Министърът на културата отговори на Христо Мутафчиев: Не oпределям заплатите на артистите

Мая Младенова 27 май 2022 в 14:05 3729 0

Атанас Атанасов в парламента

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Министърът на културата Атанас Атанасов в парламента

Министърът на културата Атанас Атанасов отговори задочно на председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, който обяви, че гилдията е в готовност за протест, ако не бъдат вдигнати стартовите заплати на работещите в сферата на сценичните изкуства.

Мутафчиев поиска началната заплата за артистите да стане 1500 лева.

"Министърът на културата не може с магическа пръчка да направи заплатите някакъв определен номер... цифра. Заплатите се определят с браншовите организации, с цялостната работа с директорите на институтите, така че ще работим заедно в тази посока", заяви днес пред репортери в Народното събрание Атанасов, който бе там да отговаря на въпроси от парламентарния контрол.

На въпрос поискал ли е от министъра на финансите повече средства за артистите, той отговори: "Още в януари месец го направихме това, което се видя с бюджета".

За предстоящата скоро актуализация на бюджета Атанасов заяви, че все още не е говорил по същество с министъра на финансите.

Атанас Атанасов коментира и казуса с Младежкия театър, част от чиято сграда може да бъде дадена на КЕВР. Министърът каза, че бил изненадан от реакцията на театъра и научил за нея от социалните медии. Само преди две седмици пък имал разговор с директора на театъра. "Бил изненадан от казуса с Младежкия театър, научил от социалните медии. "Никога не е имало съмнение, че Министерството на културата (МК) застава зад своите театри", заяви Атанасов.

По думите му въпросът може спокойно да се реши, а становището на МК че, че застава безапелационно зад театъра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови