Мариус Донкин: Не съм дошъл в Народния театър да убивам хора, но ще има ревизия

Той също така ще се постарае да увеличи заплатите на щатния екип, за да не се налага на артистите да работят допълнително на други места.

ОFFNews 12 септември 2016 в 15:55 8224 2

Снимка Народен театър "Иван Вазов".

Мариус Донкин.

„Тук съм, за да върна стабилността и доверието, и заедно да работим за каузата на Народния театър”, заяви актьорът Мариус Донкин, който бе избран наскоро за директор на Народния театър "Иван Вазов".

Днес пред журналисти той представи своята програма за развитие на театъра в следващите 5 години, до приключване на мандата му.

„Вратата на кабинета ми е винаги отворена. Явих се на конкурса за директор, защото съм убеден, че той трябва да бъде ръководен от човек, който го познава добре и е част от този театър – без значение дали е актьор или режисьор. А аз съм тук почти 40 години. Не казвам, че не приемам този пост да бъде оглавяван от човек, който е икономист – в различните държави работят добре различни модели, но всеки театър има своята специфика”, каза Донкин.

Акцент в плановете му е инициирането и провеждането на Форум на балканските национални театри, който да се случи след около 3 години. Идеята е да се съберат на една сцена театри от региона с представления на Голяма и Камерна сцена, като постепенно територията се разшири и с театри от Унгария, Австрия и т.н.

Една от основните му задачи като директор на Народния театър ще бъде да работи в посока на промяна на базисната компонента по отношение на формирането на бюджета на института. Той посочи, че в последните три години финансирането на театъра варира на базата на продадените билети и е около 3 300 000 – 3 400 000 лева годишно. Целта е да се постигне съгласие за различна отметка в сравнение с другите театри в страната.

„Преди 7-8 години театърът работеше прекрасно, стройно и продуктивно. Имаше в състава си 50 души актьори, а целият му екип наброяваше около 230 човека. В момента тази цифра е 285. Щатните актьори са 55, тези, които играят на хонорар – 100, и отделно актьори, които играят в отделни представления – 22. Тази статистика говори, че тук има проблеми – и човешки, и творчески, и икономически, с които аз съм длъжен да се съобразявам. Необходимо е това да се балансира – като ревизия на качеството на гостуващите актьори, дисциплината и компактност на администрацията”, заяви той.

По отношение на въпроса дали ще има съкращения в трупата и екипа на Народния театър, Мариус Донкин бе категоричен: „Когато дадени хора тръгват на път, нормално е някой да отпадне или да тръгне заедно с тях. Не съм дошъл тук да убивам, унищожавам и махам хора. Ще потърсим различни варианти за оптимизиране на ангажиментите като клаузи в договорите, гарантиращи предимството на Народния театър в програмата на актьорите, дубльорства и т.н.”, допълни Донкин.

Той също така ще се постарае да увеличи заплатите на щатния екип, за да не се налага на артистите да работят допълнително на други места: 

„В това няма нищо лошо, защото това работи в посока тяхната, а и на театъра популярност, но в много случаи торпилира нашата сигурност по отношение на програмата. За мен е важно Народният театър да има приоритет. Именно подобни ангажименти ще отложат първата премиера за сезон 2016/2017 – „Богът на касапите” от Ясмина Реза, за края на ноември, вместо края на септември.”

Една от идеите на Донкин е актьорите, които са достигнали пенсионна възраст, да останат в театъра на половин щат, както и да им се даде възможност да осъществят свои проекти на камерни сцени. „Защото когато едно племе е в криза и водата я няма, питат старейшината. Тези хора са историята на Народния театър, те са неговият стожер, и аз ще демонстрирам към тях своето уважение”, твърди директорът.

От друга страна, посочи той, ще се даде възможност трупата на театъра да се обнови постепенно и с млади актьори, като условието ще бъде те да играят поне в две постановки към момента, и ще важи и оценката на специално създаден Обществен съвет и Режисьорска колегия.

Относно репертоара новият директор уточни, че театърът има сигурна програма до края на месеца, която финално ще бъде уточнена до края на годината след среща с главния режисьор на театъра Александър Морфов. Мариус Донкин разкри, че вече има проведени разговори за поставяне на представления с именитите режисьори Галин Стоев и Иван Пантелеев. Свои спектакли са предложили и Веселка Кунчева и Диана Добрева.

Ще се работи и в посока на възможността театърът да стане по-мобилен и достъпен и за хората от провинцията, като представления от Камерната сцена ще гостуват на различни сцени в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11751

2

Big Smile

12.09 2016 в 17:05

Дано да успее - в театрите последните 7-8 години положението е ужасно!

14057

1

morkoff

12.09 2016 в 17:00

Както ромката казва - не е важно що вкарва, важно е що искарва.