо до това на пушенето на било то наргиле, или електронна цигара. А освен това е модерно!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!