Специални прожекции в чест на 450-годишнината от рождението на Шекспир

OFFNews 25 март 2014 в 20:04 2289 0

София Филм Фест (СФФ) и един от най-известните театри в света – лондонският театър „Глобус“, представят пред българска публика прожекции на 3 от най-обичаните Шекспирови пиеси по случай 450-годишнината от раждането на драматурга.

В София от Oстрова пристигат заснети на живо пред английска публика театралните представления „Както ви харесва“, „Ромео и Жулиета“ и „Хенри V”.

Този експериментален метод за достигане до по-широка публика на невероятните пиеси на „Глобуса“-а засега жъне само успехи по света. Датите, на които ще могат да се гледат прожекциите, са:

Ромео и Жулиета:
27 март, Дом на киното, 20:00;
30 април, Дом на киното, 19:00;

Както ви харесва:
23 април, Дом на киното, 19:00;

Очаквайте повече информация и за „Хенри V” скоро, или следете сайта на СФФ и Дома на киното, където до края на годината ще се прожектират Шекспировите пиеси.

„Както ви харесва” с режисьор Теа Шарок е красива и енергична версия на романтичната история.

Пиесата събира в себе си любовни бележки, поезия, брилянтен диалог, елегантна сатира, клоунада и страст – качества, заради които не бива да се пропуска подобно визуално преживяване.

Историята разказва как Розалинда (Наоми Фредерик), дъщерята на заточен херцог, се влюбва в Орландо (Джак Ласки) на един боксов мач. Нейният властен чичо, който ревнува от популярността й, я прогонва далеч от дома. Преоблечена като момче, Розалинда тръгва заедно с братовчедка си Целия и шутът Точилко, решена на всяка цена да открие баща си в Арденската гора. Тук тя отново среща Орландо и използвайки дегизировката си го съветва как да стане майстор в любовта и ухажването.

„Ромео и Жулиета” е режисирана от Доминик  Дромгул. Тази постановка на най-известната трагедия предлага свеж полъх и смела, съвременна интерпретация на историята на двама млади, които „през стени от злоба обикват се под гибелна звезда”.

Заснета на живо, пред публика, в Шекспировия „Globe Theatre”, в сърцето на Лондон, историята на „Ромео и Жулиета” добавя интимна атмосфера, непосредственост и жизненост към хумора и страстта, познати от поезията на драматурга.

Историческата драма „Хенри V” е сред най-силните творби на  Шекспир –специалистите го определят шедьовър, посветен на сътресенията от войната и изкуството на мира.

Разказът е за военната кампания на Хенри V, решен да възвърне на английската корона владенията й във Франция. Режисьор и на тази постановка е Доминик Дромгул, а зрителите в Лондон с удоволствие приветстват Джейми Паркър в ролята на харизматичния цар, след като вече са се срещнали с него като принц Хал в „Хенри IV”. Младият актьор умело пресъздава богатите и определено различни образи в двете пиеси - на престолонаследника, превърнал се и чрез перото на Шекспир от безразсъден нехранимайко-гуляйджия в мъдър и далновиден, а също и искрено обичан владетел.

Историята на театър "Глобус" е изпълнена с трудности. В началото на управлението на Елизабет, английските театрални трупи са изнасяли своите представления в страноприемници или техните дворове, зали в училищни сгради или частни домове.

Първата специално построена за спектакли сграда е театърът в Шоредич, годината е 1576, а идеята е на актьора-мениджър Джеймс Бърбидж. Самият Шекспир се присъединява през 80-те години на XVI век към трупата, която процъфтява през следващите две десетилетия.

Прочутият „Globe Theatre” е създаден на ново място, но с материал от старата постройка, като Шекспир и още четирима актьори купуват дялове от създаващата се нова сграда, а в нея се играят най-прочутите творби на легендарния драматург чак до 1613 г., когато театърът изгаря до основи. Дори и да е участвал в представления на „втория” театър, Шекспир не пише повече за него. Той остава дом за театралната трупа до разпускането й през 1642 г.

Идеята да се възстанови шекспировия „Globe Theatre” е дадена от американския актьор, режисьор и продуцент Сам Уонамейкър, който посещава Лондон през 1949 г. 21 години по-късно е основана фондация, чиято цел е възстановяването на театъра и създаването на център за изложби и обучение. В продължение на 23 години се набират средства, като паралелно се проучват свидетелства за начина, по който е изглеждал оригиналния театър, и се изготвят планове за реконструкцията от архитекта на фондацията Тео Кросби.

Сам Уонамейкър си отива от този свят през 1993 г., но дървените трупи в основата на театъра вече са положени, а три и половина години по-късно възстановяването на „Globe Theatre” е напълно завършено. Той е позициониран на около 200 метра от мястото на оригиналната постройка и вече много години е средоточие на творци и публика, които даряват любовта си на театралното изкуство в Лондон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !