Прощаваме се с проф. Симеон Щерев на 30 март

OFFNews 28 март 2020 в 16:33 3094 0

Снимка БГНЕС

Поклонението пред проф. Симеон Щерев ще бъде на 30 март, понеделник, от 12 часа в църквата "Св. София", съобщават от Министерство на културата.

Знаменитият музикант почина на 26 март.

Проф. Симеон Щерев е български музикант-флейтист, педагог и композитор, автор на джазова, филмова и театрална музика, със записи за БНР и БНТ и издадени самостоятелни плочи и дискове. Роден в София през 1950 г. Започва да учи пиано в Детска музикална школа в София. Продължава обучението си в Държавно музикално училище – София, със специалност „Флейта“. През този период реализира концерти и започва да се занимава с джазова музика, като свири на пиано и флейта. През 1964 г. е приет като студент в Консерваторията в класа по флейта. Още през този период активно концертира в областта на камерната музика /“Софийски солисти“, Български камерен оркестър, Квартет „Димов” и др./ в България и чужбина – Германия, Полша, Чехия. През 1965 г. заедно с елитни български джазови музиканти създават „Джаз квартет Фокус”, с който участват в най-големите джаз фестивали в Европа, реализират и много концерти, грамофонни плочи, записи, филми. През 1967 г. квартетът получава наградата на критиката на прочутия фестивал в Монтрьо. През следващите пет години Щерев е провъзгласен за топ флейтист на Европа от Джаз форум, Джаз Подиум и Даун Бийт, а през 1968 г. е класиран втори в света.

Носител е на редица български и международни награди. Позицията му на един от най-добрите световни джаз флейтисти е затвърдена от ранга на музикантите, с които е правил концерти: Чик Къриа, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и Ян Гарбарек и др. Неговите участия в джаз фестивали не се ограничават само с изпълнението, той активно участва в семинари и ателиета. Към това могат да бъдат прибавени и участията му в световноизвестни радио и телевизионни предавания. Повече от 40 години проф. Симеон Щерев концертира активно в цяла Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Япония, Индия, като солист в камерни, симфонични, оперни и джазови ансамбли. Щерев е много известен и в областта на класическата музика, където прави не само концерти като солист на големи оркестри, но свири и с различни камерни оркестри. Бърз поглед на богатия му класически репертоар в областта на камерната и оркестровата музика демонстрира фамилиарност с музикалната литература от бароковата до съвременната епоха.

Проф. Симеон Щерев е автор и аранжор на десетки джазови пиеси, театрална музика, филмова музика /игрални, документални, научно-популярни, анимационни филми/. Провел е множество майсторски класове в България, Швейцария, Полша, Гърция, Южна Корея. Има издадени авторски CD в България, реализирал е много записи в чужбина. Дълги години проф. Щерев е солист на оркестъра на Българското национално радио. Признат е за един от най-добрите джаз флейтисти в света и в ежегодните международни джаз класации е поставян на челните места. От 1974 г. e преподавател по флейта в Естрадния отдел на Национална музикалната академия „Панчо Владигеров”.

Проф. Щерев е професионален музикант, съчетаващ невероятна виртуозност и гъвкавост с необикновената дарба да бъде изпълнител и на класическа музика и на джаз, докато в същото време с голямо умение предава своите ценни знания и опит на по-младите си колеги и на студентите си в НМА „П. Владигеров” в класа по флейта и в часовете по импровизация.

Студенти на професора са членове на джаз състави, симфонични оркестри, а някои са преподаватели у нас и в чужбина.

„Симеон Щерев е солист първа класа. С лесен, разнообразен стил - необикновена комбинация от класическа звучност и чистота, неговата фраза маркира основната линия в ансамбловото изпълнение”, пише списание „Хот джаз” за именития български музикант.

Симеон Щерев е носител и на най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век“ и на почетна грамота за големия му принос в развитието на българската култура. Той бе удостоен с отличията по повод неговата 70-годишнина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови