Рашидов: Няма да дам още пари на "Филип Кутев", да работят повече

ОFFNews 09 март 2016 в 20:25 4337 0

„Да си мениджър и да управляваш няма нищо общо с това да имаш художествено образование. Това е чиновническа работа и трябва така да правиш, че хората максимално балансирано да са щастливи".

Това заяви министърът на културата Вежди Рашидов, цитиран от "Фокус", докато коментираше темата за бъдещето на ансамбъл „Филип Кутев“.

„Няма да увелича заплатите на „Филип Кутев“. Ще търся мениджър, защото ансамбълът има един проблем. Заплатите са толкова, колкото са на всички. Който работи, има заплата. Няма в света такова чудо - „Филип Кутев“ получава не 2,50 лв., както театрите, а 6 лв. върху 1 продаден билет“, заяви той.

Рашидов няма да сменя ръководителката на ансамбъла Елена Кутева, но бе категоричен, че артистите трябва да пътуват повече извън страната.

„Ансамбъл „Българи“ как не иска нищо, а концертира цял ден, Нешка Робева също. Държавните театри и държавните институции се издържат от нашите данъци. Той няма зрител, няма левчето от продадени билети. Държавата му дава шест. Дайте да говорим правилно. „Филип Кутев" си получава заплатите. Винаги се вика от хора, които се страхуват за себе. Тези, които нямат публика, трябва да имат публика“, коментира още министърът.

„Духовният продукт се продава, останалото е художествена самодейност. Българският творец трябва разбере, че от това трябва да си изкарва хляба. За това, че съм талантлив, колко пъти държавата ми е дала на 1 лев 6 лева за скулптура?“, запита той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews