Старчев: Не се инатя, но махането на "1300 години България" е грешка

ОFFNews 02 февруари 2016 в 17:57 6649 11

Валентин Старчев.

"Разберете, не се заинатявам, искам разумни решения и много се надявам на специален разговор по тези проблеми. Мисля, че общинският съвет взе решението за демонтиране без професионален анализ. Никой досега не се заинтересува от това, че този паметник е резултат от многогодишно творчество. Никой от тези, които го обсъждаха, не знаят моето творчество. Никой не разсъждава върху творчеството ми като цяло, като тенденции, върху тези проблеми. А те са вплетени в решението на този паметник. Той е много различен от другите, които имаме".

Това заяви пред "Монитор" авторът на паметника пред НДК "1300 години България" - проф. Валентин Старчев, като допълни, че "за да се премести този паметник, той трябва да се взриви".

Старчев също така се чуди дали трябва да сравни действията на Столична община срещу паметника му с "онези, съсипали цял град в Ориента и ликвидирали красота, която е част от наследството на човечеството".

Според него не е редно комунистическите паметници да бъдат премахнати, тъй като се повдига въпросът кое прави един паметник комунистически - епохата, в която е правен, ли го определя като такъв, или "носи показатели на комунистическото време".

"Независимо кога са били правени паметниците, те са памет. Не можем тези 60 години да ги отнемем от историята. Каквито и да са, те съществуват и трябва да има показатели да се знае какво е времето тогава", смята той.

Скулпторът също така изтъква, че начинът на поставяне на паметници в столицата е сбъркан и центърът е пренаселен с монументи, докато в останалите части на града не се поставя нищо.

"Има примери за абсурдни решения – зад Военния клуб има прекрасна скулптурна композиция със Самуиловите воини на Любомир Далчев. Преди години преместиха една от неговите статуи, за да направят място за Паметника на опълченеца, който е ни в клин, ни в ръкав на тази обстановка. Там се намести и паметникът на Самуил, при положение че конкурсът за него беше да е в парка на църквата „Свети Георги“. Когато се прави паметник, той се съобразява с мястото, мащабите, средата, гледните точки, денивелацията и много други проблеми. А проектът за паметник на Самуил мина и после решиха да го преместят където е сега, без никаква промяна. На този паметник не са му проблемни очите", казва Старчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews