Нуфри: Спасението за българския рокендрол е извън България

Борислава Славова 14 юли 2012 в 20:06 12693 1

Снимка: Интернет
Снимка: Интернет

Димитър Василев-Нуфри може би е единственият български музикант, основал толкова много проекти за толкова кратко време, при това всеки с изява на родната сцена. Създател на култови групи, като Pyromania, Plastic Hi-Fi, R.O.B.T.F.,  Panican Whyasker, Bastardolomey, в момента той е лидер на най-новия си проект „Skitnicks”. Нуфри има и редица участия в други български банди (Babyface clan), а музиката му успя да се промъкне и във филма TILT.

Днес музикантът признава, че се чувства уморен като творец. Тази умора обаче не идва от липсата на вдъхновение да прави музика, а от липсата на култура в новото поколение. За него публиката се е превърнала в праволинейна тълпа, която не може да оцени рокендрола. „София е станала най-квадратното и ръбато място на света. Преди сякаш се търсеше по-духовното, по-извисеното, а сега гледаме само да изглеждаме по-чистички, по-красиви. Вече няма нещо, което може да те накара да трептиш от вълнение”, смята музикантът.

Така Нуфри стига до извода, че България не е място за рокендрол. Нещо повече, няма шанс да се превърне в такова в близките години. Единственото спасение за българския рокендрол и за хората, които се занимават с музика, е излизането навън. Заради многото си начинания обаче Нуфри не успява с изявите си в чужбина. „Целият брой проекти, начинът, по който аз си подредих нещата, не е правилният. В повечето случаи хората правят една група с приятели, правят компромиси, държат се заедно дълго време, правят експерименти, движат се по една линия, а аз съм малко по-нетърпелив и затова си поех последствията. Не трябваше да правя толкова много проекти, не трябваше да се разкъсвам на толкова много фронтове и да си мисля, че ще успея”, споделя Нуфри. Въпреки това той не съжалява за енергията и емоциите, които е вложил във всичките тези групи. Напротив-той печели приятелства и фенове.

Началото на музикалната кариера на Нуфри започва с групата „Пиромания”. Бандата се разпада през 1997 година и се създава нова с името Plastic Hi-Fi. Впоследствие той създава проектите Panican Whyasker и R.O.B.T.F., като най-голяма популярност добива първата група. След издаването на четири албума Panican Whyasker сякаш се оттеглиха от българската сцена. Изявите им намаляха и стигнаха до един концерт на половин година. Една от причините е силното желание и фетиш на Нуфри да създаде метъл банда. И го постига. През 2007 година музикантът основа Bastardolomey - български хеви метъл проект в състав Нуфри, Милен Иванчев – барабани (екс-„Пиромания"), Кирил Петрушев (Ebanizm) – китари, Венелин Георгиев (Ebanizm, Mortal Remains) - бас. След година-две групата издаде албум, но бързото й изкачване на върха се отразява неблагоприятно на част от членовете й. Така една сбъдната мечта на Нуфри се оказва последната публична изява на Bastardolomey. Мечтата-концерт e под формата на спектакъл с много визуализации в клуб „Jet Rock”.

В момента Нуфри се занимава изцяло с новия си проект „Skitnicks” и със сет към него, с който да „разбие” сцената. Групата е доста по-рокендрол ориентирана от останалите и е израз на поредното нетърпение на музиканта в стилово отношение.

Кога ще настане времето на „истински шоубизнес” за Нуфри с множеството му проекти не знаем, но той се надява да остарее, гонейки го.

За пътя на музиканта, който носи в сърцето си първо рокендрола и после всичко останало. Откровения за мечтите, генерациите и бъдещето може да чуете в понеделник, 16 юли, когато гост на Румен Янев в предаването „Хляб и мармалад” ще бъде Нуфри. Началото е точно 19:00 часа. Мястото – OFFRoad Radio.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови