Сестрите на Хасан и Ибрахим изключени от училище. Бащата и учителите с противоположни версии защо

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2014 в 23:17 30197 36

Снимка Шуменска заря

Хасан и Ибрахим и сестрите им Нермин и Мерлин

Сестрите на малките пианисти Хасан и Ибрахим, които заедно с Крисия спечелиха второ място на Детската Евровизия, са били изключени от училище.

Преподавателите в шуменското училище "Сава Доброплодни" дадоха пресконференция днес, за да отговорят на обвиненията на бащата Денис Игнатов, че децата му са подложени на тормоз.

Версиите на бащата и учителите силно се разминават.

Версията на бащата

В интервю пред Блиц на 6 декември бащата Денис Игнатов казва, че децата му са гонени "като диви зайци" из училище.

Двете му дъщери Нермин и Мерлин (също близначки) били изгонени от училище, за да могат "да дерибействат над близнаците, както си искат".

Малките, когато им се карат, отиват и се оплакват на каките си: „Како, гонят ме”, „Како, заключват ни вратите” и т.н. И всички учат в едно и също училище. Ще ви дам само един пример – учителка по химия, която е преподавала на големите ми щерки, казва: „Вашите братя харчат бюджета на училището! Училището няма пари заради тях!”. След което същата отива и го натяква и на Хасан и Ибрахим: „Вие сте причината училището да няма пари!”.

Версията на учителите

е коренно различна. Сестрите Нермин и Мерлин, били преместени в друго училище заради проявена агресия срещу техни съученици, каза бившият класен ръководител на момичетата Дарина Полихронова и председателят на ученическия комитет Ерхан Халил, който учел с тях в един клас, съобщава "Шуменска заря".

Имало два сериозни инцидента. Единият се случил в 9 клас. Тогава близначките набили своя съученичка и когато педагогическият съветник Румяна Буковалова дошла, по пода имало кичури коса. “След разговор с класа решихме да им дадем шанс”, казва бившата класна Полихронова. Близначките получили като наказание предупреждение за изключване от училището.

През следващата учебна година обаче отново се стигнало до грозна сцена на агресия. Нермин и Мерлин заплашили учителката по химия Ана Виденова, че разполагат с видео- и аудио записи на уроците й и ще ги разпространят в интернет, тъй като не била коректна в оценяването на знанията. Причината за тази заплаха била, че Мерлин имала четворка, а искала шестица по предмета. Учителката дала шанс на момичето да го изпита върху целия материал, но то отказало. Така отново се стигнало до разправии.

Съучениците на близначките тогава написали заявление, придружено с подписка, че искат сестрите да бъдат преместени.

Факсимиле от "заявлението", което повече прилича на донос, писан под диктовка на възрастен, беше публикувано късно днес в Блиц.

Според учителите в деня на посрещането на Хасан и Ибрахим в СОУ „Сава Доброплодни” след триумфа в Малта близначките дошли и отправили заплахи срещу свои бивши съученички, за което имало подадени жалби в полицията и в Детска педагогическа стая.

Скандали за пари

Между бащата и училището често е имало напрежение за пари. Бащата твърди, че когато миналата година отишъл при Ивелина Иванова (тогава зам.-директор, а сега директор на училището), за да й поиска пари, защото няам средства да плати участие на Хасан и Ибрахим в музикален конкурс, тя му отговорила: „Ами недейте да участвате в конкурса!

Версията на учителите на пресконференцията днес косвено потвърждава думите му, но дава друго обяснение на случая:

Позицията на ръководството на СОУ „Сава Доброплодни” е, че преподавателят трябва да реши къде ученикът може да се яви на конкурс”, казва директорката беше Ивелина Иванова.

Хасан и Ибрахим са получили най-много средства в сравнение с децата от цялото училище. Справка показва, че момчетата са получили общо 720 лева помощ за 6 свои участия в конкурси от ноември 2013 г. до май 2014 г. „В едно училище, където учат толкова много талантливи деца, финансирането на всяка една проява няма как да стане. Това, че родителят е решил ученикът да участва в даден конкурс, е негово решение, е позицията на Иванова.

Пресконференцията на ръководството на СОУ "Сава Доброплодни"

Музикалният педагог

„Децата дойдоха при мен в училището във втори клас и бяха музикално неграмотни, което е съвсем нормално. Дали до този момент са свирили на акордеон или синтезатор, това не е наша работа. Ние започнахме от „а” и „б”. Това са едни изключително талантливи деца. Работихме много, получихме чудесни резултати и ми е крайно неприятно това, което се случва. Според мен, нещата ескалираха, защото успехите на децата дадоха възможност на родителя да бъде горд с техните постижения, но той си позволи да излезе от добрия тон”, заяви музикалният педагог на малките пианисти Маринела Маринова, цитирана от "Шуменска заря".

Отговорът на бащата

От местния сайт са потърсили за реакция бащата Денис Игнатов след предконференцията. Неговият отговор е бил:

„Казах само истината. Ние обаче си оставаме шуменци. Дошли сме с желание в този град и си оставаме шуменци завинаги. Децата също ще продължат да учат в СОУ „Сава Доброплодни”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.04 2015 в 11:43

не се изненадвам на поведението на един очевидно слабо културен амбициозен баща, нито от възпитанивто на децата му. вече не ме изненадва обаче неспособността на цял колектив педагози и уж високо културни хора да повлияят на този човек и на възпитанието на децата му! освен талант, за да си успешен трябва и възпитание, култура, човещина, скромност.ьалко, че такива деца като двамата пианисти близнаци растат в среда, където липсва всичко това.не им предричам бляскаво бъдеще.учудва ме и безпомощността на тези учители при такива таланти и такава възможност за реклама да не си потърсят спонсори на училището и така да имат полза и останалите деца.

15.12 2014 в 17:27

До мнение на IP
Коментирате без изобщо да сте запознати!Провеждали сме много разговори с тях,дори беше направена родителска среща за тяхното поведение на,която присъстваха всички ученици от класа с родилите си,както и близначките с техните родители. Изказвате се и давате съвети без да сте наясно със ситуацията! В продължение на две учебни години се провеждаха разговори за тяхното поведение и агресията им ,но не последва никакво разбиране и промяна от тяхна страна. Нека сега след като Ви запознах със случая да ми обясните,ако е възможно какъв друг вариант имахме освен да подадем тази молба за изключването им. Много жалко за вас,както и за другите хора,които нападат и пишат своите негативни коментари без да знаят какво се е случвало и по какъв начин. И ако не знаете какво е значението на думата донос се интересувайте,защото в заявлението не виждам нито злословие,нито злонамереност към някого. Ако сте съгласни въпреки всички разговори детето Ви да продължава да бъде тормозено и заплашвано,тогава ще се съглася с вашия ''светоглед''. И един съвет,въпреки че съм на 17 години - не коментирайте неща ,с които не сте запознати!

14.12 2014 в 19:29

До ЗАПОВЯДАЙТЕ В УЧИЛИЩЕ!
Явно имаме много различен светоглед. Кой говори за правата Ви? Даже не виждам кой пък им определя ”рамката”. Но, ако някой тормози и заплашва моето дете, никога няма да ми хрумне да пиша това. Ще говоря с детето си, ще говоря с момичетата, ще говоря с всички, няма да пиша „заявление с молба за изгонване”?!. Ще се опитам да разбера за какво е конфликта. Ще се опитам да „влеза в обувките” на всички участници в него.Вашето заявление се отличава от доноса само по това, че не е анонимно. Но пак казвам – вината не е Ваша, а в преподавателите, които явно не искат или не умеят да общуват с необходимото внимание, усилие и човещина с младите хора, а даже стават част от конфликта. Ако пък бях на мястото на директорката и я докарам дотам, че учениците да ми пращат това заявление с входящ номер, щях да се ужася от себе си. Не мога да Ви обясня по-добре моето мнение. А иначе, ако някой се държи като простак с Вас, няма проблем да му го кажете, може пък да му помогнете...

13.12 2014 в 19:22

До мнение от IP
Не мога да Ви разбера! Какво ужасяващо и потресаващо виждате? Изказвате се абсолютно неточно и не се аргументирате по никакъв по-конкретен начин.. Помолих Ви да ми дадете някакъв пример,цитат или някаква дума,която Ви ужаси. Какво грешно и лошо виждате в това,че сме искали да го представим по възможно най-добрия начин. Мисля,че не сме използвали някакви обидни,лоши и невъзпитани думи всичко е абсолютно в рамките на нормалното и в рамките на нашите права,не виждам нищо потресаващо е това,че си търсим правата и ако тормозят вашето дете в училище,и го заплашват не мисля,че мнението Ви би било същото! За да съдиш някой,първо трябва да си стъпил в неговите обувки и да си извървял неговият път!

13.12 2014 в 11:28

До ЗАПОВЯДАЙТЕ В УЧИЛИЩЕ!
Ужасява ме цялото изявление. Ужасява ме това, че 17 годишен човек може да напише това. Ужасява ме липсата на духовност. Ужасява ме цялото бездушие. Ужасява ме това, че някой възпитава децата в това. Ужасява ме, че Вие сте се постарали да "звучало добре", а сте постигнали тази нелепост. И после се наслаждаваме на такива изявления от политици, администрация. Ако има проблем, това е най-нечовешкият начин да се търси неговото решение. Вината не е във Вас, ако сте на 17 години. Погледнете в душата си. Разбирам, че сте убедени че сте прави, но се посъветвайте със себе си преди да се опитвате да подражавате на най-лошите практики на по-възрастните.

12.12 2014 в 22:44

Offnews, така не се прави журналистика. Не може да препечатвате Блиц (намерили сте от кого да взаимствате!) и да си мислите, че сте си свършили работата. Ако смятате, че историята с училището на двете даровити момчета (които те безспорно са) си заслужава вниманието на читателите ви, Шумен е на три часа по магистралата.

пп: И няма да е лошо да почнете да си подписвате статиите. Хората дори и блог да списват, пак си слагат името под него.

12.12 2014 в 19:32

До мнение на IP
Какво извратено виждате в заявлението? Ще съм Ви много благодарна ако ми отговорите и цитирате думите,които толкова Ви изумиха и ужасиха???

12.12 2014 в 19:16

ДО мнение от IP
Какво извратено виждате в заявлението? Ще съм Ви много благодарна ако ми отговорите и ми дадете точен и конкретен пример от заявлението който така Ви изуми и ужаси????

12.12 2014 в 19:03

Каква мафия, какви червени бе кратунек! Най-обикновен много тиражиран сериял.Учители и родители са в конфликт и разбира се в ущърб на децата

12.12 2014 в 15:53

изгрлежда бащата изнудва училището за пари и нещата тръгват от там. В къщи сигурно говори против училището и учитлите и насъсква децата. На мен той ми направи лошо впечатление от едно участие по нацианална телевизя. Държеше се сякаш някой го предизвиква, без за това за има повод и причина. Не показваше радост от успеха на момчетата, а по скоро едно заядливо високомерие.