Quantcast

Възраждат разрушен манастир на цар Борис I

OFFNews Последна промяна на 03 януари 2016 в 13:59 6437 5

Снимка bTV

8-метровият кръст.

Започна възраждането на един от най-големите манастири от времето на Първото българско царство, изграден от цар Борис I, съобщи bTV.

Светата обител се намира във Варна и е била център на българската писменост и книжовност, в която са работили учениците на св. св. Кирил и Методий - Климент, Наум и Ангеларий. Днес поставянето на 8-метров дървен кръст ознаменува началото на превръщането му в туристически обект.

"Този скрипториум е най-големият в Европа за днешно време - повече от 400 кв. м", смята отец Василий Шаган.

На територията на културното средище е имало църква, чудотворно аязмо, а хипотеза твърди, че там се намира и гробът на самия цар Борис I. На мястото е открит печат от неговото царуване.

"Манастирът показва уникална за българското средновековие архитектура, която намира паралели чак във Византия, в Египет", обяснява директорът на Варненския археологически музей Валентин Плетньов.

Останките са открити в началото на XX век, като са проучвани от археолозите в продължение на 20 години. Мястото е слабо известно на обществеността, но не и на вандалите.

Показателни за отношението ни към историята и културните ни ценности са 12-вековните стени на църквата, която се е намирала в манастира. Сега те са използвани за направата на барбекю от хора, решили, че това е удачно място за почивка, отбелязват от телевизията.

Възраждането на мястото ще струва около 4 млн. лв., за които ще се кандидатства по европейски проект.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.01 2016 в 23:53

Възраждането на българските църкви? А краденето на европари, митрополитските "Ролекс"-и и "Линкълн"-и, църковните имоти и ресурси сигурно не са свързани с, цитирам, "Пеевски, нито пък с някой друг политик или бизнесмен"? Не се излагай.

03.01 2016 в 17:16

Намерен печат на цар Борис?! Това би било сензация. Не ми се вярва

03.01 2016 в 15:51

Ти май си се натровил с алкохол по празниците. Възраждането на българските църкви не е свързано с Пеевски, нито пък с някой друг политик или бизнесмен.

03.01 2016 в 15:22

Този манастир да не е между Каменар и Младост? Освен живущите там, никой друг не го знае мястото, изключително лесно ще се откраднат тези 4млн. лева без на никой да му направи впечатление.

03.01 2016 в 14:29

Смислов превод на текста на статията:
"Във Варна, православната църква и ТИМ (основно вторите), с помощта на местната община (пак изцяло под контрола на вторите), мислят да "усвоят" гореспоменатите евромилиони от европрограма. Как и дали ще свършат нещо е величина неизвестна и в най-добрия случай клоняща към нула. Очаквайте реализация от конгломерата на Пеевски-ТИМ - Хидрострой АД (например)."
Честито на печелившите!