Краков вдигна червен картон на Роджър Уотърс, отмени концерта му в Таурон Арена през 2023 г.

Александра Маркарян 25 септември 2022 в 17:40 7767 8

Роджър Уотърс

Снимка БТА / АР

Роджър Уотърс

Властите на полския град Краков отмениха насрочения за края на април 2023 година концерт на бившия басист и ковокалист на „Пинк Флойд“ Роджър Уотърс. До анулирането на планирания като грандиозен концерт в „Таурон Арена“ в старата полска столица се стигна след бурни критики, свързани с проруски изяви на Уотърс и подкрепата му за режима в Кремъл. Преди това общинските съветници в града бяха внесли проект за решение, с което лицата, подкрепящи режима на Владимир Путин се обявяват за персона нон грата в Краков.

Концертът в Краков трябваше да е част от прощалното трасе на Роджър Уотърс и дори първоначално се говореше за два концерта. И двете събития вече са свалени от портала Live Nation. Уотърс вече се появи веднъж на сцената на Таурон Арена през 2018 година. Сега от мениджмънта на залата потвърждават анулирането на концерта. Според една от версиите Роджърс сам се е отказал от излизането на сцената в Краков, но впоследствие се оказа, че това не е вярно, а е получил червен картон от домакините.

„Роджър Уотърс няма да свири в Краков. Който подкрепя Путин и неговата пропаганда не трябва да има достъп до нашия град“ – написа в социалните мрежи ръководителят на Съвета на град Краков Рафал Комаревич. В подобен тон се изказа и Михал Древницки, заместник-председател на градския съвет. „Признаването на някого за нежелано лице (персона нон грата), а такава „титла“ трябваше да получи г-н Уоткърс, имаше ефект – май стигна до мозъка му, след като сам е отменил събитието. Написаната от нас резолюция се оказа ефективна. Не искаме в Краков, града на полските крале, привърженици на руската пропаганда и на кремълските престъпления. Нека всеки да знае това!“ – написа Древницки.

Думата взе и самият Роджър Уотърс. Първоначално се съобщаваше, че той е отменил изявата си, но впоследствие е поискал да разясни ситуацията на журналисти от „Гардиан“ и „Газета Краковска“. „Вашите вестници грешат в твърденията си, че аз или моите мениджъри сме отменили предстоящите ми концерти в Краков. Не сме ги отменяли. Истината е, че общинският съветник от Краков г-н Лукаш Вантух заплаши, че ще организира заседание на съвета, на което да бъда признат за „персона нон грата“ заради моите публични усилия, целящи да призоват всички ангажирани в катастрофалната война в Украйна, особено правителствата на САЩ и Русия, за работа в посока на договаряне на мир, а не на ескалиране на събитията към по-лош край, който може да бъде ядрена война и край на всякакъв живот на тази планета“ – написа Уотърс.

„Като оставим настрана това, че този Лукаш Вантух, струва ми се, не знае нищо за моята трудова история, през целия си живот, плащайки и лична цена, в служба на правата на човека, в статия в местен вестник призовава добрите хора от Краков да не купуват билети за моето представление. С нетърпение очаквах възможността да споделя моето послание на любовта с хората в Полша, което съм правил винаги по време на концертните трасета в над 50-годишната си кариера.“ – продължава Уотърс, а действията на общинския съветник нарича „драконовско цензуриране“ на своята дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

8

Октим

29.09 2022 в 18:33

Поредният “сладур“, който изобщо не знае какво представляват руските орки, какво са причинили на поляците (а и не само!!!) и каква са целите и стремежите им унищожавайки всичко нормално и човешко в страните от Източна Европа! Такива се мислят, че са страшно интересни и че по този начин ще привлечат повече публика ... С което жестоко се заблуждават, тъй като подтиснатите от руските окупатори “прогледнаха“ докато голяма част от западняците (въпреки информацията, която имат) с останаха “слепи“ в много отношения!

924

7

Diogen

25.09 2022 в 21:27

Изкуфял е горкият, напълно! Жалко, защото "Пинк Флойд" са не умираща легенда.

345

6

Джендо Джедев

25.09 2022 в 21:17

Уотърс отдавна изплиска легена.
А тия дето са големи привърженици на "плурализма", да вземат да хвалят Хитлер в Рашка и да видят един плурализъм... :D

-1655

5

ob1

25.09 2022 в 20:46

бармалейчо, това цитатче от някакъв съветски учебник за идиоти ли го вадиш?
Помнят поляците, нищо не са забравили и няма и да го простят на господарите ти. Ти естествено като всички съветски подлоги не си и чувал за Катин. Е заради такива събития поляците мразят орките... и с пълно право.

710

4

Д-р Мазникуров

25.09 2022 в 19:49

Обективно погледнато, разбира се отдавам почит на музиката на Pink Floyd и на Roger Waters - като творец, но реално той е прочут като напълно изтрещяло левичарско леке, сори но е тотално неадекватен! Той и Trump ругаеше здраво, с което аз бях напълно съгласен, а и е очевидно че Дони Измамника беше отявлен фен на Путин, но въпреки това за мен неговото мнение няма никаква стойност, просто е видиотен! И е нямал "щастието" да се роди и да се опита да твори в СССР, или при милия му Путлер...Да го видим тогава как и дали щеше да остроумничи! Отделно, че ако пак се върнем на Pink Floyd, вечните им неща не са чак толкова много, а за "ранното им творчество" дори определението идиотщина е твърде слабо!.… И последно, като иде реч за остроумници, гледам че и Бармалей пак остроумничи :) ...Дотук са приликите. А пък тънката разлика е, че той НЕ Е Roger Waters :)...

1000

3

Дечко

25.09 2022 в 19:37

Явно на "нахъсените шляхти", трябва да се напомни този исторически момент, който явно са забравили:

напротив, точно защото не са забравили, гледат да не допускат една грешка 2 пъти...
 
X

Подкастът на OFFNews