Рашидов: Няма повече България в Лувъра. Банов: Пак ще има

За 10 години напред програмата на парижкия музей е наредена

Мая Младенова Последна промяна на 13 февруари 2020 в 21:45 3584 1

Ще има или не още български изложби в Лувъра?

Противоположни отговори дадоха шефът на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов и министърът на културата Боил Банов в рамките на едно и също заседание на комисията в НС.

Разбира се, продължаваме сътрудничеството за нови пет години, обясни Банов в отговор на въпрос на депутат от комисията. Думите на Банов бяха изречени в отсъствието на председателя Рашидов, който се присъеднини със закъснение към заседанието.

"Има журналисти, но ще го кажа, ще бъда откровен. От снощи имам есемес. Няма повече България в Лувъра", обяви Рашидов малко след като се включи в заседанието.

Той не скри, че съжалява за провалената изложба, която трябваше да покаже артефакти от 16-18 в. в контекста на османското влияние по нашите земи. Сред артефактите трябваше да има и православни икони, за които Патриаршията отказа да даде благословия да пътуват за парижкия музей.

Рашидов обясни, че уредил България да бъде представена в Лувъра, който бил държава в държавата. 

Проверих. През зимните месеци в България влизат 1000 туристи, а в Лувъра - по 30 000 на ден. Някои се броят, че ние движим света - 6 000 000, толкова е град Марсилия и ми е тъжно, добави Рашидов.

Френският посланик: Програмата е наредена за 10 години напред

Че не е реалистично да се очаква скоро друга българска изложба в Лувъра, потвърди и френският посланик у нас.

Пред БНТ Флоран Робин коментира: "Много искрено искам да кажа, че това ще бъде трудно, защото Лувъра има програма за 10 години напред и много по-реалистично би било да се ориентираме към други проекти."

Скандалът с третата българска изложба в Лувъра назря, след като стана ясно, че артефакти от нашите земи, в т.ч. православни икони, ще бъдат изложени в отдел "Ислямско изкуство". Темата е предложена от Лувъра, а идеята на куратора е представи взаимодействието между ислямското и християнското изкуство по нашите земи в този период. БПЦ отказа да даде благословия за излагането на иконите и това бе формалният повод изложбата да бъде отменена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови