Оратница: Alter Ethno е ъпдейт на всичко, което мислим за фолклора

Радина Владимирова 22 ноември 2018 в 15:25 4291 0

На 30 ноември в Mixtape 5 българската група "Оратница" ще представи третия си студиен албум Alter Ethno. В него групата отново смесва българския фолклор с модерни електронни жанрове и към досегашните трап, дъбстеп и дръм енд бейс добавя цяла нова палитра от ембиънт, джаз, фънк и уърлд влияния.

Другата новост около бандата, която вкара българския фолклор в клубовете е, че Оратница вече официално са секстет и към Християн Георгиев (кавал, вокал, мелодика, тамбура), Георги „Хорхе“ Маринов (диджериду, гайда), Петър „Бъни“ Йорданов (кахон, тъпан) и Иван „Попа“ Господинов (вокал), се присъединяват хипнотизиращите фолклорни гласове на Дияна (певица във фолклорен ансамбъл „Тракия“ и „Мистерия на българските гласове“) и Ася (певица в “Космическите гласове”).

Малко преди концерта "Оратница" разказват какво стои зад другото “Аз” на българския фолклор, което те създават като продукт на времето, в което живеем.

Основен елемент в музиката ви е фолклорът. Какво е той за вас и как си обяснявате нарастващия интерес на по-младите хора към фолклора и завръщането към корените?

Ася: Фолклорът е основен елемент в моя живот още от малка. Тъй като съм завършила “НУФИ - Широка лъка” и музикалната академия в град Пловдив, приемам тази музика, не само като професия, но и като призвание! За мен е голяма радост да виждам как все повече млади хора започват да я обикват и да се интересуват от нея. Българският фолклор е в нашето минало и корени, а младите хора са нашето бъдеще. Щастлива съм, че в днешно време двете неща могат да вървят ръка за ръка!

Попа: Не мисля, че е връщане към корените, а по-скоро е константа и развитие! Фолклорът е жив организъм, който не спира да се развива и обогатява, което разбира се е и начин на живот. Това е за мен!

Християн: Аз не намирам, че това е някаква нова тенденция. Много българи се отъждествяват с фолклора. В него се оглеждат манталитета, обичаите, характерните черти, ако щете, комплексите на българина. Той може да бъде както икона, така и карикатура и в това е неговата гениалност. Но преди всичко емоцията, която създава една фолклорна мелодия. Най-важният въпрос е как възприемаме фолклора, също така как възприемаме самите себе си. Мисля, че нашата музика поставя този въпрос на първо място.

На 30 ноември в Mixtape ще представите третия си студиен албум, който се казва Alter Ethno. Името на албума предполага ли някакви изменения в музиката ви?

Ася: Нашият нов албум е преплитане на алтернативно с етно и обратно, което се подразбира и от името. Тук феновете ни могат да чуят много различни елементи събрани в едно. В “Alter Ethno” музиката на “Оратница” е една колаборация от модерни ефектни ритми и джаз елементи, които са преплетени с африкански, ориенталски и австралийски звуци! Разбира се, накрая се връща към основата на всичко, а именно - нашият красив български фолклор!

Попа: Този албум е много различен от предходните 2 и дори името му предвещава алтернатива на предните ни албуми.

Християн: Всички имаме своето Alter Ego. Ego значи Аз - моята същност, това, което съм аз. Нашата същност е свързана с фолклора - нашето Ego e Ethno. Тук ние представяме нашето Alter Ethno - другото Аз на народната музика. Това звучи доста абстрактно… Музиката ни е изпълнена с много нови неща, които сме научили в последните две години, различна е.

От къде черпите вдъхновение за творчеството си?

Попа: Разбира се, от музиката!

Християн: От всичко, което ни впечатлява наоколо, от съмишлениците ни - всички, които ни подкрепят и са ни приятели, от тези, които не ни одобряват и критикуват - всичко е вдъхновение.

Последното ви присъствие на клубна сцена е европейското ви турне от декември 2017. Как се отрази изминалата една година на съвместната ви работа и отношения като формация?

Ася: Изминалата една година, беше много ползотворна и вълнуваща за всички нас. Получихме предложение да участваме в изложба за откриването на Българското Европредседателство пред Народния театър “Иван Вазов” на 11.01.18 г., последвано от покана и за закриването на 16.05.18 г. Следващият голям проект, в който взехме участие съвместно с невероятния Георги Стрезов, беше Световното първенство по художествена гимнастика в София. За нас това беше голяма стъпка и незабравима емоция! В края на лятото започнахме да работим по-усилено, върху нашия трети албум и с нетърпение очакваме премиерата на 30.11.18 г. Всички тези преживявания ни помагат да се сближим и опознаем все по-добре, а това за мен е едно от най-важните неща за добра работа в екип!

Попа: ние не сме спирали да творим и обогатяваме. Участвахме в няколко предизвикателства, с които доста сплотихме екипа и погледнахме по-мащабно на творчеството си. Ъпгрейднахме се доста и може да се каже, че вече машината е смазана!

Християн: Всяка група минава през различни етапи на развитие - перипетии, велики моменти, скандали. Една група е като едно семейство. Стига всеки да чувства, че развива себе си и се изявява като допринася за общото дело на екипа, тогава групата работи. Мисля, че при нас тази сплотеност расте все повече, особено когато влезем в творческия процес - той е безценен.

Знаем за афинитета ви към дъбстеп, трап, дръм енд бейс, както и екзотични инструменти като диджериду. Какво да очаква публиката от новия ви албум?

Попа: Конкретно нова концепция!

Християн: Ние имаме афинитет към експерименталната алтернативна музика. Аз харесвам Pink Floyd, джаза от 60-те, африкански фънк от 70-те, а напоследък много се запалих по звука на аналоговите синтезатори от същия период и по-късно. Съвременната електронна музика и не толкова съвременен хип-хоп са ми също любими. Т.е. публиката може да очаква всичко. :)

Многократно сте представяли музиката си в чужбина. Как се приема миксът от фолклор и модерни стилове извън България и намирате ли генерални разлики между българската и чуждестранната ви публика?

Ася: Нашият микс от фолклор и модерни ритми се приема много добре в чужбина. Хората там страшно много се кефят на музиката ни и това се вижда на всеки наш концерт извън страната. В България нещата са малко по-различни. Тук има две разбирания на фолклорната музика - един по-традиционен и един по-модерен и съвременен. В единия вариант са хората, които харесват фолклора с новият му прочит и са една голяма част от нашата публика. Те ни харесват, подкрепят и не спират да пеят с нас на всеки концерт. Естествено, има и хора традиционалисти, които са с малко “по-консервативни” разбирания спрямо нашата музика. Ние не виним никого, защото всеки има право на избор. Лично мен това леко ме натъжава, защото макар да съм изучавала народно пеене и фолклор в традиционния им вид, не се страхувам да експериментирам и да го развивам в по-модерен вариант! Иска ми се и в България повече хора да са с такова мислене, но уви… Въпреки това съм щастлива след всеки наш концерт, защото виждам как с музиката си изпълняваме нашата мисия и достигаме до все повече и повече хора!

Попа: Чак генерални разлики – според мен - не!

Християн: Публиката иска да бъде развълнувана, разплакана, разсмяна, изпотена, опиянена - навсякъде. Немци се хващат на право хоро и крещят Мари Марийко без да знаят нито една дума какво значи. Българи, които не слушат народна музика, идват и те се хващат на хорото. Всичко е до вибрация, до усещане, без значение къде се случва концертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови