София филм фест: Акцентите за деня

OFFNews 02 октомври 2020 в 12:05 1919 0

Вижте акцентите от програмата на София филм фест днес:

КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ“

19:30 >> ПРЕМИЕРА на „НЕДАЛЕЧ ОТ РАЯ“, копродукция между България и Германия на режисьорите Христо Бакалски и Корнел Миглус. Филмът е разказ за постоянството, съхраняването на вярата и традициите въпреки всички обстоятелства. Когато преди девет години Мулдавският манастир „Света Петка“ е разрушен от голям пожар, в неговите руини в планината
остава да живее игуменката, Майка Юлита. Нейната съкровена мечта, превърнала се в мисия, е да възстанови духовния дом. В близкото село Мулдава са останали да живеят 15% българи. Но въпреки тегобата на ежедневието, игуменката получава помощ – от един мюсюлманин и един християнин. Дали това е достатъчно, за да се сбъдне мечтата.

ДОМ НА КИНОТО

18:00 >> Кино Гурме представя качествена киноселекция, посветена на храната, напитките, пътешествията и въобще бохемския начин на живот. Тази специална програма е реализирана традиционно в партньорство с Domaine Boyar. „ЕДНА ГОДИНА В ПОРТО“ e филм, посветен най-вече на културата на известния сорт и древните институции, свързани с него,
в които се преплитат британски и португалски традиции – седмичните обеди за английските производители на порто, игрите на крикет и традиционното състезание с лодки на река Дуеро между основните производители на вино в района. 

20:30 >> Киноманите не бива да пропускат още един прекрасен акцент в програмата „Франкофония 50“ - филма „ПАПИША“, копродукция между Франция, Алжир, Белгия и Катар, на режисьорката Муния Медур. Филмът е история за образованието и равнопоставеността между половете и свободата. Премиерата бе в секцията „Особен поглед“ на фестивала в Кан. Този разказ е пълен с енергия и пресъздава по уникален начин важни аспекти от борбата за независимост на жените в Магреб. 

КИНО „ОДЕОН“

18:00 >> Вернер Херцог завладява нови територии, смесвайки реалистичния стил на своите документални филми и безпощадно новаторския си киноезик в „СЕМЕЙНА РОМАНТИКА ООД“, чието действие се развива в Япония и разказва за компания, даваща под наем човешки заместници, които клиентите могат да използват за всякакви нужди. 

20:00 >> Носителят на „Златна мечка“ от Берлинале 2019 „СИНОНИМИ“ на Надав Лапид е копродукция на Франция, Израел и Германия – проследена е историята на млад израелец, бивш войник, който бяга в Париж, за да скъса с корените си. 

ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ – КИНО „СЛАВЕЙКОВ“

19:30>> „Татко казва, че Корея е най-красивата страна на света“, споделя осемгодишната Зин-Ми. „ПОД СЛЪНЦЕТО“ на майстора-документалист Виталий Мански разкрива повече от Република Северна Корея, отколкото ни е позволено да видим. 

ЧЕШКИ ЦЕНТЪР

18:30 >> „КРАКАТИТ“ е черно-бял филм по Карел Чапек на режисьора Отакар Вавра от 1948 година. В болницата е докаран неизвестен пациент в делириум - инженер-химикът Прокоп, който продължава да преживява случилите му се събития. Реалността се преплита с фантазията и той се вижда ранен и изтощен на брега на реката, където се е озовал след експлозията на последното му изобретение – Кракатит. 

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „G8“

20:15 >> Отличеният с две номинации „Оскар“ „МЕДЕНА ЗЕМЯ“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов разказва историята на една от последните пчеларки в почти забравено кътче на Европа. 

EURO CINEMA

20:45 >> „ИЗВИНЯВАЙТЕ, ЧЕ НЕ ВИ НАМЕРИХМЕ“ на майстора на социалното кино Кен Лоуч.

КИНО „ВЛАЙКОВА“

20:00 >> Част от програма „Франкофония 50“ е „АДАМ“ на режисьорката Мариям Тузани, която с изключителна деликатност представя темата за една жена с извънбрачно дете, принудена да се подчинява на патриархалните нрави в Мароко. 

ОКИ ДОМ НА КУЛТУРАТА „ИСКЪР“

19:00 >> Филмът на италианския майстор Марко БЕЛОКИО - „ПРЕДАТЕЛЯТ“, участвал в конкурса в Кан, разказва за живота на т.нар. „бос на двата свята“ Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови