Предизвикателства пред обектива

Емил Братанов 10 март 2015 в 15:09 3826 0

Снимка Andari photography and communications

Познаваме се отдавна, но подновихме контактите едва миналата година покрай представянето на Рок антологията „Цветя от края на 80-те” във Варна. Е, докато ние сме събирали текстове и история от рок групите от онзи славен период, Дария и Анатолий също не са стояли със скръстени ръце.

Впечатлиха ме не само тяхната страст по местната (и изобщо националната) етнография и документирането на родния фолкколорит, но и признатото им от чужди поклонници и партньори самочувствие в новаторските им визуални проекти. Един звезден куп от именити участници на представителния балетен конкурс бяха отделили от времето си, за да се снимат в техния амбициозен проект за силата на човешкия дух, фантазия и… физика – уловени и запечатани на един висок варненски покрив, над който е само небето.

С новата година дойде и новото им начинание, за което приехме поканата им за медийни партньори. Мултижанровата изложба “ArtExtreme 15” (15 творби с разгърната площ 30 линейни метра) представя и популяризира културно-историческото и етнографско наследство на Варна и Варненска област – един културен продукт, съставен от модерни форми на визуалното изкуство. Тя е реализирана именно с участието на младите световни балетни звезди. Изложбата е направила впечатление и на институциите – тя се подкрепя от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН и община Аврен. А съвсем неотдавна се получи и съгласието на г-жа Маргарита Попова нейното показване през 2015 г. да се проведе под патронажа на Вицепрезидента на Република България. Освен във Варна (есента) и София (през юни), тя вече си спечели покана за показване в Мадрид в средата на м.май. Има какво да се разказва, а сега само ще нахвърляме скица на ентусиазма на двамата и ще покажем няколко от изумителните им фотографии.

Кои са „АНДАРИ”: Дария Василева (магистър по фотографско изкуство) и Анатолий Радев (инженер по радиокомуникации и видеотехнологии) стават творчески тандем през 2007 г., запалени в идеята и решени да създават нови визуални форми на изкуство и комуникация, обединяващи фотографията, графичния дизайн, текста, интернет общуването и модерните форми за предаване на информация. Още от следващата година започват портньорството си с Международния балетен конкурс във Варна с изложбата, която е име и на създадения от тях Център за Визуална Култура “ArtExtreme”. „АнДари” са и куратори на съвременно визуално изкуство.

И не, това не са „просто” едни скъпи дигитални камери, няколко чифта очи и гледни точки и красиви балетисти, балерини или тъкани шевици по дрехи и престилки и писани грънци от автентичното изкуство на един древен народ. Двамата залагат на широк спектър от неформално образование и практики в извънучебни събития, включително специални лекции, практически занимания, конференции, филмови поредици, изложби и други. За духовния живот на центъра допринасят много обществени и неформални дискусии, които обогатяват и подпомагат неговата работа. Центърът си поставя цели да насърчи развитието на творческите заложби, умения и личностно развитие в едно амбициозно широка обществена среда не само във Варненския регион, но изобщо в страната и извън нея. И естествено продължават със създаването на ArtExtreme Concept, школа за визуално изкуство към Центъра за визуална култура.

Какво да добавим преди да имаме възможността да видим на живо последния им проект? Или да се пренесем в Мадрид? Политематичните предизвикателства „АнДари” превръщат в събития (само през последните 3-4 години техните изкушения летят между етнографията, балета, новите технологии и драконите):

+ Консултиране за провеждане на изложбата „Пътешествие в наносвета“ на испанската асоциация за изкуство, наука и високи технологии ArtYcien9 в Технически Университет, Варна (2011 г.);

+ Иницииране и организиране на гостуваща изложба на Етнографския Музей на БАН – „Българите в Бесарабия. 200 години от преселването“ в Мол Варна (2012);

+ Иницииране и организиране на гостуваща изложба на Етнографския Музей на БАН – „Пастирската дърворезба в Средногорието“ в Мол Варна и организиране и куриране на изложбата „Извън контекста“ на школата за концептуално изкуство “ArtExtreme Concept”, (2013);

+ Пак през 2013-а дават началото на собствен социален инструмент за самоидентификация - ArtExtreme Прожектор с участие на гимназисти от варненски и чуждестранни училища по време на Международния Ученически Франкофонски Театрален Фестивал на Франкофонски център Варна;

+ Организиране и куриране на изложба „Българските дракони. Мит или реалност?“ на руския етнолог Наталия Ушкова, Арт клуб Base, Варна (2014);

+ Поканени са и участват като медиен партньор в провеждането на Регионалния шампионат по Автокрос в с. Садово (община Аврен, 2014), като това е „завръщането” им на трасето на авто-мото спортовете, защото още през 2008-а са координатори и партнират на Автомобилен спортен клуб „Формула Бъги-България” в провеждането на автокроса Гривица от републиканския шампионат на БФАС;

А за проекта “ArtExtreme 15” можем да си представим предположения, които „ползват” разгледаните творби от предишни години. Двамата творци казват, че това са „вътрешни преживявания в една автентична среда – носител на българската колективна памет и обогатена от автентичната музика, традиционната етнографска носия на Аврен, заедно с българската шевица и нейните орнаментни характеристики”. Консултант на проекта е гл.ас. д-р Елена Водинчар от Етнографски музей към БАН, София.

Като „модели” в тазгодишното и предишното издание взимат участие – и вклюването им е признание за значимостта на проекта и разбираемостта на посланието му, простиращо се извън границите на местната култура и бит – известни лауреати и призьори от световни балетни конкурси като Мико Фогарти (Швейцария), Бруклин Мак и Хана Мари Парк (САЩ), Солие Самудио (Панама), Арата Миягава (Япония), Джан Чаой и Уан Чинсин (Китай), българките Аврора Андреева и София Сергиева.

Можем да разказваме още за изложбата с Чипровски килими. Или за „Полъх(а) от степта” – една близка и непозната Монголия. И за още много неща. Преди да ви поканим на изложбата в София, или да донесем вести от галерия Espacio BOP в Мадрид, предлагаме ви да разгледате снимките (те са от сайта и ФБ-профила на „АнДари”), които са си чист опит за бягство от ежедневието и полет към миналото и бъдните мечти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови