Световноизвестният български цигулар Светлин Русев с концерт в Стара Загора

Концертмайстора на оркестъра на Романска Швейцария излиза на сцената на Старозагорска Опера на 10 ноември

OFFNews 04 ноември 2021 в 10:33 1964 0

Световноизвестният български цигулар Светлин Русев и неговият Амати-Страдивариус от 1720 ще зарадват публиката в Стара Загора на 10 ноември.

Симфоничният концерт под диригентството на маестро Ивайло Кринчев с участието на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора е част от цикъла „Българските виртуози от световните сцени" и се посвещава на 100 години от смъртта на великия френски композитор Камий Сен-Санс.

Програмата включва

„Интродукция и рондо – капричиозо” , „Хаванеза” , „Каприз във форма на валс” /редакция Йожен Изаи/ от от Камий Сен-Санс, Увертюра „Римски карнавал“ от Хектор Берлиоз, Сюита „Пелеас и Мелизанда“ от Габриел Форе и сюита за оркестър “Арлезианката” от Жорж Бизе.

"След предложението на Светлин Русев да изпълни произведения от Камий Сен-Санс по повод 100г. от смъртта на композитора, изборът на останалата част от програмата се оформи по естествен начин с творби на най-ярките представители на френския романтизъм" казва маестро Хинчев.

Светлин Русев е един от най-прославените и известни български цигулари.

След като печели Първа награда в първото издание на широко известния днес Международен конкурс Сендай през май 2001 година, харизматичният виртуоз на цигулката Светлин Русев се радва на блестяща международна кариера, свързана с много от най-големите концертни зали по света, сред които Болшой театър и зала Чайковски в Москва, Сънтори Хол в Токио, Центъра за изкуства в Сеул, зала Плейел, UNESCO, Театър Шан-зЕлизе, Театър Шатле, Сите дьо ла Мюзик и Театър дьо ла Вил в Париж, зала България, зала Бела Барток в Будапеща, Алте Опер във Франкфурт, Концертхаус в Берлин, Културен център Кирчнер в Буенос Айрес, Пале дe боз ар в Брюксел и Двореца на ООН в Женева.

Интензивната му концертна дейност го отвежда навсякъде по света – Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия. Редовен гост-солист е на оркестри от най-висока класа, сред които Националният оркестър на Франция, Оркестърът на националното радио на Франция, Оркестърът на Романска Швейцария, Националният оркестър на Белгия, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Симфоничният оркестър на Индианополис, Филхармоничният оркестър Джордже Енеску (Букурещ), Оркестъра на Румънското национално радио, Cremerata BalOca и др. Солира под палката на именити диригенти като: Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Емануел Кривин, Франсоа-Ксавие Рот, ЖанЖак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Бренгие, Емил Табаков, Найден Тодоров и др.

Отдадеността си към музиката Светлин Русев споделя със своите многобройни почитатели по целия свят, както като солист, така и в качеството си на забележителен камерен изпълнител. Партнира на музиканти от класата на Мюн-Вун Чунг, Йоръм Сон, ЖанИв Тибоде, Питър Франкъл, Максим Рисанов, Антоан Тамести, Готие Капюсон, Джиан Уанг, Франсоа Льольо, Пол Мейер, Нинг Фенг. Член-основател е на клавирното трио Русев–Салк–Розанова. От 2000-та година ръководи и дирижира различни ансамбли и оркестри в България, Франция, Полша, Корея, Япония и Швеция. Притежава изключително широк репертоар, вариращ от барока до съвременната музика и популярните жанрове.

В настоящия момент, в допълнение към неговата кариера, Светлин Русев е професор в престижната Haute École de Musique в Женева, след като в продължение на 10 години преди това преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят.

През 2001 година, на международния конкурс в Сендай, той печели не само първа награда, но и наградата на публиката, както и специалната награда за Най-добро изпълнение на Бах.

Концертът започва в 19 часа на 10 ноември, а входът ще изисква зелен сертификат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови