Съдбата на "Червената къща" ще се реши в петък

ОFFNews Последна промяна на 10 декември 2014 в 15:19 1095 5

Съдбата на центъра за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов" се очаква да се реши в петък, на 12 декември.

Тогава работната група от юристи на Министерството на културата (МК) и СО и представители на фондацията ще излязат с решение за бъдещето на центъра.

Това обявиха на пресконференция днес съоснователките на "Къщата" Десислава Гаврилова и Цветелина Йосифова.

Те заявиха, че на 5 декември МК се е свързало с тях с предложение за създаването на работната група, която да очертае възможностите за безвъзмездно предоставяне на сградата за нуждите на Центъра за култура и дебат, като първата среща се е състояла на 9 декември. 

С действията си фондацията се надява да създаде прецедент, който да промени цялостното отношение на държавата и общините към независимата култура в България и местата за развитието им.

Гаврилова лаконично отговори, че "Червената къща" заслужава да й бъде осигурена тази подкрепа от държавата "заради историята й".

Оттам обещаха, че ако продължат работата си и през 2015 г., ще променят към по-добро дейността си и ще преразгледат политиката си за делене на приходите от билети с артистите от 50 на 50 на 30 на 70 в полза на творците.

Основният проблем на "Червената къща" е намирането на пари, с които да плаща наем за сградата. Евентуалното премахване на наема ще позволи продължаването на функционирането на мястото като досега. От 2013 г. насам фондация "Гъливер клиринг хауз", която ръководи "Къщата", плаща на МК 79 664 лв. всяка година или 6 663 лв. с ДДС месечно. Отделно от това те плащат и на частен собственик на част от сградата 13 543 лв. годишно.

Като към това се добавят и парите за заплати, подготовка на спектакли, поддръжка на сградата, охрана (в размер на 2300 лв. месечно) и т.н. парите просто се оказват непосилни за фондацията. От нея подчертават, че 99% от финансите й идват от чуждестранни частни лица и организации. Приключването през юли месец на споразумението с един от най-големите им меценати - Фондация "Америка за България", прави напълно невъзможно изплащането на наема, което налага закриването на мястото от януари 2015 г.

През 2001 г. "Гъливер клиринг хауз" е имала уговорка с МК да ползвала безплатно помещението за 10 г. в замяна на ремонт и реконструкция на сградата в размер от общо 746, 479 лв., които фондацията е поела.

През 2011 г. десетгодишният договор изтича и през 2012 г. е обявен търг за ползване на сградата, чийто трети кръг е спечелен от "Гъливер клиринг хауз". 

В отговор на информацията, че "Къщата" закрива врати в интернет беше започната подписка в подкрепа на "Къщата", която събра над 2,700 подписа

От Центъра за култура и дебат изтъкват, че по време на съществуването си е представил 350 спектакъла, 220 изложби, 570 дебата, 330 публични лекции, 130 представяния на книги и литературни дискусии, 700 филмови прожекции, спомогнал е за обучаването на 178 студенти, 130 стажанти и доброволци, за работата на 75 души с над 900 деца и младежи в риск и е привлякъл повече от 500 000 души публика и 5, 5 милиона лв. за култура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2014 в 23:31

"Clearing House" в превод ми звучи ПЕРАЛНЯ, какво да се лъжем. Като им са се свършили парите - край, изгасват, такава е Грубата Шаячена Правда, стига с ТНТМ-то. Няма нужда изобщо (и арогантно, да не кажем НАХАЛНО) да занимават Министерството. Доколкото я имаме, българската "държава" да бъде любезна да си гледа първо ПРЕКИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПО НАСЛЕДСТВОТО, ако сте чували, а? А?

За перверзии си има клубове, на самоиздръжка от заинтересуваните специални интереси, не за сметка на данъците, болниците и пенсиите. Хвала!

11.12 2014 в 17:12

Провинциалната "англофония" в Българистан предизвиква присмех не само със селското Е вместо А (скАнер, ма какиното! ФеН е съкратено от ФаНАТИК, фанатичен привърженик, за едносричните тълпи...) но и със абсурдно утвърдилият се "термин" ПЕРФОРМАНС. Такова животно нема. Има ПРЕДСТАВЛЕНИЕ. Абсолютно точно същото. Ама не, ний представление правим в театрото, а в АРТа (?!? Ве.Са. позьорката възразява, щото Много Знае - ми да беше са пообразовала, мари, то ПУто раздава даже и Хонорис Каузи!) ние предлагаме ПЕРФОРМАНСИ, пардон пърформанси. Е, да, като не умеете да изнесете Представление, тогава се гърчите в пърфор ... дрън-дрън

10.12 2014 в 16:49

Смути ме думичката "БЕЗВЪЗМЕЗДНО"?!

Тъпите ШОРОШОИДИ нали сами непрекъснато повтарят заклинанието, че "БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА!" Обаче сега искат народът да им плаща за масрафа да имитират гей-фелацио за държавна сметка.

Освен това БЕЗПЛАТНОТО предоставяне на този ДЪРЖАВЕН ИМОТ от страна на МК е НЕЗАКОННО. Който желае да вземе тази къща, да си ПЛАЩА НАЕМА и всички РЕЖИЙНИ РАЗНОСКИ. Не се опитвайте пак да ги стоварите НАГЛО върху гърба на пенсионерите, младите семейства и трудещите се. Жалки ШОРОШОИДЧЕТА!

10.12 2014 в 16:29

Разбира се, че (цит.): "Приключването през юли месец на споразумението с един от най-големите им меценати - Фондация "Америка за България", прави напълно невъзможно ..." - Стратегията да се "зариби", да се засее нивата със първоначален Гювеч, пък после благодетелстващият да се оттегли и да изостави покълналите бурени сами да се оправят е Стратегия Прозрачна, не ли? След като възпиташ младите в извращения и преверзии, те трудно ще се откопчат. Така Корейските Евангелисти поработиха (за кратко) из Гетата. Пловдивската позьорка Ве.Са. от "Отровена Изкуственост" ("Арт" Нюз Чорба, ако сте чувалЕ) ще бъде следващата прелъстена и изоставена (освен ако Чичовото не я преназначи за сметка на пловДанъкоплат)

10.12 2014 в 16:10

Пропагандата на извратени перверзии, практики, теории и Изкуствености в къщата на великия Андей Николов от американЦката агентура (Дьорд Шорош =Сиромах) СЛЕДВА ДА СЕ ИЗВЪРШВА ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ, ЗА СМЕТКА НА ПЕНСИИТЕ НИ, НА БОЛНИЦИТЕ и прочие. За сметка на българистанското кулТУРСКО министерство.

Някой друг частник да желае безплатно имотченце? В Софийското центърче? Няма ли желаещи, бре? Изкуственяци? Културисти?