Русе става град на киното от 11 декември (програма)

ОFFNews 07 декември 2015 в 18:51 4703 0

Кадър от "Съдилището".

На 11 декември се открива шестото издание на .„София Филм Фест” в Русе. Домакин на част от прожекциите ще е Зала „Европа” на доходно здание, а входът е свободен.

Откриващият филм от 18:30 часа в петък ще е „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев. Творбата е българската номинация за чуждоезичен "Оскар" за 2015 година.

Операторът на филма Красимир Андонов ще бъде специален гост в Русе, за да представи филма, и ще очаква впечатленията на публиката. Лентата, подобно на своя предшественик - „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, разказва една от многото човешки истории, които режисьорът чува в своите пътувания из България и по-специално в Родопите. Митьо и неговият син Васко живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за грях, извършен преди 25 години.

В 21:00 часа стартира прожекцията на филма на Братя Дарден - „Два дни и една нощ”, получил многобройни номинации, включително за „Златна палма” на Кан’14. В главната роля зрителите ще видят талантливата и очарователна Марион Котияр.

Сандра има един уикенд да спаси работата си. Шефът на малката фабрика, където работи, е предоставил на служителите избор: или някой ще бъде уволнен, или никой няма да получи бонус тази година. Сандра наскоро се е върнала от болнични и затова тя ще бъде уволнената.

12 декември – съботният киномаратон започва в 16:00 часа с „Чудесата” на талантливата режисьорка Аличе Рорвахер, носител на Голямата награда на журито и номинация за „Златна палма” от Кан 2014.

Джелсомина живее с родителите си и трите си по-малки сестри в отдалечена ферма в Умбрия. Баща й държи семейството далеч от изкушенията на съвременния свят и вярва, че единственият безопасен начин на живот е завръщането към природата. Основният доход от леха зеленчуци и кошери с пчели поддържа възрастните и децата много близки. Увереността на идеалистичния и деспотичен баща е подкопана, когато разбира, че най-голямата му дъщеря може да поеме свой път в живота – не този, който той е избрал за себе си и семейството.

С начален час 18:00 е прожекцията на най-новия филм на Фатих Акин –„Раната”. Получил добри отзиви на множество международни фестивали, както и номинация за „Златен Лъв” във Венеция 2014, поредната творба на изключителния режисьор е своеобразен завършек на неговата трилогия „Любовта, Смъртта и Дявола”.

Мардин, 1915. Една вечер турската полиция прибира всички мъже с арменски произход, включително и младия ковач Назарет Мануджиян, който е разделен от семейството си. Години по-късно, оцелял след ужасите на геноцида, той научава, че двете му дъщери са живи. Назарет е обсебен от идеята да ги намери и така попада в пустинна Месопотамия, в Хавана и в безжизнената, самотна прерия на Северна Дакота. Издирвайки семейството си, той се среща с хора с най-различни характери – милосърдни и отзивчиви, но и истинско въплъщение на дявола.

Съботната вечер ще завърши с филма „Диви истории” на аржентинския режисьор Дамиан Шифрон, носител на номинация за чуждоезичен „Оскар” 2014, както и на 9 награди на Аржентинската филмова академия и на множество отличия от десетки международни филмови форуми. Началният час на прожекцията е 20:30 часа. Творбата е съставена от шест отделни сюжета. Истории за любовна измяна, завръщане на миналото, трагедия или дори насилие, което можем да открием във всеки ежедневен детайл. Желанието за успех, състезанието между хората и неравенството в света, в който живеем, стресират и депресират много хора, някои от които в един момент не издържат. Филмът е точно за тях.

Първата прожекция за неделния ден започва в 16:00 часа – филмът е „Водачът”, режисиран от любимеца на зрителите Томи Лий Джоунс. 31-годишната Мери Бий Къди живее сама в силно религиозно градче в Средния запад. Тя получава задача от своята църква да придружи на изток три жени, които са изгубили разсъдъка си. На път от Небраска към Айова, където тези жени най-накрая ще намерят подслон, Мери Бий спасява живота на престъпника Бригс. Той се съгласява да й помогне в мисията, като ги преведе през снежни бури и опасни срещи със заселници, индианци и тежкия живот в граничните територии.

Точно в 18:15 часа ще гледаме „Солта на земята” – филм на режисьора Вим Вендерс и Жоао Рибейро Салгадо, с номинация за „Оскар” за документален филм, със специална награда на журито и с наградата на Екуменическото жури в програмата „Особен поглед” на Кан 2014. Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист. През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Той става свидетел на някои от най-важните събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване. Покъртителните му снимки на човешки трагедии са представени из целия свят. Животът и работата на Себастиао Салгадо са представени от сина му Жулиано, който го придружава при последните му пътувания, и от Вим Вендерс, който също е фотограф и любител на черно-белите снимки. 

Третата прожекция за вечерта започва в 20:30 часа, когато зрителите ще имат възможност да видят носителя на „Златен глобус” и номиниран за чуждоезичен Оскар „Левиатан” на Андрей Звягинцев. До Баренцово море, в покрайнините на малък крайбрежен град, където китове понякога навлизат в залива, живее обикновено семейство: Николай, жена му Лиля и синът-тийнейджър Ромка. Семейството е под постоянния тормоз на корумпирания местен кмет, който иска да им отнеме земята, къщата и малкия автосервиз. За да спаси дома си, Николай се обажда на стария си приятел от казармата, който сега е преуспял адвокат в Москва. Двамата заедно решават да отвърнат на удара, като съберат компрометиращи факти за кмета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!