По-малко бели на наградите "Брит" догодина, обеща председателят им

Ще настъпят сериозни промени и в журито

OFFNews Последна промяна на 05 март 2016 в 16:17 3662 6

Снимка Syco Music

Наградите "Брит" догодина ще бъдат по-малко бели, обеща Гед Дохърти, председателят на наградите, след като тазгодишното издание бе критикувано от обществеността за пренебрегване на чернокожите британски артисти, предаде "Гардиън".

В отговор Дохърти публикува писмо, в което обещава да "обнови" журито от 1100 души, имащи право да гласуват на наградите "Брит", както и да създаде съветнически комитет с "артисти, част от чернокожата и етническата малцинствени общности".

Той иска поне 15% от членовете на журито да бъдат от въпросните групи, в съответствие с етническия състав на нацията, както и да разнообрази откъм възраст и географски произход. Освен това съотношението мъже-жени трябва да е 50 на 50 процента.

"По време на церемонията имаше огромен проблем, който някои биха определили като липса на разнообразие сред номинираните, но който за мен е липса на признание към изплуващата музика, която е огромна част от културата на съвременната британска младеж. Точно този дисбаланс е в основата на критиката към процеса на номиниране на наградите "Брит", пише в писмото си той.

Дохърти отбелязва, че Великобритания винаги е била водеща за световната музика и това се е дължало на любовта ѝ към различното. На церемонията тази година обаче е било забравено британското наследство на разнообразието.

"Критерият, по който хората бяха канени да станат част от журито, бе музикалните им познания. И докато това все още с основна важност, разбираме, че вече не е достатъчно. Неща като възраст, етнос, пол и географски произход също трябва да бъдат взети под внимание, ако искаме резултатите от номинациите да се доближават до социалните течения", пише председателят.

Според него повечето журиращи са бели мъже, прехвърлили средната възраст, което не значи, че задължително са предубедени, но създава опасност по-новите течения в музиката да не бъдат удостоени с нужното внимание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.03 2016 в 11:58

Uranus, поздравления за коментара!

06.03 2016 в 10:15

Интересно какво би се получило ако някой друг смело каже "По-малко чернилки" и "По-малко педерасти"? Ама "по-малко бели" е ок, нали? Да ви го натикам дълбоко в "ценностите".

06.03 2016 в 09:15

ОТКАЧАЛКИ

05.03 2016 в 17:42

Това си е жива дискриминация

05.03 2016 в 17:41

"По-малко бели", това е цялото верую на западните левичари, обобщено в две думи.


https://www.youtube.com/watch?v=-HbS7EfFP1w

05.03 2016 в 17:22

Абе да. Наградите са им проблема. 50/50 мъже и жени искат там, но когато опре до преследването на педофили, половината от които са жени, за там си мълчат. Тъпанари. Къде са ми 50/50те боклукджии, електротехници, миньори, войници, водопроводчици.

Мъжете с пот и кръв са заслужили мястото на върха. Почва се отдолу нагоре. И ние все още сме долу. И горе. Докато феминистките не искат равенство на жените долу, е лицемерно и детинско да искат равенство горе.

Ама какво очакваш от движението, което взе детския цвят за момче - розовото - и го превърна в цвета на порастнала жена. После рева, че тоя цвят е потискащ към жените.