Възраждат разрушен манастир на цар Борис I

OFFNews 03 януари 2016 в 13:59 7652 5

Снимка bTV

8-метровият кръст.

Започна възраждането на един от най-големите манастири от времето на Първото българско царство, изграден от цар Борис I, съобщи bTV.

Светата обител се намира във Варна и е била център на българската писменост и книжовност, в която са работили учениците на св. св. Кирил и Методий - Климент, Наум и Ангеларий. Днес поставянето на 8-метров дървен кръст ознаменува началото на превръщането му в туристически обект.

"Този скрипториум е най-големият в Европа за днешно време - повече от 400 кв. м", смята отец Василий Шаган.

На територията на културното средище е имало църква, чудотворно аязмо, а хипотеза твърди, че там се намира и гробът на самия цар Борис I. На мястото е открит печат от неговото царуване.

"Манастирът показва уникална за българското средновековие архитектура, която намира паралели чак във Византия, в Египет", обяснява директорът на Варненския археологически музей Валентин Плетньов.

Останките са открити в началото на XX век, като са проучвани от археолозите в продължение на 20 години. Мястото е слабо известно на обществеността, но не и на вандалите.

Показателни за отношението ни към историята и културните ни ценности са 12-вековните стени на църквата, която се е намирала в манастира. Сега те са използвани за направата на барбекю от хора, решили, че това е удачно място за почивка, отбелязват от телевизията.

Възраждането на мястото ще струва около 4 млн. лв., за които ще се кандидатства по европейски проект.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови