Quantcast

Оркестърът на БНР се вдигна срещу диригента си Емил Табаков

Табаков: Мързи ги да работят

Калоян Константинов Последна промяна на 22 октомври 2015 в 17:15 14890 21

Емил Табаков.

"Болката на един оркестър", отворено писмо (виж най-долу) с такова име разпратиха до медиите, СЕМ, ръководните органи на БНР и Комисията по култура и медии към парламента музиканти от един от най-големите и престижни оркестри у нас и в Европа - този на Българското национално радио.

В него се твърди, че 75% от музикантите (91 души към момента) се подписват с искане за отстраняване на диригента Емил Табаков, който заема поста от 7 години насам.

Посочените причини са няколко - тежкият му характер, лошото му отношение към колегите си, злоупотреби с власт, конфликт на интереси, спъване работата на оркестъра за собствена изгода, отстраняване на неудобни лица и т.н.

В първия момент, когато писмото беше публикувано (трето от назначаването на Табаков досега), някои медии и лица възроптаха, че под него не се е подписал нито един музикант от оркестъра със собственото си име, което автоматично премахва достоверността и го превръща в обикновена клевета.

OFFNews се свърза с представители на оркестъра, които обясниха, че се притесняват от реваншизъм от страна на Табаков и затова не желаят имената им да се публикуват, но ни предоставиха списък, в който са изброени подписалите се не само сега, но и в предни протестни ноти срещу диригента и случващото се в радиооркестъра.

"Ние не сме против Табаков, защото той е институция като талант, той не може да бъде свален или нещо такова. Основният проблем е, че ние сме загубили комуникацията си в правенето на музика с него и той с нас. Ние не изпитваме удоволствие от правенето на музика вече, за тази част, която се е подписала под тези документи, това е основният проблем. Искаме свежа кръв, искаме нови предизвикателства. Творецът не може да работи цял живот с един и същи артист и да достига някакви върхове на изкуството, не е нормално, ние не сме офис служители, които се катерят по кариерната стълбичка и накрая стават началници", коментира един от музикантите.

Негов колега допълни, че през последните 7 години заради Табаков оркестърът свири една и съща строго профилирана класическа музика, в което няма лошо само по себе си, стига да не се ограничават само до това, както се случва.

Музикантите обясниха, че за да им е интересно на тях самите това, което правят, а и на публиката, са необходими предизвикателства, свеж репертоар, от който диригентът ги лишава. Като такъв пример те дадоха работата си по концерта за първата част на "Властелинът на пръстените" от миналата година и предстоящите 2 концерта на "Кръстникът". Те обаче са рядкост.

Освен чисто творческите качества на външните колаборации, те носят и допълнителен доход за музикантите, чийто заплати варират между 400 и 700 лв.

През 2013 г. БНР назначава нов директор на оркестъра вместо Табаков, който остава само диригент - Хелия Чавдарова, която веднага започва да работи в полза на  творците и да се разбира много добре с тях. През 2015 г. обаче тя представя пред ръководството на радиото доклад, в който се посочват злоупотреби със служебно положение, потъпкване на кодекса на труда и редица други нарушения от страна на Табаков. Няколко дни след това и един ден преди лятната отпуска на оркестъра през юли тази година тя е помолена от шефовете на БНР доброволно да напусне поста си.

Последват меморандум в нейна защита и искане за оставянето й на работа, в който се подписват над 60 от музикантите в оркестъра, въпреки че много от тях вече са излезли във ваканция, но без резултат. "Комунистически номера", коментира един от творците.

Според тях "кликата около Табаков" се е задействала, за да я отстранят. Заради непоносимите условия на работа, заплахи за уволнение, обиди, викове и т.н. 6 души вече са напуснали оркестъра, а нови желаещи за местата им трудно се намират.

Музикантите са мислели за протестни действия, като например по време на концерт да откажат да свирят, но не всички са съгласни.

"Трудно е от етична гледна точка, защото никой не е по-велик от музиката. Ние ако решим да се саботира концерт, аз лично никога няма да спра да свиря, защото музиката е по-велика от всички нас. Може евентуално да свирим с някакви ленти на ръцете си или преди концерта да изпълним “Let it be”примерно, но такова брутално нещо не бих направил", казва друг от тях.

Оркестрантите изтъкват за пореден път, че не отричат неговите изключителни професионални качества, но с човека и мениджър Табаков просто не могат да се спогодят. Те посочват и че конфликтът между диригента и настоящия му оркестър не е единичен случай - същото се случва и на последните 3 места, където той е работил - "позорното му уволнение от поста главен диригент на Белградската филхармония, категоричното му отстраняване от Софийската филхармония, както и прекратения му договор като главен диригент на Симфоничния оркестър „Билкент - Анкара“.

OFFNews потърси и самия Емил Табаков, за да коментира обвиненията срещу него:

"Безмислен е такъв коментар. Подписани ли са музикантите отдолу, които са дали писмото, има ли имена? На това писмо има ли имената подписани, ако ги публикувате, с имената ли ще го направите, или не? Колко са се подписали? Да се публикува без имена е анонимен донос. Не мога да коментирам нещо, без аз да знам имената на хората, това е невъзможно. Говорят срещу името на един човек, без да си сложат техните имена, това, че са ги дали на Вас, нищо не значи още, ако не са публикувани.

Аз нямам никакъв конфликт, те обаче имат конфликт, защото ги мързи да работят и защото искат разни неща, които не са възможни да получат. Аз конфликт с никого нямам, гледам си работата само, отивам да си я свърша, би трябвало и те да си свършат тяхната работа, а не само да искат някакви неща. За мен конфликта го правят те, не аз", заяви диригентът.

Публикуваме настоящото писмо на музикантите от БНР, озаглавено "Болката на един оркестър", без редакторска намеса:

Притиснати от безизходицата и нежеланието да бъдем чути, бихме искали да запознаем обществеността с проблем, измъчващ много години Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Ще ви направим съпричастни с болката на десетки от нас, много от които с международно признание и преподаватели – водещи личности в българския културен живот.

Преди седем години Емил Табаков бе назначен в БНР едновременно като главен диригент на Симфоничния оркестър и като директор на дирекция „Музикална продукция и състави“. Това автоматично го правеше началник на самия себе си. Скоро стана ясно, че интересите на г-н Табаков сериозно се разминават с тези на оркестъра ни и специфичните му функции като част от обществена медия. За кратко време той успя да преструктурира работата на дирекцията и музикалните състави така, че да задоволи максимално собствените си интереси на диригент, композитор и международен артист. Стигна се до парадокса сам да си предлага, подписва и утвърждава договори, свързани с дейността на Симфоничния оркестър. Абсурдът е, че той ги пише и предлага на самия себе си. Две ръководства на БНР станаха безмълвни свидетели на порочната практика Табаков сам да утвърждава бюджета, обслужващ изключително неговите проекти, създавайки по този начин дисбаланс при финансирането на останалите състави в Дирекцията. Най-фрапантни бяха случаите, когато той предлагаше за запис свои авторски произведения, дирижирани от него и впоследствие откупувани от БНР срещу композиторски хонорар. От години в музикантските среди се говори как композиторът Табаков предлага на директора Табаков произведение, което да бъде дирижирано от диригента Табаков, докато директорът Табаков подписва хонорарен лист на композитора Табаков.

Не по-малко тревожен факт е влошаването на работната атмосфера в оркестъра, както и арогантното, грубо и презрително отношение на главният ни диригент. Крясъците, обидите, заканите и психическият тормоз се превърнаха в потискащо ежедневие. Лъжи и манипулации, насъскване на хората един срещу друг – сякаш сме герои от филма на Фелини „Репетиция на оркестър“! И до ден днешен заплахите за уволнение, без да има юридическото право за това, са неговото оръжие за подчинение. Враждебната обстановка принуди някои музиканти да напуснат завинаги оркестъра. Все повече са готовите да ги последват.

От момента на назначаването на Емил Табаков като главен диригент, прекратихме изявите си със Симфоничния оркестър на БНР извън пределите на страната. Така се превърнахме в единствения български оркестър, който не е осъществявал турне в рамките на последните седем години. Цинично звучат репликите, че турнетата влияят зле на работата на оркестъра и че го е срам да се покаже с нас в чужбина. В същото време задграничните ангажименти на г-н Табаков не секваха и това не би било смущаващо, ако личните му интереси не се конфронтираха със задълженията му към Радиото и не съвпадаха с репетиционния процес на оркестъра ни . В разрез с Кодекса на труда и Правилника за вътрешния ред, главният ни диригент не ползва неплатен отпуск, докато осъществява изявите си зад граница. Междувременно стана ясно, че той е правил заменки на свои ангажименти в чужбина, като кани от името на Радиото чуждите диригенти, на които е гостувал и им осигурява добре заплатени концерти и логистика с държавни средства. Порочният кръг се затваря и в концертните сезони присъстват предимно изпълнители от близки нему кръгове. Това е и причината да отхвърля съвместна работа с млади и талантливи гост-диригенти и солисти с висок творчески рейтинг.

Десетки ситуации провокираха първата ни подписка срещу управлението на Табаков. Тя остана нечута. Когато през 2013 г. новото ръководство на БНР формира екипа си, не поднови договора му като директор и той остана само главен диригент на оркестъра. Новият директор имаше различна от неговата визия за развитието на музикалните състави в Радиото, което по презумпция го превърна във „враг № 1“. Две години след първата подписка депозирахме нова - за невъзможността да се комуникира цивилизовано, за агресията и страха, за пагубното влияние върху художествените резултати. Напразните обещания за нов главен диригент от страна на ръководството на Радиото и непрестанното отлагане на проблема във времето, изпълниха целия ни концертен сезон 2014/15.

След обичайния период, необходим на новият директор Хелия Чавдарова да се запознае в дълбочина с проблемите, тя се е обърнала към ръководството на БНР с доклад, съдържащ факти и документи, говорещи за възползване от служебното положение на Емил Табаков, груби нарушения на Кодекса на труда и неизпълнение на длъжностната му характеристика. В края на сезон 2014/15, дни след предоставянето на този доклад, тя е била помолена доброволно да напусне поста, който заема. Музикантите реагирахме мигновено на критичната ситуация с Меморандум в нейна защита и в подкрепа на начина, по който се управлява дирекцията и се развиват музикалните състави. Въпреки че бе адресиран до Генералния директор, Управителния съвет на БНР и Съвета за електронни медии, до този момент няма получен отговор. На Общо събрание в началото на новия сезон /септ. 2015 г./ бе оповестена информация, от която стана ясно, че г-н Табаков и кръг от негови сподвижници активно са действали за компрометиране и отстраняване на действащия в момента директор, показал, че не одобрява методите и начина, по който той изпълнява задълженията си като главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Въпреки проблемите около името на Емил Табаков през изминалата година, ръководството на БНР опъна чадър над него и нито веднъж не му поиска обяснение за неговите неправомерни действия. Напротив, дори УС утвърди концертния план на Табаков за сезон 2015/16, без да е приет от Художествен съвет и със скандална „заменка“ с гостуването на чужд диригент, за която беше сезиран месеци по-рано.

Факт, който не подлежи на коментар и подкрепя гореизложеното, е, че следствие на водене на подобна политика, Маестро Табаков е освобождаван от предишните си работни места в страната и чужбина - позорното му уволнение от поста главен диригент на Белградската филхармония, категоричното му отстраняване от Софийската филхармония, както и прекратения му договор като главен диригент на Симфоничния оркестър „Билкент - Анкара“.

Въпреки натиска, репресиите и директните заплахи от страна на Емил Табаков срещу тези от нас , включили се в подписките, общо 75% от симфониците сложихме своите имена за освобождаването на сегашния главен диригент от поста му. Тези изяви на недоволство от наша страна не бяха зачетени, въпреки че са категорични за наличието на непреодолим разрив във взаимоотношенията "диригент - оркестър". Учудване и съжаление в нас поражда и деконструктивното поведение на Емил Табаков, с цената на всичко да се задържи на поста главен диригент, играейки ролята на неразбиращ и търсещ съчувствие. Считаме, че продължаването на съвместната ни работа е достигнала критична точка и не съдържа възможност за бъдещо развитие. Вярваме, че разчупвайки досегашното статукво, ще имаме по-голям шанс да подобрим бъдещата си визия на съвременен европейски оркестър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2015 в 18:20

Емил Табаков в пенсия - правилно! "Световноизвестният" диригент Емил Табаков, както го назовават тук, е действително световноизвестен с конфликти и скандали - където и да е бил: и във Филхамонията, и в Турция, и в "Софийски солисти" и сега, в Радиото. Това не е просто - "труден характер". Това е болестно състояние. Но не е задължение на оркестъра на БНР да търпи това положение. Към това, като се добави и мегаломанията на "световнонеизвествния" Емил Табаков и факта, че от край време той друг български композитор освен себе си не е изпълнявал, общата картинка на Заболяването му изцяло се затваря. Е-е, съчувстваме му. А инак, животът продължава. Без Табаков. Честно да си кажем, не се усеща празно пространство.

17.12 2015 в 00:46

Днес имаше много интересна пресконференция в БНР и бяха представени новият директор Теодосий Спасов и новият диригент Росен Гергов. Водещата Анюта Качева - в ролята на глашатай на Радко Янкулов говореше непрекъснато за позитивни промени, но е ясно - това е поредната мимикрия, че нещо се променя в БНР. Сега ръководството на радиото се сетило, че има българска музика и трябвало да се пропагандира и съставите да участват активно в музикалния живот. Та нали великата Хелия Чавдарова и още по-великите оркестранти решиха, че им е много да изнасят по два пъти в месеца концерти и ги сведоха до един в месеца от половината сезон нататък! Качева говореше, че за да има добри художествени резултати, оркестър и диригент трябва да са в хармония. Наистина това е желателно, но как ще обясни, че в моменти и на "дисхармония" ставаха добри концерти? Отговорът е прост - от тях отсъстваше главният екзекутор на Табаков - тромбонистът Атанас Карафезлиев. За съжаление не е на възраст за пенсия, но би било добре да бъде изметен от оркестъра като главен виновник за конфликта. Той и кликата около него жестоко тормозеха всеки инакомислещ и всъщност създаваха непоносимата атмосфера. Дори настояваше да се провалят концертите на Табаков и на последния успя с плана си. В първата пиеса на Големинов оркестърът засвири нестройно по едно време, Табаков ги спря, обърна се къл публиката, за да обясне какво се случва и продължи да дирижира. Карафезлиев е обсебен от паталогична омраза срещу Табаков, но не е сам. Нищожните хора го подкрепят, сега им е паднало да колят и бесят. Сигурна съм, че ако Гергов не им играе по свирката, ще го сполети същата съдба.

16.12 2015 в 20:35

Болката на този оркестър ще е, че остава без великия си диригент и отива в небитието!! Всички, които сме гледали оркестъра под диригенството на Емил Табаков сме замирали от възхищение и от възторг, че само той може така да състави програмата на дадения концерт, че той да звучи изключително и градиращо. какво не им оттърва на музикантите сигурно никой няма да разбере, може би са завладяни от голямата омраза и злост на един към друг както е с всички българи в нашата държава. Много жалко, много жалко и много показателно -Маестро Емил Табаков дирижира в Турция голям симфоничен оркестър и радва там хорта, които обичат симфоничната музика и аз през това време все завиждах и се ядосвах и когато разбрах, че се връща в България го пчувствах като някакво освобождение на страната. Парадокс е, че и в България изкарва като диригент на оркестърана БНР 7 години- незабравими концерти и изяви. Просто много жалко и непростимо е отстраняването на Емил Табаков. Как може да бъде допуснато това, защо се пише и говори че симфоничните концерти нямат почитатели. Това не е така, хората обичат това изкуство и гледат с желание по телевизията когато се излъчват, зящото в София всеки не може да отиде да го гледа на живо.Да се преразгледа това решение и да се поправи, самите музиканти след време ще си отчетат грешката, ама ще е късно- защото какво е един оркестър без своя надарен и велик диригент?!

01.12 2015 в 11:45

О, ама нали Янкулов уволни вече Теодоси, сега пак ли го назначава? Ще бъде голямо забавление. Свирил съм с Росен Гергов - нищо особено със скромни възможности, но много учтив и усмихнат,не иска много от оркестъра и затова мързеливитеоркестранти са доволни. Дано се е развил. Но все пак да махнеш Табаков, който преди десетина дни направи страхотен концерт с Шнитке и Шостакович?! Така е като в държавата ни кадруват тъпи чиновници, които от нищо не разбират и само гледат да изсмучат пари и се въртят политически уговорки - ти на мене, аз - на теб.

01.12 2015 в 11:36

Забравих да споделя, че новият шеф на Музикална къща БНР се казва Теодосий Спасов

01.12 2015 в 11:34

Г-н Янков не е споменал защо е уволнен от "кликата" Дочева-Табаков-Тодоров. И като толкова харесва Хелия Чавдарова, питам се защо не се е върнал обратно в БНР, когато тя зацарува. Ще е добре да прочете писмото на своите колеги продуценти до СЕМ и да разбере от какво се е спасил, пък и не само той е уволнен, улетя и Владимир Христозов, който съшо съди БНР, но за разлика от г-н Янков е дисциплинарно уволнен. Ръководството на БНР вече не си поплюва... Новата клика -Карафезлиев, Хелия и сие, все пак успяха да се отърват от Табаков - от 1 януари 2016 г. е освободен от длъжност - предполагам тържествуват с шампанско! Макар и в сянка тя си управлява. сега обаче не знам каква е договорката, защото на нейно място от 1 декември застава един достоен човек, не вярвам да се хване на скрити договорки и тепърва ще гледаме сеир. А на мястото на Табаков ще дойде поредният гастрольор, който ще прескача от време на време от чужбина - Росен Гергов. Да сте чували за негови звезди успехи?

30.11 2015 в 20:20

Направих си труда да изчета всички мнения написана по горе. Казвам се Валентин Янков и бях продуцент народна музика в БНР 5 години. Кликата Табаков - Дочева ми е добре позната. Престъпленията им също. Същите тези хора ми спретнаха уволнение през 2012г. което още на първа инстанция в съда беше отхвърлено. Спечелих делото срещу Табаков - Дочева Валерий Тодоров, взех си парите и не се върнах там. Фактите изнесени в откритото писмо на колегите са пърна истина. Повечето от тях се страхуват за работата си и не пишат имената си, мълчат и се натискат на столчетата! Така не се прави. Или се борете или играйте по свирката на този диригент и неговите псевдоправила. само прочетете изказването му за тази медия!? Не знае какво да отговори. Просто обвинява! Белите конци са присъщи за тези хора, те работят така и имат много сериозен гръб горе по върховете. Жалко за Хелия Чавдарова! Тя е добър професионалист доколкото съм имал работа с нея! А колегите от Off News потърсете ме...имам какво да ви разкажа!

25.10 2015 в 11:37

Май дебатът се прехвърля от площад Славейков..Няма нищо лошо да прочетем други мнения, но очевидно не е по вкуса на протестиращите да се огласят и други факти. По български всичко е черно, не, дори посредствено сиво щом го яхват "пешките". Оркестърът на радиото имаше своя шанс за промяна с Камджалов, но и него не приеха, а зала България се пукаше по шевовете на концерта му. Беше велико!

25.10 2015 в 10:01

Уважаеми Музикант, не съм от изброените лица, а това, че Калоян е публикувал писмото ви не го прави велик журналист.Всъщност той журналист ли е? И май е по-добре да не се самозабравяте, защото ако нямаше БНР едва ли щеше да има оркестър. Кое е първичното кокошката или яйцето?!както закриха оперите и оркестрите в България, да не вземат да ликвидират и вашия или пък да ги обединят в естрадно-народно-хорово-оркестрово ОФД...

25.10 2015 в 00:42

Всички коментари тук са написани от едни и същи хора, слуги на Емил Табаков, тролове и долнопробни лъжци: Катя Дочева, Маня Попова, Копринка Червенкова, Таня Иванова, Владимир Христозов, Олга Камбурова и др. Това са самозабравили се фарисеи, които нямаше да съществуват изобщо в БНР, ако не съществуваше неговият симфоничен оркестър! Страшно е когато дадеш арена на слугинажите без капка принос в българската музикална култура да говорят и обсъждат свирещите и работещите музиканти. С такива самозабравеното диктатори като Димитров, Табаков и др. е свършено. Бъдещето върви напред. Поклон пред Калоян Константинов и умерения му, на фона на тези простаци, език.