Министерството на културата с проверка в НГДЕК

OFFNews 09 октомври 2023 в 13:21 1546 0

НГДЕК

Снимка НГДЕК

НГДЕК

Писмо от разгневени граждани предизвика проверка на Министерството на културата в НГДЕК.

"По всички получени сигнали в Министерството на културата е образувана проверка от инспектората. Министерството може да вземе отношение по повдигнатия въпрос едва след приключването ѝ въз основа на направените констатации", отговориха от МК на въпрос по повод писмото, изпратено днес до медиите и подписано от „Бъдеще за НГДЕК“. В него се изнасят факти, свързани с Националната гимназия за древни езици и култури „Свети Константин Кирил Философ“ (НГДЕК).

В писмото се посочва, че за последните две години повече от 35 висококвалифицирани преподаватели са освободени от длъжност, че има заведени над 25 дела, а разноските, които НГДЕК е платила за тях, надхвърлят 50 хиляди лева. В писмото се казва, че в сградата на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ в учебно време от тавана пада мазилка, а на места има сериозни пукнатини в стените, няма обособени кабинети по география, химия, биология и физика, а за близо 320 души (ученици и учители) са налични само две тоалетни, липсва още училищен бюфет.

От 2019 г. учениците от осми, девети и десети клас в НГДЕК нямат кабинет по информационни технологии, оборудван с компютри, пишат още в писмото. Скандален е и фактът, че физкултурният салон в сградата на НГДЕК на Женския пазар е предоставен от ръководството за тренировки на баскетболен отбор, нямащ нищо общо с училището.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!