Вестник 'Култура' спира да излиза от юли догодина

OFFNews 22 декември 2017 в 14:05 6406 0

Снимка wikimedia

Вестник "Култура", едно от най-авторитетните български печатни издания за изкуство и публицистика, спира да излиза от юли догодина. 

"Това е последният коледен брой на тази „Култура” с този екип и този издател. В края на юли 2018 г. съществуването на вестника ще бъде прекратено и от септември ще има друга „Култура” – списание, с главен редактор Тони Николов. А сегашната „Култура” със сегашния екип и, надяваме се, със сегашните автори ще търси нова реализация с нови идеи и нови съмишленици. За което, скъпи наши читатели, ще намерим начин да ви информираме навреме." - съобщават от редакцията в днешния брой на вестника.

От 2007 г. издател на вестника е фондация "Комунитас", учредена от финансиста Светослав Божилов.

"Що се отнася до промените в дейността на фондацията, те са естествена част поради факта, че тя съществува повече от 10 години. Някои програми са отдавна затворени. Други като „1000 стипендии” ще прекратят съществуването си през следващата година. Вестник „Култура“ през втората половина на 2018 г. ще се превърне в месечно списание „Култура“, запазвайки основната си функция да информира и анализира всичко по-значимо в българската култура. Основната промяна в близко бъдеще ще бъде увеличаването на тежестта на програмите за хора в крайна нужда – бездомни, деца в неравностойно положение и други. Спирайки някои програми и трансформирайки други, ще си оставим и време за преценка и избор на нови акценти в дейността. Съобразено с финансовите ни възможности, разбира се" - заявява Светослав Божилов в интервю, публикувано в сайта на Българския дарителски форум (БДФ).

Седмичникът „Народна култура“ излиза за пръв път през 1957 г., а през 80-те се превръща в трибуна на интелектуалците-дисиденти.

През 1990 г. „народна“ отпада от името на вестника, а седмичникът престава да получава субсидии от държавата.

От 1990 г. насам главен редактор на изданието е Копринка Червенкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови