Поредица от класически концерти в НДК (програма)

OFFNews 15 декември 2015 в 17:23 5084 0

Грандиозни класически концерти предстоят до края на годината в Националния дворец на културатав рамките на Новогодишен музикален фестивал (НМФ).

Тук може да видите програмата на концертите от 15 декември до 1 януари.

На 20 декември от 20:00 часа в Зала 1 по желание на публиката ще видим отново "Концерт на 4 рояла" в изпълнение на едни от най-добрите български пианисти: Иван Янъков, Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски-син, Джазмените Борис Таслев (контрабас) и Димитър Семов (ударни), щрайх секция от НМУ „Л.Пипков”.
 
Коледният бис на уникалния формат е с обогатена програма и нови аранжименти на класици и джазмузиканти, както и любими коледни песни от цял свят. Освен познатите аранжименти по произведения от Бах, Римски-Корсаков, Гершуин, Рахманинов,  ще имаме възможност да чуем още и нови такива по произведения на Чайковски, Григ, Верди, Дебюси, любимите ни коледни песни: "Silent Night", "White X-mas", "Let it Snowи" др. Щрайх съпроводът от 22 цигулари от НМУ ще предаде една по-наситена музикална атмосфера в предколедната вечер.

“На концерта ще чуете “Полетът на бръмбара” в джаз вариант. А останалите аранжименти, които ще чуете, не са звучали никога по такъв начин. Класиката и джазът ще посрещнат Коледа в НДК”, обещаха пианистите.

Дебют на Димитър Буров на сцената на НДК ще отбележи камерният концерт "Класика и романтизъм" на 17 декември от 19:00 часа в Зала 6 на НДК.

В програмата на НМФ са предвидени и събития за по-малките любители на класическата музика. Такъв е "Концертът на възглавници".

"Даваме на децата повод, когато си тръгнат от залата, да не забравят просто така събитието, а да поискат да търсят информация, да се интересуват, да дискутират или играят. По този начин класическата музика се превръща в ежедневие за семейството им”, коментира организаторът Венета Нейнска.

Често по време на концертите на децата се раздават малки перкусионни инструменти. Така те могат да свирят, заедно с професионалистите. Случва се преди концерт децата сами да изработват тези инструменти в импровизирана работилница. Концертите ще бъдат на 20 декември 2015 г. в Зала 6 от 11:00 и от 17:00 часа.

В програмата са включени оперни и оперетни откъси из „Кармен” от Бизе, „Трубадур” и „Аида” от Верди, „Порги и Бес” от Гершуин, “Орфей в Ада” от Офенбах, мюзикъли на АндрюЛойд Уебър и Бърнстейн, Валсове.

За концерта "Пътуване през времето" и технологиите, които ще бъдат интегрирани в него, Иван Пенчев разказа: “Много ми е приятно да представя този концерт, защото с Александър Райчев сме приятели от деца, но за пръв път ще свирим заедно. Ще видите ефекти на мултимедия и компютърна анимация. Ще има иновативни и красиви творби. Втората част ще бъде с Матиас Гонзалес – един от най-добрите бандонеонисти в света. Свири на инструмент на Пиецола, подарен на баща му. Концертът ще бъде на 14 декември от 19:00 часа в Зала 3 на НДК.

На 16 декември 2015 г. в Зала 11 (кино „Люмиер”) от 19:30 часа ще бъде концертът "Тайната на Коледа". Музикална приказка за деца разказана от Бон-бон и с участието още на LaTiDa, Destiny и ученици от НМУ „Л.Пипков”. Ще бъдат изпълнени световни коледни евъргрийни и класически музикални произведения.
 
На 21 декември 2015 г. в Зала 6 ще бъде и цикълът духовна музика с втори концерт от музикалното наследство на Петър Дънов "Акорди на светлината". Ще се потопим в неизчерпаемото наследство на Дънов, посветено на Коледното тайнство, нарастването на деня и светлината.

На 15 декември от 20:00 часа в Зала 3 на НДК е грандиозният концерт на Белослава. Той е продуциран от НДК и е част от новогодишния музикален фестивал, който се провежда в НДК. За първи път ще прозвучат на живо пред публика песните от новия ѝ албум "Времето за мен си ти". Белослава ще пее под акомпанимента на Живко Петров – пиано, Димитър Семов – барабани, Димитър Карамфилов – контрабас, Росен Захариев-Роко – тромпет и перкусии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови