По следите на изгубената Сирия

Театър, документалистика и танц в едно на One Dance Week 2019

OFFNews 25 юли 2019 в 10:26 2225 0

Обикновено ходим на театър, за да избягаме от реалността поне за час или два. Спектакълът „Под небето ниско“ обаче прави точно обратното – кани действителността на сцената, събирайки в едно документална видеография, извадки от архивите на Сирия, лични спомени и, разбира се, танц и театър. Ако търсите различно вечерно преживяване, запазете датата 27-ми септември, защото тогава в Драматичен театър – Пловдив предстои да видим изкуство с послание в рамките на международния фестивал One Dance Week.

Световната премиера на „Под небето ниско“ на режисьора Уаел Али се състоя 21 и 22 юни в Неапол, а сега предстоят изяви на някои от най-престижните европейски сцени и фестивали, които са копродуценти. Сред тях са Фестивалът Les Rencontres à l’échelle в Марсилия, Фестивалът Shubbak в Лондон, Центърът за изящни изкуства BOZAR в Брюксел и други, а One Dance Week е асоцииран партньор на проекта, подкрепен от Програма „Творческа Европа“.

Уаел Али е един от водещите сирийски писатели, драматурзи и режисьори. Базиран в Лион, след като напуска Сирия, той се интересува от теми, които не развличат, а подтикват към размисъл. Неговите творби са представяни в Париж, Берлин, Лондон, Антверпен, Бейрут, Тунис, Кайро и други.

В една от най-успешните му постановки, „Знаеш, че не помня“, Али представя фрагменти от записан на видео разговор със сирийски музикант - опозиционер, осъден на 8 години затвор през 80-те в известния със своята жестокост затвор "Сайдная" край Дамаск. Али не е просто драматург, сценарист и театрален режисьор, а колекционер на спомени – от аудиокасети с гласове на бежанци от гражданската война в Ливан, озовали се в Швеция, до реплики на възрастни жени, бленуващи някогашния си живот по родните места. Парчетата от миналото той използва като мост към настоящето на и извън сцената.

В „Под небето ниско“ артистът в бягство се обръща натам, откъдето е тръгнал

Това е мъж на име Джамал, който от 10 години живее и работи във Франция. Това му отрежда ролята на безучастен наблюдател на насилствените промени, разтърсващи Сирия и целия регион. Как обаче да погледнеш към утрешния ден, ако вчерашният е изгубен? Как да твориш, ако вдъхновенията и спомените ти са изгубени?

„Спектакълът започва със стар наш разговор с Джамал отпреди няколко години. След като повдигнахме тези въпроси тогава, той ми каза: Защо не изчакаме войната да свърши, за да продължим нашето творческо пътуване?. Предложението, разбира се, беше абсурдно в нашата ситуация, но всъщност ми се стори като добра начална точка за спектакъла“, коментира Али в интервю за The Gate Theatre, Лондон.

И така, Джамал решава да възстанови избледнелите спомени за местата и личностите от своето детство, за първите тръпки по нямото кино и любовта към филмовото изкуство, предначертавала професионалната му кариера. Той пътува до различни европейски градове, за да се срещне с хората, които някога е познавал.

Уаел Али и Джамал заедно подреждат, досущ като парчета от пъзел, образа на тяхната любима Сирия чрез исторически извори, лични спомени, усещания и размисли. Те ще стигнат много по-назад във времето, чак до колониалните архиви и раждането на днешната сирийска държава.

Два разказа, една история

Една история може да бъде разказана по много начини. Добрите разказвачи знаят, че всеки слушател ще обърне внимание на това, което е най-близко до него, пречупвайки и запомняйки историята през своята призма.

В „Под небето ниско“ се преплитат неочаквани срещи и фрагменти от личната и колективната памет, изграждащи представата за Сирия, каквато светът познаваше до съвсем скоро. Междувременно, танцуват двама души - Шариф Андура и Нанда Мухамад. Те говорят различни езици – арабски и френски, идват от различни форми на театралното и изпълнителското изкуство, но намират път един към друг.

Отвъд политиката, дипломацията и дрънкането на оръжия, войната е огромна трансформация на хиляди съдби, а оттам – на мироглед, идентичност, култура и изкуство. Ето защо „Под небето ниско“ разказа по два начина – чрез документалистика и съвременни изпълнителски изкуства – всъщност една и съща история – за загубата на памет и на принадлежност.

„Под небето ниско“ е част от проекта Performances beyond two shores, подкрепен от Европейската комисия в рамките на програма Творческа Европа.

12-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week ще се проведе между 20 септември и 19 октомври в Пловдив. Билети за спектаклите се продават онлайн в системата на EpayGo, както и на касите на EasyPay.

One Dance Week се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства като част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата и с подкрепата на Министерството на културата на Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови