Украинците няма да слушат Чайковски и Шостакович, нито ще четат Достоевски, заяви Светлана Алексиевич

Путин преобърна мисленето за войната, каза нобеловият лауреат

OFFNews 04 септември 2023 в 14:32 5348 0

Светлана Алексиевич

Снимка Аполония

Светлана Алексиевич

Нобеловият лауреат Светлана Алексиевич е на мнение, че мнозинството украинци няма повече да слушат Чайковски и Шостакович, нито ще четат Достоевски.

Това заяви пред БНР беларуската журналистка и писателка и нобелов лауреат Светлана Алексиевич, която гостува на 39-тото издание на "Аполония". В момента Алексиевич пише книга за Беларус и за войната в Украйна.

"Трудно се намират думи. Има много хора в Украйна, които няма да слушат повече Чайковски, Шостакович, нито ще четат Достоевски, заради отчаянието, което изпитват. Виждам в това вик на техните души", коментира писателката.

Тя обясни, че романът като литературна форма не е задължително да се придържа към класическия начин на писане. Според нея в последните години се променят всички форми на изкуството и са нужни нови думи, за да се опишат сегашните явления. Затова Алексиевич е решила да прави романи по историите, които е чула. 

По думите ѝ за войната е писано страшно много, но сега трябва да се хвърли нов, преосмислен поглед към нея: "Путин преобърна мисленето за войната. Европа никога не е мислела, че може да има нова война", каза тя.

Това как ще се излекуваме от войната зависи от това какви ще бъдем един към друг, заяви писателката. "Няма лекарство, което да излекува раните от войната", каза тя. "Не се страхувам", каза още Светлана Алексиевич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика