Благоевградският театър: Рашидов от години цели да заличи българската култура

OFFNews 22 февруари 2016 в 15:14 5382 2

Драматичен театър "Н.Й. Вапцаров".

Артистите от Драматичния театър "Н.Й. Вапцаров" в Благоевград публикуваха отворено писмо към министъра на културата Вежди Рашидов и неговия заместник - Боил Банов, в което ги обвиняват, че се опитват да унищожат българските култура и театри.

Реакцията им дойде в следствие на решението на Министерството на културата да направи от театрите, които имат финансови затруднения - отворени сцени. Тоест, театрите, които продължат да трупат дългове, ще бъдат принудени да разпуснат актьорския си състав, който ще трябва да премине на свободна практика и да кандидатства пред МК за представления на проектен принцип към новосъздаден фонд.

Под заплаха от закриване са столичната оперета, операта в Стара Загора, театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Велико Търново, Враца и ансамбъл "Филип Кутев". МК обяви, че ще покрие дълговете на културните дейци, но ако те пак изпаднат в дълг, който ще се отчита на всеки 3 месеца - ще ги закрие.

Самият благоевградски театър за 2015 г. е в преразход с 600 хиляди лева, но неговите актьори обвиняват за това лошия си финансов резултат театралната реформа на Вежди Рашидов, която ги убива.

Публикуваме отвореното писмо на актьорския състав на Драматичен театър "Н.Й. Вапцаров" без редакторска намеса:

Ние, актьорите от Драматичен театър "Никола Вапцаров" Благоевград, искаме да се обърнем не само към театралното съсловие, а към цялото българско общество. Защото проблемите на театралната реформа вече не засягат само нас творците, а всички вас.

Министерството на културата, в лицето на Вежди Рашидов и Боил Банов, от години провеждат политика, която цели единствено и само заличаването на българската култура. Тяхната некомпетентност и неспособност взе връх с последните изменения в закона, които ще дадат възможност на министъра на културата еднолично да взима решения за съдбата на няколко културни институции, които в момента са в преразход на бюджета. Този преразход е следствие от лошата реформа в сценичните изкуства, приета през 2010 година. Тя трябваше да бъде експериментална, да бъде контролирана и в срок от една година да се отчете нейната ефективност.

Изискванията на Министерсво на културата, обаче, се оказаха непосилни за изпълнение за много от извънстоличните театри, тъй като не бяха съобразени със спецификите на регионите, които тези институции обслужват. Няма как да говорим за равен старт и конкурентноспособност, когато сравняваме пазара на един театър от провинцията и такъв на "Раковска". Проблемите в реформата не бяха взети предвид с години, което доведе до постепенно влизане в преразход на бюджета на театрите в Благоевград, Смолян, Кърджали, Враца, Велико Търново, операта в Стара Загора и ансамбъл "Филип Кутев". Самият г-н Боил Банов в интервю от 18.02.2016г. по БНТ призна, че този преразход се дължи на лошо менажиране на трупите от страна на директорите, управлявали тези културни институции през годините. Уважаеми г-н Банов, та не е ли Министерство на културата това, което назначава тези директори? Вие искате да направите реформа, но нямате кадрите, които да я проведат.

В същото интервю Боил Банов заяви, че се подготвят изменения в закона за развитие и закрила на културата, на базата на които горепосочените театри ще се преобразуват в открити или държавни сцени. Това ще доведе единствено и само до погубването на извънстоличните театри и трупи, както и ще затрудни достъпа до театър и изкуство на хората от много населени места в провинцията. Според Конституцията на Република България, държавата трябва да създава условия за развитие на изкуството, образованието и науката и да ги подпомага. Тя трябва да се грижи за опазването на националното културно и историческо наследство. Не сме съгласни, че лишаването от достъп до театър на много хора, до което тази реформа ще доведе, е начинът да се съхрани културата в България. Ние не сме срещу промяна, не сме срещу реформа, стига тя да е в полза на културата, на театрите, на публиката и да се намерят компетентни кадри, които да я проведат. Ако за Министерсвото на културата тази задача е непосилна и не може да проведе адекватна политика, тогава ние ще поискаме оставката на министър Вежди Рашидов и зам.- министър Боил Банов.

Надяваме се, че Вие - нашата публика, ще ни подкрепите в борбата ни срещу безумията на Министерство на културата и заедно няма да позволим да унищожат театъра в България.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  Защо столичният район