Студенти от Йейл: Закрийте курса по класическа литература, има само бели автори

ОFFNews 03 юни 2016 в 21:53 40403 24

Снимка Alamy

Библиотеката в университета в Йейл.

Студенти по английска филология от американския университет в Йейл са започнали подписка за закриването на курса по класическа английска литература, защото той включва само бели автори мъже - като Чосър, Шекспир и Милтън, пише "Гардиън".

"Неприемливо е, че студент в Йейл, който иска да учи английска литература, трябва да чете само бели автори от мъжки пол", пишат те.

Престижният щатски университет включва в обучителната си програма по английска филология 2 семестъра за изучаване на автори, окачествени като "велики английски поети": Джефри Чосър, Едмънд Спенсър, Уилям Шекспир, Джон Дън, Джон Милтън, Александър Поуп, Уилям Уърдсуърт и Т.С. Елиът.

Учебното заведение пише, че с курса си иска да даде представа на студентите за основните традиции на английската литература.

Някои студенти обаче са започнали петиция за "деколонизация" на курса, като се премахнат ограниченията в него да участват класически автори. Вместо това към тях трябва да бъдат включени и модерни писатели и поети, чиято литература се отнася за различните полове, раси, сексуалност и етнос.

Според тях курсът вреди на студентите, защото насажда култура, която е враждебна към цветнокожите, а самият курс неглижира литературния принос на жените, цветнокожите и различните хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

21

Izalina

06.06 2016 в 00:15

Хора, моля ви. Строшете 2 часа от безценното си време и гледайте "Hail, Caesar" (2016) http://m.imdb.com/title/tt0475290/ . Още асимилирам.
Май брадърите еврейски - Коеновите де - са събрали поантата на неколкоседмичните дискусии тук - ама вкратце. Провидение? Не мисля.
Но е същата клиника помоему ...
Много съм любопитна после пак да зачета за идеалите у Йейл, Станфорд, Холивуд, щатско, братско и прочее, ама през вашата призма.
Със здраве :)

77927

20

El Commandante

05.06 2016 в 11:51

"то и в Старият Завет ги има всички най-важни "..приемливи за модерното общество норми на поведение...""

Аауууу, ОБДЖЕКШАН йор онър!

В Стария завет има некои неща, дето са крайно притеснителни и смущаващо близки по звучене с КоранЯ...
ЛГБТ общността ще те заклейми да знаеш...

12284

18

ДидоВъТъ

05.06 2016 в 09:11

После да не се чудят и вайкат 'що за повече от век мюслите имат само 13-14 лауреата на Нобеловата награда-'щот нищо не са дали на света.Виж,Персия е друга бира,но в последните години много стабилно се опитват да наложат вЕрването,че са преки наследници на персийците.Да,ама не.

12284

17

ДидоВъТъ

05.06 2016 в 08:58

Няма как да има.Когато целия западен свят се е развивал с бързи темпове,едните още са били по дърветата,а "пясъчните хора" са откривали любенето на камили и кози.На доста от тях това си продължава да им е приоритет,де.

29217

16

Лопе де Вега

05.06 2016 в 08:51

Драги професоре, като забранят Новия завет ще погребат и малкото останало от християнството, което поне се опитва да възпитава у хората приемливи за модерното общество норми на поведение. Въпреки недостатъците си.

Поздрав!

13214

15

XR4

04.06 2016 в 21:21

Господи,на къде отива света!?!Това е Йейл-един от най-качествените и престижни университети в света,където се предполага , че учи част от най-интелигентните хора в света! А аз си мислех , че само нашите вузове пропадат.Ами мили студенти , той курса за това се нарича "КЛАСИЧЕСКА английска литература".Какво са виновни английските класици , че докато те са писали,тарамбуките са стояли под палмата и са чакали банана да им падне в устата? Като не сте доволни направете подписка да ви направят и курс по "съвременна английска(и не само) литература".
 
X

Да помогнем на украинските деца!