Quantcast

Официално: Изложбата с православни икони в Лувъра се отменя

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2020 в 16:03 1700 0

Изложбата с работно заглавие „Изкуство и култури в България (XVI–XVIII век)“ в парижкия музей „Лувър“ е отменена, съобщи Министерството на културата.

От ведомството на Боил Банов посочват, че до това решение се е стигнало след отказа на Светия синод на Българската православна църква да даде разрешение за представяне на експонати от църковните музеи и след изразеното мнение на ръководството на Българската академия на науките, както и негативната обществена реакция относно периода на изложбата.

Министърът на културата Боил Банов е провел среща с посланика на Франция у нас Н. Пр. Флоранс Робин. В разговора той е запознал френския дипломат с предисторията на преговорите с музея от 2012 г. до момента, с решенията на Българската патриаршия и БАН, както и с обществените настроения през последните дни, съобщават от МК. Посланикът подходил с разбиране към създалата се обществена чувствителност. Тя е обърнала внимание на това, че музеят „Лувър“ дава възможност на страната ни да покаже българското изкуство през различни периоди от своята история, както и възможност то да стигне до милионите посетители.

Министър Банов и посланик Робин са се обединиха около мнението за това колко е важно да бъде запазено доброто сътрудничество с музея „Лувър“ и успешното партньорство между двете страни да продължи с реализицията на дългосрочните проекти в областта на културата и изкуството, завършва съобщението.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !