Quantcast

„Наследство Българско“ на 20 юни в Столична библиотека под патронажа на Румен Радев

Пет години „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2020 в 13:23 1459 0

На 20 юни в София ще се проведат „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“ 2020 под наслов „Наследство Българско“. Организатори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева. Партньор е Столична библиотека. Поредното пето издание е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Четенията започват в 10 часа в зала „Виктория“ на библиотеката.

На 19 юни от 18:30 ч. ще има прожекция на филма „Траяна“. Това ще бъде среща с певицата Надя Тончева и режисьора Таня Доганова-Христова. Събитието е част от програмата на четенията. Входът е свободен, а местата са ограничени.

„Наследство Българско“ – как помним, съхраняваме и опазваме българското културно-историческо наследство – истории от миналото и настоящето на дадена личност, място, традиции, събитие, изкуство: слово, музика, танц в исторически контекст. За онази ценност, която да споделим, разкажем и превърнем в памет за тези след нас. Едно духовно и културно богатство, което да вдъхновява.

„БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“ са създадени от АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева. През годините 2016 – 2020 се провеждат в София с домакинството на Национален етнографски музей, Национален природонаучен музей, КТ Подкрепа, Столична библиотека; а от 2018 г. и в Морско казино – Варна. В четенията по зададена тема участват широка група изследователи – историци, богослови, етнолози, фолклористи, философи, културолози, изкуствоведи, музиковеди, архивисти, краеведи, архитекти, урбанисти, инженери, писатели, журналисти и други. Те явяват знание, като представят резултати от свои проучвания с научни доказателства за историята и настоящето на българите, отпечатани и издадени от АНДАРИ в сборник „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“: „Богатството на Българското християнство“ 2016, „Писания и предания в Българската история“ 2017, „Образ Български“ 2018, „Зов Български“ 2019, „Наследство Българско“ 2020.

„Преди пет години приехме предизвикателството да създадем възможност за общение и изява на граждани, изследователи и институции, които да представят свои открития по зададена тема от българската история и култура. Четенията се утвърдиха като място за среща на творци и изследователи от различни жанрове и институции. Всички заедно си подадохме ръка и това събитие се превърна в значимо за българското общество в сферата на историята, културата и образованието. БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ дават възможност за реализиране по нов начин взаимната връзка между институцията, изследователите и гражданите – една нова среда за създаване на култура, наука и образование, и заедно с това те популяризират културно-историческото ни наследство. По този начин ние и участниците даваме своя скромен принос към утвърждаване на непреходните български духовни и материални ценности.“ – АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева, създатели и организатори

АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева са създатели и организатори на „БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ“. Съставители и издатели на едноименния сборник. Анатолий Радев е инженер „Радиокомуникации и видеотехнологии“, специалист реклама и визуална комуникация. Дария Василева е магистър „Фотографско изкуство“. АНДАРИ са образоведи, куратори на образно изкуство и културни оператори. Създатели на Център за образна култура „ArtExtreme“, едноименна изложба и школа „ArtExtreme Concept“. Сътворяват, развиват и утвърждават услуги и продукти със запазена марка „ArtExtreme“. Основатели на секция за фотожурналисти, видеооператори и журналисти на свободна практика към СЖБ „Подкрепа“ и Международната федерация на журналистите в Брюксел. Членове на МАБИК (Международна Академия по Българознание, Иновации и Култура), Сдружение „Обединени Бизнес Клубове“, съучредители на Сдружение „Таляна“, носители на грамота „Приятел на Държавен архив-Варна“ за 2017 г. Утвърждават своята обществена значимост с многожанровите си изложби: „ArtExtreme СТРАЖА“ под патронажа на президента Румен Радев; „ArtExtreme 15“ под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова и документалната изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“ под патронажа на Министерство на културата.

Програмата на четенията може да изтеглите тук:
http://andaribg.com/downloads/Programa_2020.pdf

Видео „Наследство Българско“ 2020:
https://youtu.be/SkSgqDHh3Ks

БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ в YouTube:
https://www.youtube.com/c/ИсторическиБеседи-андари

ПРОГРАМА:

19 ЮНИ
Зала „Виктория“, Столична библиотека, пл. Славейков 4

18:30 ч. – Прожекция на документалния филм „ТРАЯНА“. Среща с певицата Надя Тончева и режисьора Таня Доганова-Христова.

„Откакто свят светува старите народни песни и свирни не потъват в забрава. Те вдъхновяват нови и нови творци да пресъздават за кой ли път в творбите си духа на народната музика. Преди стотина години това е правил Добри Христов, след него така са постъпвали Петко Стайнов, после Филип Кутев… Сега това прави и певческата група Траяна.“ – из учебника по музика на изд. „Булвест 2000“.

Филмът „Траяна“ отразява пресътворяването на българската народна звучност със средствата на модерното изпълнение на българската акапелна формация „Траяна“, създадена в Стара Загора през 1985 г. от дългогодишния концертмайстор на Операта в града Кирил Тодоров. Творчеството на „Траяна“ е съчетание на поп, фолклор и джаз в многогласна хармония без инструментален съпровод. Имат активна концертна дейност по цял свят и остават в историята на българската култура като единствената професионална акапелна формация от този вид. Филмът „Траяна“ е създаден през 1987 г., с продължителност 23 минути. Сценарист и режисьор – Таня Доганова-Христова. Оператор е Иван Варимезов.

20 ЮНИ
Зала „Виктория“, Столична библиотека, пл. Славейков 4

„Наследство Българско“ – БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ 2020
Водещи: Здравко Петров и Чавдар Колев

10:00
Откриване

10:15
Накъде си се запътило, 21-о столетие?
Биляна Папазова Амманн

10:30
Архитект софийски: 150 години от рождението на Никола Лазаров
Здравко Петров

10:45
Архитектура на образованието
арх. Белин Моллов

11:00
Пазителите на Софийския университет, създадени от Кирил Шиваров
АНДАРИ – Анатолий Радев, Дария Василева

11:15
Паметникът на Втори ломски конен полк – поклон пред героизма и спасение от забравата
Любомир Йорданов

11:30
Архитектурата след Втората световна война – счупеното огледало на обществото
Станислав Георгиев

11:45
Ерата от Рождество Христово – ера на „Адам омоусиос“
инж. Таньо Танев

12:00
Календарна обредност и родови отношения (примери от българската общност в Бесарабия)
д-р Елена Водинчар

12:15
Структура, ценности и приемственост в българското християнско семейство
Таня Груева

12:30
Догановият род от Копривщица – ктитори на Рилския манастир. Да помним и тачим родовата си памет
Таня Доганова-Христова

12:45
По следите на изчезналото литературно наследство на Н. Райнов
Петър Петров

13:00
Случаят „Рьорих“ и Людмила Живкова
Мартин Атанасов

13:15
Явлението „Траяна“ – българският принос в световната музика
Надя Тончева

13:30
Повече премълчано, отколкото казано. „Неосъщественият музей“ – документален разказ за съдбата на поколение български художници
Калин Николов

13:45
Завещанието на Раковски: „Нашата свобода от нас зависи“
проф. Стоян Райчевски

14:00
Героичният подвиг и саможертвата на ямболци за свободата на България
д-р Тодор Димов

14:15
Професор Марин Дринов и неговото просветно, научно и културно наследство в духовния живот на нова България
доц. д-р Стоян Танев

14:30
Ленин-Ленчо Димитров – първият български китаист философ
доц. д-р Стоян Танев, доц. д-р Мариана М. Тиен

14:45
Възникване и мисия на класическото образование в България
Красимир Иванов

15:00 – 15:15
ПОЧИВКА

15:15
Златният век на българската култура и съдбата на библиотеката на цар Симеон
Емил Николов

15:30
Името на България в печатни издания до 1550 г.
проф. дпн Йордан Табов

15:45
Митарствата на един български поклонник в градините на Богородица
Недялко Илиев

16:00
За изследователския подход към монашеската култура в средновековна България
д-р Георги Канев

16:15
Предтечи на старите дюлгери. Градежи и майстори от 18-ти и началото на 19-ти век
Ивелин Любенов

16:30
Премълчаните български светци и тяхното послание
Марияна Шабаркова

16:45
Стъкленото наследство
д-р Велислав Алтънов

*Възможни са промени в програмата

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !