РЕВЮЛЮЦИЯ на живо и от диск

Емил Братанов 15 ноември 2016 в 22:06 6161 4

РЕВЮЛЮЦИЯ на живо и от диск

Помните ли, че някъде в средата на годината, в самия и́ шести месец, трябваше да има един Live на Васогюровото „Ревю” в недрата на Нашия Дворец на културата, който да отбележи новия им албум и да вдъхне нов живот и нова емоция на феновете – едни от тях, носили „цветята от края на 80-те”, други – за пореден пръв път, докосващи аромата им на силни послания в грапави слова.

Ще съчетаем две новини – на едната ще посветим малко повече място днес. Докато за предстоящото турне на „ахатите” още нищо не е ясно и по-вярното е, че Денис отново е отвъд Океана и нещата най-малкото ще се проточат (както с юнския концерт на другите, за които вече отворихме дума)… Тъкмо „Ревю”-то отново се издигат на гребена на вълната. Концертът дойде! Има и готов албум! Какво да очакваме ли? – Нищо по-малко от Ревюлюция.

Струва ли ви се като измислена думичка. Нещо като професия „директор на водопад”. Има музиканти, творци и трубадури на обществените настроения при които винаги всичко има своя смисъл. Понякога твърд и тежък. Друг път шарен и пънкарски. Много по-късно, даже 25 години след като (заедно с публиката си) изкрещяха „Размърдай мозъка си, чичо!”, те ни казаха в интервюта за една рок антология, че не са мислили да вдигат революции. Обаче някои и днес продължават да го правят. Добре, нека да е Ревюлюция.

Срещам се с Васо Гюров (има такива музиканти и творци, които заслужават да не бъдат биографично представяни всеки път, щом споменеш името им; които знаят – знаят, които не искат да научат – няма и да чуят). Току-що с него, с Кристиян Костов и Калин Вельов сме натоварили във Фиестата един стар, железен, 38-килограмов „Мехлабор”. Вече знаем, че БМА ще даде живот на „старите ленти” и аз ще влея своята колекция в архива на родната рок история. Много от ония парчета, които в „тубата” на ОффНюз и за кратко по ОффРоуд радио пълнеха едни музикални кутии. Остава време да си поемем дъх от хамалогията и да поразпитам Гюров за концерта и за албума.

КОНЦЕРТЪТ

Гюров: Това е отложеният концерт от 3 юни, колкото и изненадващо да звучи, тогава имахме проблеми с видеата, които искахме да пускаме, проектори и т.н. и решихме по взаимно съгласие с НДК да го отложим с цел да се случи като хората – както го искаме.

На 25-и ще свирим и парчета от стария албум, но акцента ще поставим върху новия ни албум, който се казва РЕВЮЛЮЦИЯ и който има 11 парчета. От тях пък има някои, които вече са по-стари, записвани са през последните години, но има и чисто нови, които са правени буквално преди юнския концерт.

Пред-групи ще са „Лоши петли” и „Таралежков” – това са едни млади банди, които на мен са ми харесали; засичали сме се един-два пъти. Винаги съм си мислел, че такива утвърдени имена като нас е хубаво да дават рамо на други по-млади групи, затова решихме да са те. Иначе има и други, които може да са и по-познати и са интересни, но така решихме – че с тези бихме свирили, че имат бъдеще и ще е хубаво. „Петлите” са двама души, които обикновено свирят на китари и пеят неща с народен привкус, с фолкелементи, да го кажем „етно”. „Таралежков” също са интересни, това е бандата на Митко Таралежков, основно текстовете са негови при тях. Има още двама-трима с него, всеки път е различно според ситуацията там. Стилът няма значение, аз винаги гледам парчетата да ми харесват.

Както сме го обявили „Ревю и приятели”, с нас ще има гости на сцената. Със сигурност единият ще е „Сърмата” (Сърмата Хари – бел.а.), с когото направихме едно парче и даже в обложката на албума – понеже графиката трябваше да е готова по някое време – пише, че участва Сърмата Хари „евентуално”. Когато правехме диска, още не го бяхме записали и не се знаеше стопроцентово дали ще стане проектът, но успяхме и куплетите ги пее той. Имам намерение парчето „200” да го направим заедно с Кирил Маричков, но пък не е ясно дали „Фондацията” не са на турне в този ден на нашия лайв. Покрай Сашо Морфов и спектакъла „На ръба”, където ползват едно наше парче – „Плачеш ли”, което е и част от филма „Потъването на Созопол”, имам уговорка с актьорите Иван Юруков и Деян Донков от Народния театър, които да ни съпортват. А Иван се оказа, че свири на китара, че е запознат с доста от репертоара на „Ревю” и на „Генерацията”, много благодатно излиза… Винаги ми е бил интересен опитът да се колаборират музиканти с актьори, понеже на тях им е интересна музиката, а нас – онова, което правят те. Така или иначе, напоследък нашата група вкарахме песни в два сериозни филма: „Потъването на Созопол”, който събра бая награди, даже и за музика, и новия филм на Иглика Трифонова „Асансьор за пациенти”, в който намери място „Изповед” – едно от също новите ни парчета. Ето тези неща ще ги изсвирим на концерта. Изобщо, някак се омешахме с киното, но на нас в „Ревю” ни е интересно да се събираме с приятели и изкушени от другите изкуства, така се преливат нещата, а и се работи приятно и стават добри неща. Обменяме мисли, философия, виждаме, че имаме общи позиции.

Друг е въпросът, че всичките тия хора имат ангажименти – спектакли…, не мога да се ангажирам дали ще могат да дойдат, но които успеят – ще са с нас на сцената. Ето, Бойко Кръстанов иска да изпее „1968-а” с нас, но може и да не стане, защото същият ден има представление в Пловдив и нещата са „на косъм”; ако успее, докато свирим, да пристигне, хубаво. А може и да не се случи.

АЛБУМЪТ

Гюров: В албума трябва да се има предвид, че има и стари парчета отпреди няколко години даже. От друга страна, как да не ги вкараме – те не са издавани никъде. Албумите днес са някак оспорван формат, не са подготвени както преди. (Понякога са като летопис – бел.а.). Най-хубавото е, че има няколко чисто нови парчета, ама толкова скорошни, за оня концерт през юни бяха готвени. Текстовете им ги направих няма и две седмици преди лайва и затова и бяхме назад със записването им. Това са „Абитуриентите”, „Орлов мост” (парчето, което правим със Сърмата)…, вижда се, че се харесват, аз се надявам да се харесат – те са интересни и обещаващи нови парчета.

Кои са старите парчета? – „200” с Маричков вече е на 5-6 години и е добре познато; правим „Малко момиченце” на „Кале”, което е свирено и от Воев и от „Нова генерация”. Даже ме „натискаха” да вкарам още едно на „Кале” – „Внуците”, но искам да има баланс, няма как да са толкова от старите. А вътре е и „На Чочо Бара” – от филма „Волни до гроб”, има и клип, това са неща, които се знаят от 3-4 години и които – същевременно – не са издавани никъде никога. Добавяме „Мастика „Сен Мартен”, старо е, ама колко пък е старо, като хората не го и знаят много, защото не е пускано. Новите са, някои казах вече, „Орлов мост”, „Абитуриентите”, „Мухите”, вариантът на „Изповед”, който направихме за филма на Иглика Трифонова, „Свобода или смърт”, което пък не сме го и свирили по лайвове… Ами това са – 11 парчета.

Надявам се тази седмица да е готов албумът, за концерта – естествено, в каквото и да е състояние, ще има бройки. Аз се опитвам да го докарам още до 18-и да е готов, защото свирим тогава във Варна и го искаме да го има там, за нашата пред-премиера.

Но нека се знае, че преиздадохме и първите два албума. Първото „Ревю”, най-старото, с Милена и с Бойчо́. Тия парчета ги няма никъде, а си шестват из Нета. Материали, които аз съм имал и пазил и от които може да се изстиска максималното. Сещам се именно за касетата, която се вихри из Нета и като съм чувал как свири… В много от случаите при презаписите тя е въртяла по-бързо, т.е. майката е била бавна, а презаписът забързан и като чуя какви са гласовете ни – моят, на Милена – едни такива по-височки и темпото някъде напред… Тези неща не ги е имало никога истински, а сега излизат на диск, за пръв път. И също онези от втория албум („1968-а”, „Закуска”, „Третият” и т.н.), който отдавна го няма никъде, мина време, изчезнал е. Аз го премастерирах. Тогава продуцентите бяха други, сега аз съм си поел всичко: едни неща съм пипнал, други съм по-детайлно оправял. Включително има едни парчета, които ги пее сегашната ни певица Криси. Впрочем, ето любопитно е, в първия албум сме направили „Мераци” обаче с нейно пеене, да е интересно. Или „Галера” от следващия. Много хора опитваха, Милена на искаше да го пее и ето – включихме една „Галера”, изпята от Криси.

Къде ще се продават? Ами главно в Нета. Имаме страница на „Ревю”, хората се интересуват, посещавана е, там ще ги има албумите. И на още 2-3 места, специализирани, като „Дюкян Меломан” примерно. Но на бензиностанции не разчитаме.

АЛБУМ. КОНЦЕРТ. ЕДНА ПОЗИЦИЯ

Гюров: Това заглавие „Ревюлюция” дойде уж случайно, но тук не иде реч просто за един албум, става въпрос за цялостна концепция, така се получи. Да го кажа „гражданска” ще е малко изтъркано, нека да бъде една позиция, назрява нуждата от такава позиция, от такова нещо – там в парчето „Орлов мост” нещата са казани доста ясно. Аз винаги в последните 15-20 години съм бил такъв: хората, които имат претенции, не само музиканти, ами и писатели, художници – въобще онези, които имат претенции да носят изкуството, сиреч някаква светлина, или се опитват да бъдат будители и вдъхновители – нека бъдат малко по-активни в своята си позиция. Хората искат и очакват от нас повече. Не просто и само да излезем и да свирим и да ги изпеем едни песни. Така си мисля.

(Снимките са от „блога” и „фейса” на групата)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

2

Red or Dead

15.11 2016 в 22:53

Я пак да пробвам.......РЕЙТИНГ системата....РАБОТИ..:))))

Браво, Йончев......Форума отново заприличва на онова старо прекрасно убежище;)Респект!

Апропо, що пък да не се пробвам.....ОТНОВО, все пак сме в музикална тема, нищо, че съм толкова язвителен в горния пост(просто не понасям хора които се мислят за......Господ)

Та, Йончев, интимната ми мисъл е, че не е лошо в чест на излизането на Видеотерминатора на NIGHTWISH - Vehicle Of Spirit в няколко разкошни пакети.....феновете знаят...последно, релийз датата за България е 9.12........Боже, какъв празник се очертава ....СЛЕД студентския;)......
Еййй, понякога не мога и аз да се понасям...
Та, що не вземете да напишете една ОДА по случая с която да стартирате дълго обещаваната “Музикална кутия“, ето подарявам ви името на постоянната музикална рубрика, която да си бъде ежедневен офтопик и дядова ръкавичка за....меломани, а и подозирам, че и ВИЕ ще си спестите грижи, понеже в тази тема едва ли ще се хвърлят обувки......

63994

1

Red or Dead

15.11 2016 в 22:35

Аха, Васко Гюров.....абе тоя не беше ли баш борецът с/у торент сайтовете, наивникът дето си мисли,че ако затворят сайтовете, някой освен родата му, би си дал пари за “творчеството“ му.....Васко, не са ти виновни торент сайтовете, бро,
Апропо, КалинКУ участваше във видеообръщение в подкрепа на мами цуци.....НАЙСА, А.......

Ето ви виц на годината...“Група Ревю разпродадоха Роял Албърт Хол за 1 час“......

Съжалявам ако съм бил прекалено саркастичен, но не издържах на.....напрежението;)