Музикаутор и Профон отговориха на Симеонов за "лобистките" закони на Карастоянова

OFFNews 09 юни 2016 в 13:23 3267 6

Организациите за колективно управление на права Музикаутор, Профон, Филмаутор и Артистаутор отговориха на съпредседателя на Пф Валери Симеонов относно "лобистките" закони на депутатката Полина Карастоянова, която напусна парламентарната група на партията след скандал.

От трибуната на парламента Симеонов заяви, че проектозаконът за колективното управление на авторското право и сродните му права е "лобистки" и "дава възможност само на две организации изцяло да узурпират въпроса с авторските права в страната".

"Намираме за крайно некоректно твърдението, касаещо внесения от Министерски съвет и единодушно приет на първо четене от ККМ проект на Закон за колективното управление на авторското право и сродните му права (ЗКУАСП), който преди това бе обсъждан от работна група към Министерство на културата, сформирана от всички заинтересовани страни, които постигнаха баланс и консенсус по предлагания текст", пишат в писмото си до медиите организациите за колективно управление на правата (ОКУП).

Ето какво пише още в тяхното съобщение:

"В изявлението си Валери Симеонов казва: „има директно лобистки текстове, които са подкрепени от нашата представителка в качеството й на председател. Тези текстове дават възможност само на две организации изцяло да узурпират въпроса с авторските права в страната, което противоречи на свободната конкуренция“. Това е некоректно, тъй като:

1. Още на 25 март 2011 г. бяха приети промените в ЗАПСП, които регламентираха принципа една организация да събира възнаграждения за един вид права. Този принцип е валиден не само за България, но в световен и европейски мащаб. Причината това да е така е, че ползвателите трябва да са наясно за какво плащат, колко плащат и на коя организация трябва да платят. До 2011 г. в Министерство на културата бяха регистрирани над 35 ОКУП, много от които не извършваха каквато и да е дейност. С изменението на ЗАПСП контролът, упражняван от държавата върху ОКУП, се засили значително, за да гарантира необходимата прозрачност на тези организации;

2. С приемането на визирания ЗКУАСП българската държава транспонира Директива 2014/26/ЕС на Европейския парламент и Съвета относно колективното управление на авторското право и сродните му права и многотериториалното лицензиране на правата върху музикални произведения за използване онлайн на вътрешния пазар. Подчертаваме, че с новия закон не само не се въвеждат облекчени условия за ОКУП, напротив – предвидени са още по-сериозни изисквания за контрол и мониторинг върху дейността на ОКУП, гарантиращи законосъобразната и прозрачна дейност на тези организации. Освен това обаче се регламентира възможността за извършване на дейност по колективно управление на права и от търговски дружества, което категорично опровергава тезата за „узурпирането на въпроса с авторското право в страната от двете организации“;

3. В изявлението се говори за „две организации“, въпреки че в Министерство на културата са регистрирани 10 ОКУП. Неведнъж в телевизия СКАТ участват представители на Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА), начело с нейния председател Кирил Икономов, която има интереси в управлението на музикални права и атакува всячески работещия в Европа модел. За обществеността е важно да знае, че ЕАЗИПА още през 2011 г. получи отказ от държавата в лицето на Министерство на културата да управлява права върху музика, което беше потвърдено и с решение на две инстанции на Върховния административен съд.

В заключение смятаме за недопустимо да се подкопават усилията на ОКУП, на българските и световни творци и артисти, на Министерство на културата, както и на Народното събрание за утвърждаване на справедлив модел за колективно управление на права, доказал своята ефективност по света и в целия Европейски съюз и разписан в европейската правна рамка."

Днес Полина Карастоянова също разпространи своята позиция по темата и в писмото си благодари на хората, с които е работила в парламента като част от групата на ПФ. 

"По повод на взетото от ПГ „Патриотичен фронт“ решение мога категорично да заявя, че то има за цел да удовлетвори личната амбиция на председателя на групата, с когото имаме принципни различия. Те възникнаха още миналата година след неговото решение за самостоятелно явяване на местните избори, което доведе и до известните слаби резултати", пише Карастоянова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

6

Red or Dead

10.06 2016 в 11:25

“““““......ползвам само легални музикални сайтове....“““““““


Ние това много добре го знаем, именно и поради тази причина окавичкахме думата “краде“;) Аз съм сигурен, че ИСУС дьо чесьон тоже “краде“ от там, ама как да си признае, че за не знааааам кой си път бърка в кацата с РУСКИЯ медец, и следва “толерантно“ плюване.......

Просто исках едно обмяна на инфо, кой от къде, то вярно, че в RUTRACKER.ORG(да се свети името му, Господ здраве да им дава.....) има ВСИЧКО....но пък знае ли човек..

16193

5

SC

10.06 2016 в 09:34

P2P FTW!!!

63994

2

Red or Dead

09.06 2016 в 14:28

Професоре, тихо, я си признае ти откъде “крадеш“ музика, и като слушаш Вагнер и онуй Майлито.....нещо кешиш ли на “МузикПИАВИЦАтор“;).....айде за Вагнер не знам кой му “държи“ правата, ама на Майлито бащицата като стар изпечен майстор в занаята, не може да не Й е вързал кончето;)