Quantcast

Старчев: Не се инатя, но махането на "1300 години България" е грешка

ОFFNews Последна промяна на 02 февруари 2016 в 17:57 5742 11

Валентин Старчев.

"Разберете, не се заинатявам, искам разумни решения и много се надявам на специален разговор по тези проблеми. Мисля, че общинският съвет взе решението за демонтиране без професионален анализ. Никой досега не се заинтересува от това, че този паметник е резултат от многогодишно творчество. Никой от тези, които го обсъждаха, не знаят моето творчество. Никой не разсъждава върху творчеството ми като цяло, като тенденции, върху тези проблеми. А те са вплетени в решението на този паметник. Той е много различен от другите, които имаме".

Това заяви пред "Монитор" авторът на паметника пред НДК "1300 години България" - проф. Валентин Старчев, като допълни, че "за да се премести този паметник, той трябва да се взриви".

Старчев също така се чуди дали трябва да сравни действията на Столична община срещу паметника му с "онези, съсипали цял град в Ориента и ликвидирали красота, която е част от наследството на човечеството".

Според него не е редно комунистическите паметници да бъдат премахнати, тъй като се повдига въпросът кое прави един паметник комунистически - епохата, в която е правен, ли го определя като такъв, или "носи показатели на комунистическото време".

"Независимо кога са били правени паметниците, те са памет. Не можем тези 60 години да ги отнемем от историята. Каквито и да са, те съществуват и трябва да има показатели да се знае какво е времето тогава", смята той.

Скулпторът също така изтъква, че начинът на поставяне на паметници в столицата е сбъркан и центърът е пренаселен с монументи, докато в останалите части на града не се поставя нищо.

"Има примери за абсурдни решения – зад Военния клуб има прекрасна скулптурна композиция със Самуиловите воини на Любомир Далчев. Преди години преместиха една от неговите статуи, за да направят място за Паметника на опълченеца, който е ни в клин, ни в ръкав на тази обстановка. Там се намести и паметникът на Самуил, при положение че конкурсът за него беше да е в парка на църквата „Свети Георги“. Когато се прави паметник, той се съобразява с мястото, мащабите, средата, гледните точки, денивелацията и много други проблеми. А проектът за паметник на Самуил мина и после решиха да го преместят където е сега, без никаква промяна. На този паметник не са му проблемни очите", казва Старчев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2016 в 18:19

Това грозилище, наречено "паметник", Старчев да си го пренесе дома и да му се радва денонощно. Ама че нахал!

06.02 2016 в 10:26

Тълпите не винаги са прави. Дори вярно е и обратното - почти никога не са прави. Това става кристално ясно, като погледнеш безумните, дивашки коментари тук. А демонтирането на статуята "1300 века България", без съмнение, е чудовищно престъпление и варварство. Дори само с оглед на изключителната, съкровена идея, залегнала в нея - оцеляването и пребъдванетно на Родината ни, която грее в сърцето на всеки един истински българин. Дори само това трябва да спре каквото и да било посегателство срещу този монумент. А той върви като комплексно цяло с НДК - вписва се в общия замисъл.Защо не срутим тогава и НДК - ми той също може да бъде обявен за символ на комунизма, и знаем по чие решение и идея беше изграден. Тъпа, просташка, плебейска злобичка и инфантилен разрушителен бяс! Дори и да не разбираш пластичното решение на автора, трябва да намериш в себе си толерантност,- ЕВРОПЕЙСКА ТОЛЕРАНТНОСТ!- че може би не твоите чалгаджийски пристрастия и вкусове са най верни, най-важни, че може би има и други, по-различни и по-стойностни критерии от твоите персонални. Нима, например, е общоразбираемо творчеството на един Хенри Мур, например? Световно признат корифей на скулптурата.. Модерното изкуство често изисква развито абстрактно и асоциативно МИСЛЕНЕ - качество, което в България напоследък е крайно занемарено, са сметка на невъздържаните и елементарни емоции и емоцийки. Дори и при социализма Тодор Живков съумя да остане патриот, да отстои нашата част на Пиринска Македония, да проведе един изключително нужен Възродителен процес и въпреки гримасите на Москва, да проведе бляскаво патриотично честване на 1300-годишния юбилей на Родината ни. Сега квиченето на разни дребни душици срещу монумента е злоба на нищожества, които нищо не могат да създават, а само да рушат. Така се стигна и до позорното решение турски самолети да пазят... България!ПОЗОР!! Но логично следствие на тоталното масово изпростяване.

03.02 2016 в 08:37

Abe kakto e tragnalo napravo da si iztriem tsialata istoria i krai niamame istoria niamame i Bulgaria

03.02 2016 в 02:03

Професоре, ще прощаваш, но тази твоя бутафорна технология конкурира новите решения за възстановяване на някои исторически обекти. Ако не беше полуразрушен, и то съвсем доброволно, твоят паметник щеше да представлява някаква монолитност поне, ако не естетическа такава . Че то, това си е театрален декор, както и символиката му всъщност. Айде почини си малко, и не прави вече подобна глупост !

02.02 2016 в 21:31

възмутително нахалство! когато партията снасяше на народа 80 лв. основна заплата, подобни истукани носеха шестцифрени суми на подобни "творци".

02.02 2016 в 21:25

Поредната бездарна червена комунодина плява, пискаща като насрана срещу възраждането на българската войнска памет.
Паметникът на съветските окупатори кога ще бъде премахнат?

02.02 2016 в 21:12

Може - ама кой ти ги брои... акцента е върху втората част :))

02.02 2016 в 20:09

Осмоъгълен, бре :))

02.02 2016 в 19:08

Знаем, Старчев, знаем! А който не знае може да разгледа монументалната ти пластика,като например „Раждането на Партията“,паметниците на Брежнев и Димитров,и пр., пък после ще си говорим пак дали бъка от идейна насоченост или ние сме профани...
И за сведение на по-младото поколение "Пентафалос" е изисканият вариант на името.
Ние му викахме просто "Четириъгълният петохуйник"!

02.02 2016 в 18:51

Разбира ли ти свиня от кладенчова вода?