Съдът разреши окончателно събарянето на паметника пред НДК

OFFNews 13 януари 2016 в 09:09 13889 56

Съдът разреши окончателно събарянето на паметника пред НДК

Върховният административен съд (ВАС) окончателно даде зелена светлина за събарянето на паметника „1300 години България” пред НДК. Съдът отхвърли всички жалби срещу разпореждането за демонтирането. Една от жалбите беше на автора на паметника - проф. Валентин Старчев. Един от застъпниците за запазване на паметника е и министър Вежди Рашидов.

Съдебната сага започна, след като през декември 2014 година Столичният общински съвет реши паметникът да бъде демонтиран.

ВАС потвърди решението на Административния съд-София, с което беше разпоредено събарянето на паметника. То е окончателно, не подлежи на обжалване и развързва ръцете на общината да започне демонтирането на разпадащия се паметник. Бронзовите пластики от него ще бъдат запазени и преместени - най-вероятно в Музея на София. На мястото на паметника ще бъдат възстановени паметните плочи на I и VI Софийски пехотни полкове, които са махнати от мястото през 1977 година.

В решението на съда се посочва, че не може да се твърди, че авторът на паметника Валентин Старчев има авторски права върху цялото произведение. Според магистратите той запазва правата върху бронзовите фигури, но общината има право да управлява и да се разпорежда с паметника, тъй като е собственик на терена. 

Възстановяването на мемориала на I и VI Софийски пехотни полкове е по предложение на инициативен комитет. Паметникът представлява 3 високи стени, образуващи буквата П, и в средата на стените има лъв с картата на Санстефанска България. Част от плочите са запазени.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  8010

  57

  Лина Демирева

  04.03 2018 в 19:11

  Разрушаването на паметника 1300 Години България е голям срам за историята ни !.... Не толкова защото българското общество доказа, че не разбира от съвременно изкуство или че разрушава значителна част от архитектурен ансамбъл, въпреки че всички професионални творчески колегии се застъпиха единодушно за него, а защото доказахме за пореден път, че не уважаваме историята си !

   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите