Програма „Кино и Вино“ на София Филм Фест

OFFNews 13 март 2014 в 19:24 2445 0

За трета поредна година София Филм Фест (СФФ) си партнира с изба „Домейн Бойар“, което създава уникалната програма „Кино и Вино“, даваща шанс да се опита подбрана селекция от вина с всеки филм в програмата.

Специални събития от програмата ще бъдат гостуването на 16 март от 12:00 часа на Марко Ломбарди с неговата лекция „Cinegustologia” или в превод на български - „Киното като Вино & Виното като Кино”.

Лекцията ще включва дегустация на горепосочената напитка и ще е с вход свободен.

На 22 март от 16:00 часа „Домейн Бояр“ ще проведе урок по дегустация. Входът отново е свободен, но предварителното записване е задължително. То става на електронен адрес [email protected]

Списък с филмите, участници в „Кино и Вино“, може да видите по-долу:

„Кутия за храна” (2013) на режисьора Ритеш Батра е филм, пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота.

Той отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия. 

„Правете хумус, не война” (2012) на режисьора Тревър Греъм представя битката за най-известното ястие от нахут. Но това е битка, в която няма войници, куршуми или танкове, има само нахут и хумус.

„Правете хумус, не война” е хумористичен поклон пред най-известното ястие от нахут. Но това е и личната история на Греъм за баща му, който е бил в Палестина по време на Втората световна война, и за две жени в живота му – едната сирийка, другата еврейка, с които споделя голямата си кулинарна страст.

„Хумусът и нахутът са символ на споделената ни човечност… Искам този филм да покаже, че имаме повече общи неща, отколкото различия”, споделя Тревър Греъм.

„История за храната и душата” (2013) на режисьора Тонислав Христов е разказ за Сатовча - малък град в България с население от 2021 жители от различни етнически и религиозни групи – православни българи, мюсюлмани турци, помаци и роми евангелисти. В миналото хората са били разделени заради постоянни конфликти, но днес ги обединява нещо много важно – храната. Когато обаче чиниите на масата са пълни с гордост, национална идентичност, общо минало и приятелство, това може да доведе до известни проблеми.

„Jadoo” (2013) на Амит Гупта е семейна комедия за двама братя, прекрасни готвачи, които се скарват помежду си. В края на ожесточения спор те разкъсват на две семейната готварска книга – единият взема ордьоврите, а другият – основните ястия. Двамата откриват конкурентни ресторанти от двете страни на една и съща улица и прекарват следващите двадесет години в яростна конкуренция. Никой от тях не признава, но и двамата знаят, че не са достатъчно добри в „другата половина” от менюто. Това, което може да ги събере отново, е сватбата на дъщерята на единия – Шалини (Амара Каран), с мъж от различен етнически произход. Докато подготвя сватбата, младата индийка, превърнала се в успешен лондонски адвокат, решава, че баща й и чичо й ще присъстват и заедно ще приготвят сватбеното меню. При това тържеството няма да е подчинено на традицията! Могат ли двамата мъже да заровят томахавката, без да заровят кухненския нож?

В „Хубавата Марта” („Mostly Martha”) режисьорката Сандра Нетелбек разказва историята на Марта Клайн – готвач в гурме ресторант в Хамбург. Професионалист, живеещ само заради работата си, тя трудно общува с хората извън заведението. Вманиачаването й в кулинарния свят понякога дори води до конфронтация с клиентите. В живота на Марта настъпва драматичен обрат, когато разбира, че сестра й е загинала при автомобилна катастрофа на път да я посети и 8-годишната й дъщеря Лина остава сираче. Марта не само трябва да се справи с новата си роля на родител, но и да помогне на затвореното в себе си и отказващо дори да се храни момиче да се справи с тежката загуба.

Докато се опитва да свикне с новите си отговорности, животът на Марта се усложнява още повече. Собственичката на ресторанта назначава за помощник-готвач обичащият забавленията Марио. Марта с ужас гледа как нейната прецизно подредена кухня се превръща в място, изпълнено с еклектичен джаз и закачки. Тъй като не може да намери подходяща детегледачка, Марта започва да води Лина на работа с нея в ресторанта. В присъствието на Марио момичето постепенно започва да излиза от депресията. Грижите за Лина постепенно сближават Марта и Марио. 

„Кулинарни престъпления” на Александра Вал ще има специална премиера в рамките на фестивала. Историята по сценарий на Десислава Димитрова, Йоланта Делибозова, Кейси Ангелова и самата Александра Вал разказва за артиста-музикант Йоли,  която с усмивка и бъркалка в ръка разбулва тайната около това как се приготвя розов млечен крем с розова вода от роза дамасцена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!