Професионалните писатели са на път да станат изчезващ вид

ОFFNews 06 януари 2016 в 19:33 3031 0

Филип Пулман.

Професионалните писатели може да се превърнат в "застрашен вид" освен ако издателствата не започнат да им плащат нормални суми пари за електронните книги, които пускат на пазара, предупредиха от британското Писателско общество (ПО), цитирани от английския "Телеграф".

Оттам предупреждават, че читателите ще започнат да получават все по-малко и по-малко качествени нови книги за четене, тъй като все повече автори ще започнат да изпадат във финансови затруднения.

В отворено писмо ПО призовава шефовете на всички издателства в страната да започнат да предлагат на писателите по-приемливи договори, с които да изкарват повече пари. Според изследвания средният годишен доход на британските писатели е 11 000 лири, което е много под сумата, необходима за социално приемлив стандарт на живот.

"Без сериозни промени в договорите професионалният автор ще стане застрашен вид, а издателите и като цяло обществото - ще получават все по-нискокачествени произведения. Ако издателствата не започнат да се отнасят към писателите си по-равностойно, намаляването на бройката на творци на пълен работен ден може да се отрази сериозно на качеството на предлагания продукт, който е част от икономическия успех и културна репутация на творческите индустрии в Англия", коментира Никола Соломон, част от управителния съвет на ПО.

ПО иска издателствата да започнат да плащат на авторите поне 50% от печалбите от електронни книги, а не както в момента - едва 25%. Също така съюзът иска да се прекрати дискриминацията на писателите, които си нямат известни агенти, които да работят за тях, и които в момента получават изключително малки проценти от продажбата на творбите си.

Изследване на университета "Кралица Мери" в Лондон от април 2015 г. показа, че едва 1 на всеки 10 автори може да се издържа само и единствено с писане. Преди 10 години 40% от писателите са могли да се изхранват само чрез "перото си".

Положението на пазара в момента е доста неравностойно, тъй като 5% от професионалните писатели получават 42,3% от всички приходи в страната. 

"От нашата гледна точка на автори, независимо дали в областта на фикцията или не, ние виждаме пейзаж, доминиран от няколко големи интереса, част от които заграбват милиарди, някои от които със спорна позиция относно плащането на данъци, някои от които колонизират интернета с проекти, които са безгранични и чието отношение към правата на авторите е горе-долу като това на валяка към мравката", коментира Филип Пулман, настоящият председател на ПО, цитиран от "Гардиън".

Той допълва, че отношението към авторите е по-враждебно и дивашко от всякога.

"Едно нещо не се е променило обаче - то е пренебрегваната, непризнатата, но абсолютна зависимост на тези велики интереси от нас, от нашите талант и творби, писани тихо и в усамотение. Те имат огромна финансова и политическа силна, но никаква творческа или каквато и да е друга подобна мощ. Дали сме поети, историци, автори на готварски книги, романи, пътеписи - от нас произлиза материалът, който те използват", допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови