Професор Бетани Хюз: България е най-красивото място (ВИДЕО)

Кристина Минчева 09 август 2023 в 09:35 21221 1

Бетани Хюз

Снимка екип на Бетани Хюз

Бетани Хюз

Световноизвестната историчка проф. Бетани Хюз се завръща с втори сезон на „Съкровища с Бетани Хюз“, който дебютира на 18 август в 22:00 часа по Viasat History. Тя ще хвърли светлина върху някои от най-забележителните исторически находки от световното културно наследство, сред които древния път на коприната в Азербейджан, находки от Кипър до Турция, екзотичната пустиня на Йордания и разнообразната история на Албания. В първи сезон на предаването по Viasat History проф. Хюз ни показа останки от кораби, храмове, дворци, подземни лабиринти и разкопки в Гърция, Гибралтар, Малта, както и в Истанбул.

Посещавайки балканските страни, проф. Бетани Хюз не може да подмине и нашата богата история. В края на юли и началото на август проф. Хюз и екипът й бяха на снимки в България за трети сезон на предаването „Съкровища с Бетани Хюз“ като стана известно, че са посетилитракийската гробница в Казанлък, монументът на Бузлуджа, Пловдив, Несебър, Хераклея синтика, Рилския манастир, гробницата в Свещари, Никополис, Националния исторически музей и са заснели ритуали с кукери и нестинари.


Защо е избрала точно тези обекти, ще се върне ли отново в България и какво е впечатлението ѝ от нашата страна, специално за OFFNews разказва проф. Бетани Хюз.



- За първи път ли идвате в България и какво е впечатлението Ви от нашата страна?

Била съм в България вече три пъти, така че това е четвъртият ми път тук. Дойдох, за да проуча историята. Всъщност дойдох тук да снимам и бях тук преди няколко месеца, за да разговарям за културното наследство. Това е най-красивото място.
Пътували сме през цялата страна - били сме на север и на юг, на изток, на запад. Направих много пътешествия с екипа си и съм просто удивена от това колко много археология има, от топлото посрещане, което получихме навсякъде, и колко богато е това място от гледна точка на история. Беше пълно, пълно удоволствие да съм тук!


- Как избрахте кои обекти да снимате в България?


Винаги се опитваме да представим нова археология. Ние си сътрудничим много с хората на място. Те ни казват какво е вълнуващо за тях и ние се опитваме да направим нещо като историческа арка на мястото, така че да започнем от праисторията или бронзовата епоха и след това да преминем през нея до класическия период, средновековния свят и да стигнем до нещо, което е малко по-модерно. Така почти разказваме историята на култура, народа и мястото чрез едно такова пътуване във времето.

- Посетили сте други балкански страни като Гърция и Албания. Какви прилики и разлики открихте между тези страни и България?

Наистина е интересно. Аз съм вегетарианец и за мен храната е наистина добра в балканските страни. Има най-невероятните салати, кисело мляко и зеленчуци. Това е нещо общо. Ще се радвам хората да пишат и да ми кажат кое е българското ястие, което трябва да ям като вегетарианец.
Мисля, че това, което обичам в историята и разказването на историята на света и културите, е колко взаимосвързани сме всички. Забравяме, че очевидно много от границите са относителни и хората винаги искат да общуват. Току-що записахме невероятен нестинарски танц, много близо до границата с Турция и слушайки музиката, тя ми напомни на музиката, която съм чувала в Турция, в Гърция, в Албания. Така че мисля, че е много обнадеждаващо нещо, когато намираме това, което ни свързва във времето, а не това, което ни разединява.


- Колко време отнема заснемането на поредицата и с какви препятствия се сблъсквате по време на снимките?

Основното предизвикателство е, че има толкова много за заснемане, искаме да представим всичко. Така сме поставени в ситуация да трябва да решаваме какво да не посетим, а понякога заснетото не се включва във финалната версия. Това е проблемът да притежаваш необикновено богатство.

Ние пътуваме много. Понякога има непредвидени ситуации, като силна буря например, която ни застигна по път за снимки на един от обектите. Не очаквахме това. Пътят ни беше блокиран от паднали дървета и ни беше много трудно да направим красивите снимки на Черноморието, които бяхме планирали. Но просто трябваше да действаме бързо и да приемем, че живее в реалния свят. Така че бих казала, че това са предизвикателства, но ние винаги ги преодоляваме. Това е работата.

Бяхме в Хераклея Синтика - това невероятно място - и изведнъж открихме, че правят 3D сканиране на този огромен дренаж. Това също беше неочаквано. Наложи се категорично да се откажем от това, което бяхме планирали да заснемем, и да се заемем с нещо ново и вълнуващо. Това е много мотивиращо.

- Ако имате възможност да снимате отново в България, какво ще снимате и защо?

Със сигурност бих се върнала за Фестивала на розата. Натъжена съм, че го пропуснахме само с месец, но планираме да се върнем следващата година и да снимаме още. Просто обичам факта, че е толкова романтично и красиво производството на рози тук, а също така, че това се случва не от векове, а от хилядолетия. Да разберем историята му, да видим какви маршрути има, тракийската култура, може би дори да се качим на една от онези каруци, които возят жени. Определено ще направя това, със сигурност ще отида направо на Фестивала на розата и се надявам да направя епизод за него следващата година.

Видео за втори сезон „Съкровища с Бетани Хюз“ по Viasat History


Новият втори сезон на „Съкровища с Бетани Хюз“, който показва Албания, Азербейджан, Йордания, Кипър и Турция, дебютира на 18 август, всеки петък от 22:00 часа по Viasat History.



Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.
Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG & YouTube канал Viasat World Bulgaria.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

1

avitohol

09.08 2023 в 11:54

Тази жена прави това, което имам като идея от много години. Най-много ме е яд, че нашите правителства за 30 години не намериха време да извикат някоя от тези телевизии да направи един сериал 20-30 епизода за историята на българите или траките. Преди години гледах по същата тази телевизия сериал - "Хърватските крале". Пукнах се от смях ама света знае за тея "КРАЛЕ" не за българските царе сега. Ако трябва да се дадат пари и идеи от държавата и те хората от тези телевизии сами ще вникнат в идеята. Освен самолетни катастрофи, ремонт на коли и ловене на раци друго няма последните години. Показване на историята генерира туризъм за десетилетия напред ама гумените ни управляващи глави ги интересува само КЕШ у ЖОБА.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика