Музика на Бърнстейн и Брамс ще звучи в предстоящия на 13 март концерт на Нов симфоничен оркестър

OFFNews 08 март 2023 в 08:22 1641 0

Нов симфоничен оркестър

Снимка Нов симфоничен оркестър

Нов симфоничен оркестър

Платон като вдъхновение за музикално произведение...

Звучи странно, но именно американският композитор и диригент Ленард Бърнстейн пише своето произведение "Симпозиум", вдъхновен от древногръцкия философ.

Пир“ („Symposium“) на Платон (време на написване: 385 – 370 г.) е текст, описващ събиране (симпозиум), в което под формата на драматичен диалог участниците възхваляват и разискват понятието „любов“.

Групата от седем участника е била наистина впечатляваща: Аристофан (комедиограф), Агатон (домакинът – поет), Федър (атински аристократ), Павзаний (експерт по право), Ериксимах (лекар), Сократ (учител на Платон и философ, който прави финалното обобщение) и Алкивиад (оратор и военачалник).

Бърнстейн пояснява: „Моята музика, също както диалога, е поредица от свързани твърдения, възхваляващи любовта, и като цяло следва модела на Платон на редуване на говорителите на пира“.

В програмата на концерта е и трета симфония от Йоханес Брамс. Ето малко история за творбата - през 1883 г. вниманието на Брамс се връща към симфонията и той прекарва лятото във Висбаден, композирайки нова /Трета/ във Фа мажор. През октомври той изсвирва първата и последната част (на пиано) пред Дворжак, който споделя с Николаус Симрок: „Казвам без да преувеличавам, че това произведение надминава първите му две симфонии; ако не, може би, по величие и мощна концепция – то със сигурност по красота.”

Солист на концерта ще бъде цигуларят Георги Вълчев.Носител на много награди, сред които Първа награда на Международния конкурс “Дюкрест” в Лафайет и Специалната награда на Международния цигулков конкурс “Тибор Варга”. Изявен солист, камерен музикант концертира в САЩ и Европа. Изнасял рецитали на известната 92-ра улица в Ню Йорк в цикъла “Срещнете виртуоза”, в Кортиярд Тиътър в Далас и в зала “Едуард Пикмън” в Бостън. Бил е солист на оркестър Лирик в Хобокен, Symphony in C, Ню Джърси, Нов симфоничен оркестър и камерен ансамбъл “Софийски солисти”.

В периода 2001-2003 г. Георги Вълчев е член на струнен квартет “Гилеад” към университета в Мейн, осъществява цикъл от концерти за деца и възрастни на места, където рядко звучи класическа музика на живо. Квартетът редовно има изяви в този регион.

Роден в Пловдив, Георги Вълчев взима първите си уроци по цигулка, когато е на 6 години, а дебютът му е 6 години по-късно в Музикалната академия в родния му град. Започва музикалното си образование в средното музикално училище “Добрин Петков”, Пловдив и завършва Националното музикално училище “Любомир Пипков”, София. 16-годишен печели “Гранд При” и наградата за най-добро изпълнение на Виенявски на Международния конкурс “Коциан”, Чехословакия.

През 1992 г. Георги Вълчев заминава за САЩ като стипендиант в класа на Дороти Дилей и Масао Кавасаки в Джулиард Скуул в Ню Йорк, където се дипломира с бакалавърска и магистърска степен. Дълго време е бил концертмайстор на Symphony in C, Ню Джърси.

Георги Вълчев има издаден компакт диск за “Гега Ню”, в който изпълнява соло и камерни творби от Виктория Бонд. Има запис на “Четирите годишни времена” от Вивалди с Оркестър Лирик и диригент Франко Бертачи, много записи за Българското национално радио и предавани на живо негови изпълнения от Българска национална телевизия.

Диригентът Петко Димитров е работил в тясно сътрудничество с утвърдени младежки организации в САЩ, като подготвителната програма на Джулиард скул, младежкия симфоничен оркестър на Ню Джърси, Общоградски училищен оркестър на Ню Йорк, подготвителната програма на колежа Манес. Бил е музикален директор на Младежкия оркестър “Лейкланд” в щата Ню Джърси и е ръководил диригентската и оркестровата програми на колежа “Маханайм” в Лонг Айлънд, щата Ню Йорк. Също така е бил и артистичен директор и диригент на летния фестивал на Симфоничния оркестър на Риджфийлд в парка Ласдон в Катона, Ню Йорк. Освен това е бил диригент на Принстънския симфоничен оркестър и асистент диригент на оркестрите Риджфийлд и Симфъни ин Си в Ню Джърси. През юли 2009 г. и по-късно през 2010 и 2011 г. Петко Димитров е музикален директор на "Ескалибур" - келтска рок опера, която е представена във всички големи градове в Германия, а през 2013 г. е музикален директор на Cavallo Classico в Мюнхен, Германия. Петко Димитров е бил музикален директор на Нов симфоничен оркестър в периода 2013-2018 г., а от 1997 до 2013 е асистент диригент на оркестъра. От 2012 до 2014 г. е поканен от Института по музика Къртис, Филаделфия като диригент на Лятната програма на института.

През април 2015 г. маестро Димитров прави своя диригентски дебют с филхармоничния оркестър в град Йена, Германия, с оркестъра на Люблянското 7 радио и телевизия, Словения (2016 г.) и Симфониета “Жилина”, Словакия (2018 г.).

През сезон 2007/2008 на Петко Димитров е присъдена стипендия на фондация "Бруно Валтер". Два пъти е бил избиран сред финалистите на Международния конкурс за диригенти "Джордж Солти". Завършва магистърска степен по оркестрово дирижиране в Мичиганския университет Ан Арбър под ръководството на проф. Кенет Кислър, както и обучението си при проф. Густав Майер в консерваторията Пийбоди, университета "Джон Хопкинс". От сезон 2020/2021 маестро Димитров е директор на ансамблите и преподавател по музика в Англо-американско училище в София.

Концертът на Нов симфоничен оркестър е в понеделник, 13 март, от 19 часа в зала "България"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!