Нова книга за човека, който се бореше за демокрация в Турция

OFFNews 01 септември 2016 в 15:15 11573 2

Броени седмици след опита за военен преврат над правителството на Реджеп Ердоган и последвалите жестоки гонения над негови противници, излиза романът „Кръстопът”.

Книгата разказва за борбата на Кемал Ататюрк за създаването на модерна светска държава от останките на Османската империя.

Изданието на „Сиела” подчертава огромното влияние на идеите на Ататюрк за тази мащабна промяна и неизбежно извиква сравнения между Турция през 30-те години на ХХ век и тази в наши дни.

Авторът на „Кръстопът” – признатия за турски класик Кемал Тахир – е недолюбван от съвременниците си поради социалните и политическите си убеждения, като заради тях дори прекарва 12 години в затвора, където написва голяма част от книгите си. Макар да е поддръжник на Маркс и Енгелс, Тахир смята, че турското общество не може напълно да се впише в западните ценности и в книгите си модифицира левите идеи, за да ги напасне към особеностите на турското общество.

“Кръстопът” е фикционален, но обективен поглед към Турция по времето на Мустафа Кемал Ататюрк.

В книгата смело са изложени проблемите на тогавашното – а и сегашното – общество: рушветчийството, търговията с плът, предателствата, нечестните политически игри. „Кръстопът” добре илюстрира как се полагат основите на модерна Турция, върху които стана възможно мирното съществуване в съюз между ислямската религия и секуларната държава и които сега са напът да бъдат разрушени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13531

2

Traqn Savov

02.09 2016 в 07:40

Тези хора са обречени вечно да се кандилкат между запада и изтока, в един безкраен цикъл...

Ето сега ще съживяват пак великата османска империя, и нещата ще се повторят пак по същият начин..

Народ който не се учи от историята си, е осъден да я повтори отново.

или историята на народите учи, че народите не се учат от историята..
 
X

Подкастът на OFFNews